Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Forumul "În ce punct ne aflăm cu Amoris laetitia? Strategii pentru aplicarea pastorală a exortației Papei Francisc"

În perioada 9-12 iunie 2021, pe platforma Zoom, a avut loc Forumul "În ce punct ne aflăm cu Amoris laetitia? Strategii pentru aplicarea pastorală a exortației Papei Francisc", organizat de către Dicasteriul pentru Laici, Familie și Viață din Vatican. Au participat responsabilii pentru pastorația familiei din cadrul Conferințelor episcopale (episcopi, preoți și soți), precum și responsabili internaționali de asociații și mișcări ecleziale implicați în acest domeniu pastoral.

Conferința Episcopală din România a fost reprezentată de către PS Iózsef Csaba Pál, episcop de Timișoara și responsabil cu pastorația familiilor în cadrul conferinței, alături de care au fost prezenți Mons. Cesare Lodeserto, vicar general la Chișinău, și pr. Felician Tiba, director al Oficiului pentru Pastorația Familiei, în Dieceza de Iași.

Prima zi a fost moderată de către pr. Alexandre Awi Mello.

În deschidere, cardinalul Kevin Farrell, prefectul Dicasteriului pentru Laici, Familie și Viață, i-a salutat pe participanți dorindu-le o întâlnire cât mai fructuoasă și benefică, amintindu-le de dorința Sfântului Părinte Papa Francisc, ca Amoris laetitia să ajungă în cât mai multe familii, să fie aprofundată și pusă în practică, "fiind un instrument profetic pe care familiile îl au la îndemână în zilele noastre".

A urmat mesajul video al Papei Francisc, prin intermediul căruia i-a felicitat pe participanți, îndemnându-i să continue munca începută de către părinții sinodali, cu ocazia celor două sinoade dedicate familiei, celebrate la Roma în anii 2014 și 2015.

"Căsătoria, ca și Preoția, are «o finalitate directă de construire și dilatare a poporului lui Dumnezeu», a spus Papa Francisc, și conferă soților o misiune deosebită în edificarea Bisericii. Familia este «Biserică familială», loc în care acționează prezența sacramentală a lui Cristos între soți și între părinți și copii. În acest sens, «iubirea trăită în familii este o forță permanentă pentru viața Bisericii», îmbogățită constant de viața tuturor Bisericilor familiale. De aceea, în virtutea sacramentului Căsătoriei, fiecare familie devine în toate privințele un bun pentru Biserică".

Au conferențiat sau au dat mărturie: pr. Alexandre Awi Mello ("În ce punct am ajuns cu Amoris laetitia?"), Gabriella Gambino ("Catecumenatul matrimonial"), Francisco Albalá și To?i Caro ("Tinerii în drumul lor spre căsătorie").

A doua zi a fost moderată de către Linda Ghisoni.

Au conferențiat sau au dat mărturie: Davide și Nicoletta Oreglia Musso ("Formarea formatorilor"), Ryan și Mary Rose ("Martorii iubirii"), Christian și Beate Glöggler ("Pregătirea pentru căsătorie și familie"), Luis și Pilar Jensen ("Educația copiilor"), Miguel Ángel Lara Villanueva și María José Aroco Illán ("Școala familiei"), Antonio Crespo și Verónica Fernández ("Frumusețea iubirii").

A treia zi a fost moderată de către Gabriella Gambino.

Au conferențiat sau au dat mărturie: pr. Renzo Bonetti ("Spiritualitatea conjugală"), Carlos E. Empke Vianna și Andréa C. Gonçalves Vianna ("Întâlnirea cuplurilor cu Cristos"), Daniel și Shelley EE ("Despre întâlnirea familiilor la nivel mondial"), Marie Gabrielle și Emanuel Ménager ("Misiunea familiei"), Fernando și Alicia Martinez ("Proiectul «Familia misionară»"), Benoît și Véronique Rabourdin ("Soții în misiune. Iubire și adevăr").

Ultima zi a fost moderată de către pr. Alexandre Awi Mello.

Au conferențiat sau au dat mărturie: Mons. Victor Fernandez ("A însoți, a discerne și a integra fragilitatea"), Dicasteriul pentru Laici, Familie și Viață ("Prezentarea Anului Amoris laetitia").

La final, cardinalul Kevin Farrell, prefectul Dicasteriul pentru Laici, Familie și Viață, a făcut o sinteză a celor spuse, felicitându-i în numele Sfântului Părinte pe participanți și pe conferențiari, subliniind că urarea din mesajul video de început a papei: "Îmi doresc ca aceste zile să fie o ocazie bună de a împărtăși idei și experiențe pastorale", s-a împlinit. Întâlnirea a fost una rodnică, cu reale foloase pastorale și a constituit un nou impuls în misiunea pastorală cu familiile, prin continuarea răspândirii Amoris laetitia.

Pr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorația Familiei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-13 iunie: Forumul "În ce punct ne aflăm cu Amoris laetitia? Strategii pentru aplicarea pastorală a exortației Papei Francisc"

* * *

Papa Francisc: Mesaj video adresat participanților la Forumul "La ce punct ne aflăm cu Amoris laetitia? Strategii pentru aplicarea exortației apostolice a Papei Francisc" (9‑12 iunie)


 

lecturi: 387.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat