Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rugăciunea Papei Francisc: "Munca trebuie să redevină umană"

de Domenico Agasso

În 2020 a existat "o pierdere a locurilor de muncă fără precedent". Există prea mulți șomeri și o răspândire a ocupațiilor degradante care nu mai este tolerabilă. Este o urgență care are consecințe devastatoare. Pentru aceasta este urgentă o "profundă reformă economică". Papa Francisc lansează această alarmă planetară într-un discurs lung - în mesaj video - adresat Conferinței Internaționale a Muncii, cu care indică drumul pe care ar trebui să-l urmeze instituții, antreprenori și sindicate pentru a reconstrui societățile din ruinele pandemiei, insistând înainte de toate pe crearea de condiții "umane" de muncă. Pontiful denunță cu duritate nedreptățile ale căror victime sunt femeile, cei lipsiți, tinerii, migranții. Și afirmă că unirea într-un sindicat este "un drept".

În același timp îi îndeamnă pe sindicaliști să fie "profeți", să privească la viitor fără să se dedice numai bazei lor compuse de acum în mod prevalent din pensionari, îi încurajează "să nu se lase închiși într-o cămașă de forță": sunt chemați "să se focalizeze asupra situațiilor concrete ale comunităților în care acționează". În timp ce antreprenorilor Bergoglio le cere să pună talentele lor, "un dar al lui Dumnezeu", în slujba "progresului celorlalte persoane și a depășirii mizeriei, în special prin crearea de oportunități de muncă diversificate".

Papa, privind la lumea care va veni după "amenințarea lui Covid-19", se teme de "graba de a se întoarce la o activitate economică mai mare"; în schimb trebuie să se angajeze pentru a evita "fixațiile trecute pe profit, izolarea și naționalismul, consumismul orb". Dorește "un nou viitor al muncii întemeiat pe condiții decente și demne, care să provină dintr-o negociere colectivă, și care să promoveze binele comun". Pune în rând daunele provocate de "lipsa de măsuri de tutelare socială" în fața furtunii sanitare: creșterea sărăciei, subocuparea forței de muncă, întârziere gravă a inserării tinerilor în profesii și în meserii, exploatarea minorilor, nesiguranța alimentară, expunere mai mare la infectare pentru bolnavi și bătrâni.

Papa Francisc invită "să se dea prioritate răspunsului nostru dat celui care se află la marginile lumii muncii" și care încă este lovit de epidemie. Se gândește la "muncitorii mai puțin calificați, la muncitorii cu ziua, la cei din sectorul informal, la migranți și refugiați, la cei care desfășoară ceea ce suntem obișnuiți să numim «munca la trei dimensiuni»: periculoasă, murdară și degradantă, și lista ar putea să meargă înainte".

După aceea, în privința drepturilor egale iată un avertisment la care Bergoglio ține foarte mult: nu mai este acceptabilă "violența rușinoasă care uneori se folosește față de femei, maltratările familiale și diferite forme de sclavie"; situații agravate de "inegalitatea accesului la locuri de muncă demne și la locurile în care se iau deciziile". Apelul papal este puternic și clar: universul feminin trebuie tutelat mai mult și mai bine în toate domeniile, inclusiv cel al "femeilor din economia informală, inclusiv vânzătoarele ambulante și colaboratoarele de casă", care resimt "impactul lui Covid-19 sub diferite puncte de vedere". Nedispunând "de grădinițe accesibile - intră în detaliu pontiful - copiii acestor lucrătoare sunt expuși la un risc mai mare pentru sănătate, pentru că mamele trebuie să-i ia cu ele la locul de muncă sau să-i lase acasă nesupravegheați". De aceea, este "deosebit de necesar să se garanteze ca asistența socială să ajungă la economia informală și să acorde atenție specială nevoilor deosebite ale femeilor și ale fetelor". Virusul a devenit un soi de memorandum dramatic, pentru că "amintește că multe femei din toată lumea continuă să tânjească la libertate, la dreptate și la egalitate între toate persoanele umane": oricât ar fi existat "îmbunătățiri însemnate în recunoașterea drepturilor femeii și în participarea sa la spațiul public", conform Papei Francisc rămâne "încă mult de făcut".

(După Vatican Insider, 18 iunie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 532.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat