Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Conferință de presă de prezentare a Zilei de reflecție și de rugăciune pentru Liban (25 iunie 2021)

Vineri, 25 iunie 2011, a avut loc în transmisie directă streaming de la Sala de Presă a Sfântului Scaun conferința de presă de prezentare a Zilei de reflecție și de rugăciune pentru Liban, care se va ține în Vatican la 1 iulie cu participarea principalilor responsabili ai comunităților creștine prezente în țară.

Au intervenit Eminența Sa cardinal Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale; ES Mons. Paul Richard Gallagher, secretar pentru Raporturile cu Statele; ES Mons. Brian Farrell, LC, secretar al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Prezentăm în continuare intervențiile.

Intervenția Eminenței Sale cardinal Leonardo Sandri

Primirea arătată de Sfântul Părinte Francisc la propunerea de a convoca o zi de reflecție și rugăciune despre Liban se situează într-un parcurs de atenție față de Țara Cedrilor care vine de departe.

La începutul exortației apostolice "O nouă speranță pentru Liban", Sfântul Ioan Paul al II-lea scria: "Când am convocat o Adunare specială a Sinodului Episcopilor pentru Liban, la 12 iunie 1991, situația din țară era dramatică. Libanul era profund zdruncinat în toate componentele sale. I-am invitat pe catolicii prezenți în acea țară să întreprindă un itinerar de rugăciune, de pocăință și de convertire, care să le permită să se întrebe, în fața Domnului, cu privire la fidelitatea lor față de evanghelie și la angajarea lor efectivă în urmarea lui Cristos. Era necesar ca păstorii și credincioșii, printr-o conștientizare lucidă făcută în credință, să discearnă și să precizeze mai bine prioritățile spirituale, pastorale și apostolice de promovat în contextul actual al țării.

Încă de la început, am cerut celorlalte Biserici și comunități ecleziale să se asocieze la acest efort, manifestând intenția ecumenică a Adunării sinodale, pentru că speranța pentru viitorul Libanului este legată și de cea a unității creștinilor. Era în discuție și reconstrucția materială și spirituală a țării, preocupare fundamentală a tuturor; și acest lucru nu era posibil decât cu participarea activă a tuturor locuitorilor".

După un lung drum pregătitor, Sinodul Special pentru Liban a fost celebrat în 1995 la Roma; și exortația apostolică din care am citat începutul a fost încredințată de Sfântul Pontif în decursul călătoriei sale în Țara Cedrilor, în mai 1997. Și Papa Benedict a ales tocmai această țară pentru a semna și a încredința documentul la încheierea Sinodului Special pentru Orientul Mijlociu, în septembrie 2012, Ecclesia in Medio Oriente, în care 7 numere, de la 11 la 18, sunt dedicate tematicii ecumenice, declinată pe niveluri multiple.

În urmă cu treizeci de ani situația era dramatică, am ascultat, însă mi se pare că citesc o cronică din zilele noastre. Comunitatea creștină, în toate componentele sale, se întreabă, reflectă și se roagă: face asta în persoanele conducătorilor respectivelor Biserici și comunități ecleziale, care vin la Roma nu aducându-se pe ei înșiși, ci strigătul unui popor, care cu siguranță îi însoțește în rugăciune.

V-a fost distribuit programul esențial, deci mă limitez să fac câteva adnotări.

Veți vedea în mai multe ocazii pe Sfântul Părinte și pe conducătorii Bisericilor și comunităților ecleziale "mergând împreună": vor face asta pentru a merge de la Domus Sancta Martha la Bazilica Vaticană, la începutul zilei, după momentul de primire și salut în holul reședinței unde vor fi toți împreună oaspeți din seara zilei de 30 iunie până în dimineața zilei de 2 iulie.

După rugăciunea Tatăl Nostru vor coborî scările Mărturisirii apostolului Petru, și fiecare va pune o lumânare ca semn al rugăciunii care arde cerând mijlocirea apostolului. În timpul zilei nu-i vom putea vedea și nici asculta, pentru că ușile Sălii Clementine din Palatul Apostolic vor fi închise pentru privirile noastre: cu ușile închise, în cenacol, apostolii rămâneau uniți în rugăciune, împreună cu Maria, și au primit darul Duhului care le-a dat curajul vestirii. Rugăciunea noastră de mijlocire, care ar putea să fie lansată în parohii și în comunitățile călugărești nu numai din Liban de-a lungul zilei ne va face să ne simțim aproape de ei și să-i susținem în momentul de ascultare reciprocă și discuție. Ca în bazilica "Sfântul Nicolae" din Bari, la 7 iulie 2018, masa întâlnirii va fi rotundă, și în jurul ei vor ședea împreună cu Sfântul Părinte nunțiul apostolic din Liban, ES Mons. Joseph Spiteri, care va fi moderator, și cei zece conducători ai comunităților creștine: pentru partea catolică, patriarhul maronit cardinal Bechara Boutros Ra?, cel siro-catolic Ignace Youssef al III-lea Younan, cel melchit Youssef Absi, episcopul caldeean ES Michel Kassarj și vicarul apostolic latin ES Mons. Cesar Essayan. Așa cum știți, la 22 iunie a început Sinodul pentru a-l alege pe succesorul patriarhului Grigore Petru al XX-lea Ghabroyan, decedat la 25 mai: pe baza rezultatelor voturilor, va putea fi trimis sau nu un delegat al acelei Biserici patriarhale. Așa cum vedeți din program, între dimineață și după-amiază vor fi trei sesiuni de lucru, fiecare introdusă de cuvintele unui raportor.

Rugăciunea concluzivă în bazilică va avea posibilitatea de participare a corpului diplomatic acreditat la Sfântul Scaun, conform indicațiilor furnizate lor de Oficiul de Protocol al Secretariatului de Stat, și au fost invitate toate comunitățile călugărești masculine și feminine precum și credincioșii laici libanezi prezenți în Roma. Ca și dimineața, Sfântul Părinte și conducătorii Bisericilor vor merge împreună, în procesiune, urmându-l pe preotul care va purta evanghelia. Textul rugăciunii ecumenice pentru pace va avea proclamarea câtorva texte din cuvântul lui Dumnezeu, alternate cu rugăciuni de invocație și cântări din diferitele tradiții rituale prezente în Liban, cu texte în arabă, siriacă, armeană, caldeeană. Pe la sfârșitul celebrării, semnul păcii nu va fi schimbat în modul tradițional - respectând normativele legate de pandemie - ci unii tineri vor încredința liderilor creștini o făclie aprinsă, care va fi așezată după aceea pe un candelabru: este speranța de pace pe care tinerele generații o încredințează cerând ajutorul pentru ca ea să nu fie stinsă de suferințele din prezent. La sfârșit Sfântul Părinte va adresa un cuvânt concluziv și înainte de despărțire va dărui o gravură care are pe ea logoul ca amintire a zilei.

Cu privire la logo, v-a fost distribuit împreună cu explicația sa: statuia Sfintei Fecioare Maria de Harissa, care veghează asupra Libanului și poate fi recunoscută ajungând de la mare, sanctuar care primește pelerini de toate vârstele, confesiuni și crezuri, va însoți desigur desfășurarea zilei de 1 iulie pentru ca să poată răsări curând un nou soare, evocat de cuvintele de speranță ale marelui poet libanez Kahil Gibran: dincolo de cortina neagră a nopții există zori noi care ne așteaptă. După un an de la explozia teribilă din portul din Beirut cu norii deși care au întunecat privirea umplând-o de lacrimi, vrem să vedem din nou soarele împreună cu frații noștri și surorile noastre din Liban. Mulțumesc.

Intervenția ES Mons. Brian Farrell, LC

În această intervenție mă limitez să prezint pe scurt Bisericile necatolice care vor participa la Ziua "Împreună pentru Liban"; și să descriu în sinteză raportul care există între catolici și ceilalți creștini din țara aceea.

Libanul este o țară în același timp complexă și interesantă. Aproape toate Bisericile orientale, ortodoxe și catolice, sunt prezente cu marea diversitate a riturilor lor și a tradițiilor lor, așa cum sunt prezente și diferite comunități ecleziale născute din Reformă. Viața cotidiană, ca și viața socială și politică, este o împletire de conviețuire și de colaborare între diferitele comunități ecleziale, a căror istorie n-a fost mereu scutită de conflicte și chiar de persecuții.

Bisericile necatolice care vor fi prezente la Ziua de reflecție și rugăciune pentru Liban sunt:

1. Biserica greco-ortodoxă a Patriarhiei de Antiohia, de tradiție bizantină, condusă de patriarhul Youhanna al X-lea Yazigi. Sediul principal este la Damasc, Siria, dar are multe dieceze în Liban, unde dispune și de o importantă facultate de teologie la Balamand. Această Biserică are o mare importanță istorică, socială și culturală în Orientul Mijlociu. Credincioșii din Patriarhia greco-ortodoxă de Antiohia sunt în general de origine și de limbă arabă. Putem spune că creștinismul arab există încă de la început, fiind prezent, conform cărții Faptele Apostolilor, la discursul Sfântului Petru, în ziua de Rusalii.

Cât privește ecumenismul, această Biserică arată o mare deschidere și solidaritate, și participă la dialogul internațional teologic al Bisericii Catolice cu Biserica Ortodoxă în ansamblul său. CPPUC amintește colaborarea strânsă avută în trecut cu fratele patriarhului Youhanna, mitropolitul Paul Yazigi, răpit în 2013 de așa-numitul Stat Islamic, împreună cu mitropolitul siro-ortodox Mor Gregorios Yohanna Ibrahim, arhiepiscop sirian de Alep.

2. Catholicosatul Bisericii Armene Apostolice de Cilicia, condusă de catholicosul Aram I.

În mod substanțial, prezența comunității armene în Liban dăinuie din timpul genocidului armean la începuturile secolului al XX-lea. În aceste circumstanțe, catholicosatul plurisecular de Sis (în Turcia) s-a retras spre sud, mai întâi în Siria, apoi în Liban, stabilind în sfârșit sediul său la Antelias, Beirut, în 1930.

Actualul catholicos de Cilicia, Sanctitatea Sa Aram, este o personalitate de marcă a mișcării ecumenice, fiind moderatorul Comitetului Central al Consiliului Ecumenic al Bisericilor din 1991 până în 2006. El a avut un rol de importanță primară în dezvoltarea Consiliului Bisericilor din Orientul Mijlociu, pe care-l voi menționa în continuare. În diferite ocazii, catholicosul Aram a întâlnit pe diferiții pontifi, de la Ioan Paul al II-lea încoace. L-a întâlnit pe Papa Francisc în 2014, în 2016, iar în 2018 a participat la inaugurarea statuii Sfântului Grigore de Nareg în Grădinile Vaticane. În iulie din același an era prezent la Bari, la rugăciunea pentru pace în Orientul Mijlociu.

3. Biserica Siro-Ortodoxă, având în frunte, din 2014, pe patriarhul Ignațiu Aphrem al II-lea.

Această Biserică, moștenitoare a marii tradiții siriace, mai puțin cunoscută în Occident dar foarte importantă în istoria creștinismului, în teologie și în liturgie, și în expansiunea misionară în Orient, în special la Beirut, Muntele Liban și în Valea lui Beqa'?. Biserica siro-ortodoxă, și Sanctitatea Sa Aphrem personal, participă adesea la evenimentele ecumenice internaționale. În 2015, patriarhul l-a vizitat pe Papa Francisc. În 2018 a luat parte la rugăciunea pentru pace în Orientul Mijlociu ținută la Bari. În februarie anul trecut, patriarhul a primit la sediul său din Beirut Comisia internațională de dialog teologic între Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe Orientale.

Între Biserica Siro-Ortodoxă și Biserica Catolică există acorduri comune importante despre doctrina cristologică și despre probleme pastorale. Nu intru în detalii, dar cu privire la cristologie, de exemplu, patriarhul Ignatius Zakka I Iwas și Papa Ioan Paul al II-lea în 1984 au putut spune: "Nu găsim astăzi nicio bază reală pentru diviziunile triste și pentru schismele care au avut loc între noi cu privire la doctrina întrupării".

4. The Supreme Council of the Evangelical Community in Syria and Lebanon, adică Consiliul Suprem al Comunității Evanghelice, reprezentat de președintele său, Rev. Joseph Kassabhas. Comunitatea evanghelică din Liban își trage originea din trezirea intelectuală petrecută în partea Imperiului otoman de limbă arabă în secolul al XIX-lea; el duce înainte astăzi în Liban o angajare intensă în domeniul educativ.

Viața eclezială în Liban este fraternă și solidară, dată fiind istoria comună a diferitelor rituri creștine, numărul ridicat al căsătoriilor mixte, participarea activă a tinerilor care aderă tot mai mult la mișcările parohiale și ecleziale, care adesea lucrează în mod ecumenic.

Cât privește organizarea activității ecumenice în regiune, mi se pare bine de menționat rolul important al Consiliului Bisericilor din Orientul Mijlociu, compus din patru familii de Biserici: Bisericile ortodoxe, Bisericile ortodoxe orientale, Bisericile catolice și Bisericile și comunitățile evanghelice. Consiliul Bisericilor din Orientul Mijlociu organizează reuniuni obișnuite ale conducătorilor de Biserici, susține inițiative în favoarea păcii și a dreptății, favorizează dialogul interreligios cu comunitatea islamică și contribuie la realizarea de programe sociale, umanitare și educative în zonele mai lovite de conflictele aflate în desfășurare. Sediul central al Consiliului Bisericilor din Orientul Mijlociu se află la Beirut.

Această întâlnire între cei mai mari responsabili ai Bisericilor, ortodoxe, catolice și protestante, prezente în Liban, va fi cu siguranță un moment de comuniune intensă în înfruntarea marii provocări comune, depășirea oricărei viziuni de parte pentru a construi binele tuturor și a salvgarda vocația specifică a Libanului în cadrul religios și social variat din Orientul Mijlociu.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 366.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat