Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Copilul și apa murdară

Sau ghinioanele unui sărman creștin

de Ottavio De Bertolis

Dar dacă unul ar vrea să știe ce este Inima lui Cristos, cui se adresează? Ce trebuie să facă unul căruia îi vine în cap această ciudățenie? De fapt, se poate întâmpla și nu este în mod necesar o patologie. De exemplu, mi s-a întâmplat mie.

Pentru a spune adevărul, pornisem cu niște probleme aproape nerezolvabile, aș spune insurmontabile. Unele radicale, așa cum este radicală (aveam să descopăr după aceea, studiind un pic) gramatica, limbajul: de ce ar trebui să spun: "Inima lui Isus, străpunsă de suliță, miluiește-ne pe noi"? Nu este în mod evident o perifrază pentru a spune "Doamne Isuse, tu care ai fost străpuns de suliță, miluiește-ne pe noi"? Și atunci, n-ar fi mai exact, fără parcă a personifica inima?

Și după aceea; inima, bine, dar dacă, așa cum am citit în documente importante, ea este vrednică de adorație pentru că este unită cu Divinitatea, la acest punct și mâinile sale, degetul mic, sau picioarele. Ce facem? Fragmentarea bunului Isus? Și atunci rămâneam cu problemele mele, îndoielile mele. Și nu găseam pe nimeni care să-mi dea lumină: existau ori cărți un pic uzate, cele ale bunicii, care din fericire era evlavioasă (cel puțin ea...), cu toate promisiunile Sfintei Inimi, întocmai (douăsprezece, și eu căutam care era mai ușor de obținut, pentru că nu se știe niciodată), sau cărți despre Isus, chiar foarte frumoase, care nu vorbeau însă despre Inima sa, întărindu-mă în inutilitatea unei parafraze redundante, sau, însă asta ca tinerel, exista și vreun teolog, care totuși, dacă-mi forța creierul, nu mă satisfăcea înăuntru. Părea că această treabă nu interesa pe nimeni sau aproape pe nimeni, nici pe preoți.

Quoi faire, spunea cineva, ce-i de făcut? Cuprins nu de disperare, ci așa pentru a începe dintr-o parte, efectiv mi-am semnat în jurnal (eram la liceu) datele primelor vineri din lună, nouă mai exact: lucrul care n-a trecut neobservat printre colegii mei, iar îndoiala era: "Oare este zăpăcit, măcar un pic?", și unele observații în acest sens mă nelinișteau. Oricum, deja că eram acolo, am început să mă spovedesc înainte de acele liturghii fatidice, și făceam acestea chiar bine. Ca tip precis și un pic meticulos ce sunt. După ce s-au terminat primele vineri, am descoperit că biserica în care mergeam rămânea deschisă în noaptea de joi seara (și nu știu dacă se întâmplă și astăzi...) pentru a permite ora sfântă. Ce este? În fugă am mers să citesc: o oră, cu Isus, meditând pătimirea. Dar știi că era o idee bună? În scurt timp, am fost un aficionado: în fiecare joi seara, chiar dacă lumea cădea, în casă sau în biserică, îmi luam Pătimirea și o citeam și mă gândeam așa cum puteam. Aceea a fost o mare școală, cea mai bună pe care am avut-o. Cuvântul ne revelează Inima: fiecare cuvânt al Scripturii vine de la el, și pe el îl readuce, exact ca Euharistia, fiecare Euharistie.

După aceea într-o zi: eram deja novice, terminam luna mea la Cottolengo, și dădeam de mâncare unui "bun fiu", cum îi numea fondatorul; când i-am spus sorei că în ziua următoare plecam, Luigi, bunul fiu, mi-a luat capul, mi l-a apucat și l-a rezemat pe pieptul său. Cam ca discipolul pe care îl iubea Isus. Nu puteți să înțelegeți ce mi s-a întâmplat înăuntru și câte lucruri am înțeles: cu adevărat Isus este în săracii săi.

Așadar, este adevărat că "Domnul descoperă taina sa celor care se tem de el și le face cunoscut alianța sa" (Ps 25,14). Merită de săpat în ogorul Bisericii pentru a găsi această perlă prețioasă, care valorează mai mult ca orice, pentru că în ea este totul. Din păcate, din multe motive, a ajuns asemenea copilului, aruncat cu apa murdară de limbaje de acum incomprehensibile și de forme care pot fi propuse cu greu; probabil ne-am gândit puțin, și noi preoții, sau cu un pic de suficiență sau de aer de superioritate. Dar ce contează? "Mare este îndurarea lui asupra noastră și adevărul Domnului rămâne în veci" (Ps 117,2). Există un "încă"; încă al alianței sale care se deschide celor care îl caută.

(După L'Osservatore Romano, 11 iunie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 924.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat