Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Visul lui Iosif"
de Modesto Faustini
interior din sanctuarul din Loreto
foto: Wikimedia
Adevărata libertate

de Leonardo Sapienza

"Iosif n-a ezitat să asculte, fără a-și pune întrebări despre dificultățile pe care avea să le întâlnească" (Patris corde, 3).

Pentru cel care iubește cu adevărat, mii de obiecții nu creează un dubiu. Așa cum pentru cel care nu iubește, mii de dovezi nu constituie o certitudine. Atunci când Iosif s-a aflat în fața misterului, problema care l-a neliniștit nu a fost o problemă de iubire: a iubi înseamnă a avea încredere, a crede, a da crezare; ci a fost o problemă de dreptate, așa cum spune evanghelia, și de discreție.

Iosif a suferit și a căutat îndelung; a găsit și a decis conduita de urmat: a ascultat. Când Dumnezeu intră într-o viață, începe în general de la tulburarea ei. "Există binecuvântări ale lui Dumnezeu care intră spărgând geamurile" (cardinalul Pierre-Marie-Joseph Veuillot).

Și în pofida a toate; cu toate că "n-au înțeles cuvintele sale" (Lc 2,50), Maria și Iosif s-au încrezut în Dumnezeu. Au ascultat de acțiunea sa. Au trăit din credință. Iosif a acceptat ca Dumnezeu să intre în mod așa de tulburător în viața sa, și ca după aceea timp de treizeci de ani să nu se întâmple nimic. Nu a avut nevoie de minuni, de explicații, de dovezi: a crezut; a ascultat. El nu știe nimic despre misterul nemaiauzit care s-a împlinit în Maria; nu știe nimic despre Buna Vestire. Acceptă vocația sa, locul său în Sfânta Familie, ascultând de îngerii care îi impun, în numele lui Dumnezeu, fugi, lupte, trude. "Cu ascultarea el a depășit drama sa și a salvat-o pe Maria" (Patris corde, 3).

Paul al VI-lea comenta astfel: "Iosif era condus, sfătuit în interiorul său de mesagerul ceresc. Avea o poruncă a voinței lui Dumnezeu care se punea înaintea acțiunilor sale: deci comportamentul său obișnuit era mișcat de un dialog secret care indica tot ce trebuia să se facă: Iosif, nu te teme; fă asta; pleacă; întoarce-te!... Vedem o docilitate minunată, o promptitudine excepțională de ascultare și de executare. El nu discută, nu ezită, nu prezintă drepturi sau aspirații. Se lansează pe sine însuși ascultând de cuvântul spus lui; știe că viața sa se va desfășura ca o dramă, care se transfigurează însă la nivel de puritate și sublimitate extraordinare... Iosif acceptă misiunea sa... Iosif ascultă... mereu fidel și prompt față de glasul Domnului... Adeziunea caracteristică a Sfântului Iosif la voința lui Dumnezeu este exemplul asupra căruia trebuie să medităm... ascultarea este secretul vieții mari!" (19 martie 1968).

Încadrat astfel în casa și în familia din Nazaret, Iosif reprezintă modelul ideal al spiritualității mai exacte în timpul nostru.

Ascultarea, în spiritualitatea creștină, nu constă în a spune mereu "da" fără să fi făcut nimic, ci înseamnă a oferi propria libertate, propria intuiție, propria personalitate; fără a se schimba înăuntru, dacă este liniștită conștiința pentru că înăuntru este Dumnezeu.

"A asculta este un act nobil; înseamnă a afirma că există o valoare superioară capriciilor individuale" (cardinalul Désiré Mercier). Adevărata libertate constă într-o ascultare rațională. Afirmă, pe bună dreptate, Imitațiunea lui Cristos: "Te voi învăța calea păcii și a libertății adevărate. Străduiește-te să faci mai degrabă voința altora, decât voința ta... Dorește mereu, și roagă-te, ca în tine să se facă voința lui Dumnezeu. Un om care face aceste lucruri intră în împărăția păcii și a liniștii".

Adăuga Paul al VI-lea: "În ascultare este însăși esența imitării lui Cristos. În ascultare este secretul rodniciei apostolice".

A asculta, conform definiției mai populare, înseamnă a face voința altuia. Nu înseamnă a face voința noastră, ci voința altuia. Și nu înseamnă nici a face voința altuia... cu condiția ca să coincidă cu voința noastră!

Ascultarea presupune transformarea voinței noastre în voința altora, renunțarea la proiectele noastre, pentru a intra în planul lui Dumnezeu. Și superiorii, legea, regulile, normele sunt o exprimare a acestui proiect al lui Dumnezeu în privința noastră.

Poate să pară incredibil, însă cotiturile decisive în istoria societății și a Bisericii au fost determinate mereu de bărbați și femei care au știut să aștepte, dând o mărturie de ascultare, fără cel mai mic defect. După exemplul Sfântului Iosif, putem să-l amintim pe cel al lui Garibaldi: "Ascult!"; al lui Ioan al XXIII-lea: "Ascultare și pace", al părintelui Primo Mazzolari: "Foarte ascultător în Cristos!". Persoane care au știut să unească un curaj excepțional cu o ascultare totală. Liberi, dar ascultători. Ba chiar, liberi tocmai pentru că erau ascultători.

Scria Dietrich Bonhoeffer: "Ascultarea fără libertate este sclavie, libertatea fără ascultare este libere arbitru". Ascultarea autentică trebuie să provină dintr-o alegere liberă, care poate să fie și suferită. Altminteri este sclavie.

O libertate evidentă care nu admite granițe, care nu cunoaște respectarea altora și a valorilor, este pur și simplu liber arbitru și anarhie.

Persoana matură știe că ascultarea și libertatea trebuie să coexiste pentru o adevărată armonie socială. Lucrurile mari, și în viața noastră personală, se plătesc cu ascultarea. Numai cel care are vocația la meschinărie nu știe să asculte.

Așadar, am putea recita toți această rugăciune: "Doamne, fă-mă să sădesc sămânța în ascultare, pentru ca să pot culege rodul în libertate".

(După L'Osservatore Romano, 15 iunie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 738.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat