Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oficiul pentru Vocații: Adorație vocațională pentru luna iunie

Pentru luna iunie 2021, Oficiul pentru Vocații al Diecezei de Iași propune un model de adorație vocațională pregătită de Slujitorii Săraci ai Divinei Providențe, Opera Don Calabria, din Răcăciuni.

*

1. Cântec: În fața ta, Isus iubit
În fața ta, Isus iubit, vin azi încrezător,
căci tu ești Dumnezeu slăvit și blând Mântuitor.
Tu stai ascuns sub vălul sfânt al Tainei din altar
și-mparți la cei de pe pământ al mântuirii dar.
 
Pe cruce tu mi-ai dovedit iubirea ce o ai;
păcatul meu l-ai ispășit, ca să mă duci la rai;
și-aici în Sfântul Sacrament, ești jertfă ne-ncetat,
te-arăți în orișice moment prieten devotat.
 
Cu drag cuvântul ți-l ascult și-n inimă-l păstrez,
căci merită nespus de mult în toate să-l urmez.
Dă-mi harul tău întăritor, să merg pe urma ta;
Isuse, blând Mântuitor, fii călăuza mea.
 
Eu văd că și puținul bun îl fac atât de greu,
de-aceea-ncrederea mi-o pun în ajutorul tău.
Gândindu-mă la drumul strâmt spre mântuirea mea,
îți cer, Isuse, harul sfânt și îndurarea ta.

2. Rugăciune de introducere

Doamne Isuse Cristoase, tu ai voit să rămâi în mijlocul nostru și ți-ai ales drept locuință casa sfântă a Tatălui tău, care este Biserica. Aici îi chemi și-i aștepți pe oamenii dornici să te cunoască și să se împărtășească din darurile tale scumpe. Iată-mă și pe mine, ascultând de chemarea tainică a harului tău și de glasul profetic al Bisericii, vin în casa ta să văd unde locuiești. Casa ta e lipsită de confortul locuințelor împărătești, dar este plină de tăcere, demnitate și pace. Aici poate găsi oricine un moment de fericire și să plece apoi mulțumit la datoria sa.

Dă-mi harul să vin adesea să te vizitez și să depun la picioarele tale durerea și bucuria care-mi însoțește viața. Cucerește-mi inima, așa cum i-ai cucerit pe sfinții apostoli, pentru a-ți sluji cu drag în tot timpul vieții

Tu m-ai chemat, Doamne, să te vizitez; dă-mi harul să rămân cu bucurie în preajma ta, ca să te urmez cu credință în călătoria spre patria cerească și să mă învrednicesc de a fi primit în lăcașurile tale veșnice din ceruri. Tu, care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

3. Cuvântul Domnului: Mt 14,22-33

Îndată Isus i-a zorit pe discipoli să urce în barcă și să meargă înaintea lui pe țărmul celălalt, până ce el va da drumul mulțimilor. După ce a dat drumul mulțimilor, s-a urcat pe munte, singur, ca să se roage. Când s-a înserat era acolo singur. Barca se îndepărtase deja de uscat, la mai multe stadii, zguduită de valuri, deoarece vântul le era împotrivă. Pe la straja a patra din noapte, [Isus] a venit la ei, umblând pe mare. Văzându-l că merge pe mare, discipolii s-au tulburat, spunând că este o fantasmă și, de frică, au început să strige. Dar Isus le-a vorbit îndată: "Curaj! Eu sunt, nu vă temeți!". Atunci Petru i-a răspuns: "Doamne, dacă ești tu, poruncește să vin la tine pe apă". El i-a zis: "Vino!" Coborând din barcă, Petru a început să umble pe apă și a venit spre Isus. Dar văzând vântul puternic, s-a înspăimântat și, pentru că a început să se scufunde, a strigat: "Doamne, salvează-mă!". Îndată Isus a întins mâna, l-a apucat și i-a zis: "Om cu puțină credință, de ce te-ai îndoit?". Când s-a urcat în barcă, vântul a încetat, iar cei care se aflau în barcă i s-au închinat spunând: "Cu adevărat ești Fiul lui Dumnezeu!".

Cuvântul Domnului

4. Reflecție:

Din mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc pentru cea de-a 57-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații 3 mai 2020:

Tânăr 1. După înmulțirea pâinilor, care a entuziasmat mulțimea, Isus le poruncește discipolilor săi să urce în barcă și treacă înaintea lui pe celălalt mal, în timp ce el avea să dea drumul mulțimii. Imaginea acestei traversări pe lac evocă într-un fel călătoria existenței noastre. De fapt, barca vieții noastre înaintează lent, mereu neliniștită pentru că este în căutarea unui port fericit, gata să înfrunte riscurile și oportunitățile mării, dar și doritoare să primească de la cârmaci o virare care să conducă în sfârșit spre direcția corectă. Însă, uneori i se poate întâmpla să se rătăcească, să se lase orbită de iluzii în loc să urmeze farul luminos care o conduce la portul sigur, sau să fie provocată de vânturile potrivnice ale dificultăților, îndoielilor și fricilor.

Așa se întâmplă și în inima discipolilor, care, chemați să-l urmeze pe Învățătorul din Nazaret, trebuie să se decidă să treacă pe celălalt mal, alegând cu curaj să abandoneze propriile siguranțe și să-l urmeze pe Domnul. Această aventură nu este pașnică: vine noaptea, suflă vântul potrivnic, barca este lovită de valuri și frica de a nu reuși și de a nu fi la înălțimea chemării riscă să-i doboare.

Evanghelia ne spune că în aventura acestei călătorii care nu este ușoară nu suntem singuri. Domnul, aproape forțând zorii în inima nopții, merge pe apele agitate și ajunge la discipoli, îl invită pe Petru să-i vină în întâmpinare pe valuri, îl salvează când vede că se îneacă și în sfârșit urcă în barcă și face să înceteze vântul.

Tânăr 2: Primul cuvânt al vocației este recunoștință. A naviga spre direcția corectă nu este o misiune încredințată numai eforturilor noastre, nici nu depinde numai de parcursurile pe care alegem să le facem. Realizarea de noi înșine și a proiectelor noastre de viață nu este rezultatul matematic a ceea ce decidem într-un "eu" izolat; dimpotrivă, este înainte de toate răspunsul la o chemare care ne vine de sus. Domnul este cel care ne indică malul spre care să mergem și cel care, încă mai înainte, ne dăruiește curajul de a urca în barcă; el este cel care, în timp ce ne cheamă, devine și cârmaciul nostru pentru a ne însoți, a ne arăta direcția, a împiedica să nu ne încâlcim în mrejele nehotărârii și a ne face capabili chiar să mergem pe apele agitate.

Fiecare vocație se naște din acea privire iubitoare cu care Domnul ne-a venit în întâmpinare, eventual chiar în timp ce barca noastră era pradă furtunii. "Mai mult decât o alegere a noastră, este răspunsul la chemarea gratuită a Domnului"; de aceea, vom reuși s-o descoperim și s-o îmbrățișăm când inima noastră se va deschide recunoștinței și va ști să perceapă trecerea lui Dumnezeu în viața noastră.

Când discipolii îl văd pe Isus apropiindu-se mergând pe ape, inițial cred că este vorba de o fantomă și le este frică. Însă imediat Isus îi asigură cu un cuvânt care trebuie să însoțească mereu viața noastră și drumul nostru vocațional: "Curaj! Eu sunt, nu vă temeți!" (v. 27).

Tânăr 3: Al doilea cuvânt al vocației: curaj.

Ceea ce adesea ne împiedică să mergem, să creștem, să alegem drumul pe care Domnul îl trasează pentru noi sunt fantomele care se agită în inima noastră. Când suntem chemați să părăsim malul nostru sigur și să îmbrățișăm o stare de viață - cum sunt căsătoria, preoția, viața consacrată -, prima reacție este adesea reprezentată de "fantoma necredinței": Nu este posibil ca această vocație să fie pentru mine; este vorba cu adevărat de drumul corect? Domnul îmi cere asta chiar mie?

Și, încet-încet, cresc în noi toate acele considerații, acele justificări și acele calcule care ne fac să pierdem elanul, ne dezorientează și ne lasă paralizați pe malul de plecare: credem că am greșit, că nu suntem la înălțime, că pur și simplu am văzut o fantomă care trebuie alungată.

Domnul știe că o alegere fundamentală de viață - cum este aceea de a se căsători sau de a se consacra în mod special în slujba sa - cere curaj. El cunoaște întrebările, îndoielile și dificultățile care agită barca inimii noastre, și de aceea ne asigură: "Nu te teme, eu sunt cu tine!" Credința în persoana sa care ne vine în întâmpinare și ne însoțește, și atunci când marea este în furtună, ne eliberează de acea lene pe care deja am avut ocazia s-o definesc "tristețe dulceagă", adică acea descurajare interioară care ne blochează și nu ne permite să gustăm frumusețea vocației.

Tânăr 4: Al treilea cuvânt al vocației: trudă. Fiecare vocație comportă o angajare. Domnul ne cheamă pentru că vrea să ne facă asemenea lui Petru, capabili să "mergem pe apă", adică să luăm în mână viața noastră pentru a o pune în slujba evangheliei, în modurile concrete și zilnice pe care el ni le indică, și în special în diferitele forme de vocație laicală, prezbiterală și de viață consacrată. Însă noi ne asemănăm cu apostolul: avem dorință și elan, însă, în același timp, suntem marcați de slăbiciuni și temeri.

Dacă ne lăsăm doborâți de gândul responsabilităților care ne așteaptă - în viața matrimonială sau în slujirea sacerdotală - sau al adversităților care se vor prezenta, atunci ne vom abate repede privirea de la Isus și, asemenea lui Petru, vom risca să ne înecăm. Dimpotrivă, chiar și în fragilități și sărăciile noastre, credința ne permite să mergem în întâmpinarea Domnului Înviat și să învingem și furtunile. De fapt, el ne întinde mâna atunci când, din cauza oboselii sau fricii, riscăm să ne înecăm, și ne dăruiește elanul necesar pentru a trăi vocația noastră cu bucurie și entuziasm.

În sfârșit, când Isus urcă în barcă, vântul încetează și valurile se potolesc. Este o imagine frumoasă a ceea ce Domnul realizează în viața noastră și în tumulturile istoriei, în special atunci când suntem în furtună: el poruncește vânturilor potrivnice să tacă, iar forțele răului, fricii, resemnării nu mai au putere asupra noastră.

În vocația specifică pe care suntem chemați s-o trăim, aceste vânturi pot să ne curme elanul. Mă gândesc la cei care asumă misiuni importante în societatea civilă, la soții pe care nu întâmplător îmi place să-i definesc "curajoșii" și în special la cei care îmbrățișează viața consacrată și preoția. Cunosc truda voastră, singurătățile care uneori îngreunează inima, riscul obișnuinței care încet-încet stinge focul arzător al chemării, povara incertitudinii și a precarității din timpurile noastre, frica de viitor. Curaj, nu vă temeți! Isus este alături de noi și, dacă-l recunoaștem ca unic Domn al vieții noastre, el ne întinde mâna și ne prinde pentru a ne salva.

Tânăr 5: Și atunci, chiar și în mijlocul valurilor, viața noastră se deschide la laudă. Acesta este ultimul cuvânt al vocației, și vrea să fie și invitația de a cultiva atitudinea interioară cu Maria Preasfântă: recunoscătoare pentru privirea lui Dumnezeu care s-a așezat asupra ei, încredințând în credință fricile și tulburările, îmbrățișând cu curaj chemarea, ea a făcut din viața sa o cântare veșnică de laudă către Domnul.

Să ne rugăm ca Biserica să parcurgă acest drum în slujba vocațiilor, deschizând breșe în inima fiecărui credincios, pentru ca fiecare să poată descoperi cu recunoștință chemarea pe care Dumnezeu i-o adresează, să poată găsi curajul de a spune "da", să poată învingă truda în credința în Cristos și, în sfârșit, să poată oferi propria viață ca o cântare de laudă pentru Dumnezeu, pentru frați și pentru întreaga lume. Fecioara Maria să ne însoțească și să mijlocească pentru noi.

5. Cântec:

Isuse, cred c-aici în Sfânta Taină
Ești tu prezent ca om și Dumnezeu.
Eu nu te văd, dar cred din suflet, Doamne,
Ai spus-o tu, eu cred cuvântul tău.
 
Din Sfânta Taină, tu privești la mine
Și parc-aud șoptindu-mi al tău glas,
Ca să rămân mereu, mereu cu tine,
Așa cum tu cu mine ai rămas.
 
Te doare mult, că oamenii te uită,
Că te jignesc, chiar unii dintre-ai tăi.
De-aceea eu doresc ca prin iubire
Să ispășesc și vina celor răi.
 
Primește-mi, Doamne, inima întreagă,
Să fie-a ta, așa cum o dorești,
Să bată-ntruna numai pentru tine,
Locaș plăcut într-însa să-ți găsești.

6. Litania pentru vocații

Doamne, miluiește-ne,

Cristoase, miluiește-ne,

Doamne, miluiește-ne,

Cristoase, auzi-ne,

Cristoase, asculta-ne,

Tată din cer, Dumnezeule, miluiește-ne pe noi.

Fiule, Răscumpărătorul lumii, Dumnezeule, miluiește-ne pe noi.

Duhule Sfânt, Dumnezeule, miluiește-ne pe noi.

Sfântă Treime, un singur Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.

Sfântă Marie, roagă-te pentru noi! *

Sfântă Născătoare de Dumnezeu, *

Sfântă Fecioară a fecioarelor, *

Sfinte Mihail Arhanghelul, *

Sfinte Gabriel, mesagerul planului divin al lui Dumnezeu, *

Sfinte Rafael, însoțitor de drum, *

Toți sfinții îngeri și arhangheli, rugați-vă pentru noi!

Sfinte Petru, *

Sfinte Paul, *

Sfinte Andrei, *

Sfinte Iacob, *

Sfinte Ioan, *

Sfinte Matei, *

Sfinte Filip, *

Sfinte Bartolomeu, *

Sfinte Toma, *

Sfinte Iacob al lui Alfeu, *

Sfinte Iuda Tadeu, *

Sfinte Simon, *

Sfinte Matia, *

Sfinte Marcu, *

Sfinte Luca, *

Sfinte Iosif, protectorul Sfintei Biserici, *

Sfinte Ioan Maria Vianney, patronul preoților, *

Sfinte Alois Gonzaga, patronul tinerilor, *

Sfinte Alfons Maria de Liguori, patronul vocațiilor, *

Sfinte Carol Borromeu, patronul seminariștilor, *

Sfinte Tarciziu, patronul ministranților, *

Sfânta Maria Goretti, patroana adolescenților, *

Fericite Carlo Acutis, ocrotitor al tineretului, *

Fericită Veronica Antal, *

Fericite Anton Durcovici, *

Fericite Vladimir Ghica, *

Fericite Ieremia Valahul, *

Toți sfinții și sfintele lui Dumnezeu, rugați-vă pentru noi!

Prin milostivirea ta, trimite, Doamne, lucrători în secerișul tău! **

Prin bunătatea ta, **

Pentru rugăciunile aprinse și sacrificiile poporului tău, **

Pentru celebrarea jertfei euharistice, **

Prin intermediul tuturor îngerilor și al sfinților, **

Pentru sfințirea familiei, **

Pentru părinții generoși care se deschid față de viață, **

Pentru preoții și persoanele consacrate care luptă pentru sfințenie, **

Pentru dorința noastră de fidelitate față de propria credință, **

Pentru ca tinerii să caute să trăiască adevărul în Cristos, Doamne, stăpânul viei, ascultă-ne! ***

Pentru ca tinerii să caute voința lui Dumnezeu în viețile lor, ***

Pentru ca tinerii să asculte chemarea lui Dumnezeu de a-și încredința propria viață în slujba Bisericii, ***

Pentru ca toți preoții și persoanele consacrate să fie reînnoiți de Duhul Sfânt pentru noua evanghelizare, ***

Pentru ca episcopii să se simtă întăriți în misiunea lor de păstori ai Bisericii, ***

Pentru ca întotdeauna să ne rugăm și să promovăm vocațiile, ***

Pentru ca cei care se simt chemați la Sfânta Preoție și la viața consacrată să răspundă cu generozitate, ***

Pentru cei care urmează să primească slujirea de lectori și acoliți să fie întăriți de Duhul Sfânt în drumul către Sfânta Preoție, ***

Ca să luminezi pe Sfântul Părinte, pe episcopi și pe preoți, te rugăm, ascultă-ne! ****

Ca să reînnoiești în Biserica ta credința, speranța și iubirea, ****

Ca să întărești Biserica ta în încercări și în timpuri grele, ****

Ca să binevoiești a da tuturor popoarelor lumii pace și libertate, ****

Ca să binevoiești a umple sufletele noastre de dragoste și milă, ****

Ca să binecuvântezi pe toți aceia care ne fac bine, ****

Ca să binevoiești a ne da harul să rămânem credincioși în slujirea ta, ****

Ca să binevoiești a ne da harul să fim pregătiți la venirea ta, ****

Ca să binevoiești a da odihnă veșnică tuturor credincioșilor răposați, ****

Mielul lui Dumnezeu, care iei asupra ta păcatele lumii, iartă-ne, Doamne!

Mielul lui Dumnezeu, care iei asupra ta păcatele lumii, ascultă-ne, Doamne!

Mielul lui Dumnezeu, care iei asupra ta păcatele lumii, miluiește-ne pe noi!

C. Secerișul este mare, lucrătorii sunt puțini.

T. Trimite, Doamne, lucrători în secerișul tău.

Să ne rugăm:

Isuse, bunule păstor, tu ne chemi să ne folosim fiecare darurile primite pentru a întări trupul tău mistic. Vrem să te urmăm acolo unde tu vrei să îndrepți pașii noștri. Te rugăm, trimite lucrători în secerișul tău pentru ca evanghelia să fie vestită, săracii să fie slujiți cu iubire, cei bolnavi să fie alinați iar poporul tău să fie întărit prin sfintele sacramente. Fă-ne docili pentru ca să-l lăsăm pe Duhul Sfânt să acționeze în noi. Tu care viețuiești și domnești în toți vecii vecilor. Amin.

Ce plăcut e, Doamne sfinte

Ce plăcut e, Doamne sfinte,
ca în preajma ta să stăm,
să simțim a ta iubire,
când venim să te-adorăm.

Iar când răul ne cuprinde
și dușmanii dau atac,
alergăm atunci la tine
și tu ne primești cu drag.

REF: Tu ești plin de bunătate,
tu ești dulcele surâs,
tu ne vindeci neputința
și ne-nalți spre paradis.

Ce plăcut e, o Isuse,
când în fața ta venim,
și ca unui bun prieten,
ție ne destăinuim.

Chiar de ne apasă vina,
c-am călcat voința ta,
tu ne ierți, ne chemi la tine,
pentru a ne îndrepta.

7. Rugăciunea credincioșilor

Ne-am născut pentru a-l cunoaște, a-l iubi și a-l sluji pe Dumnezeu. Doar fidelitatea față de această vocație fundamentală ne poate oferi pacea. Să ne rugăm pentru a fi demni de chemarea noastră și să spunem împreună.

R. Doamne ascultă-ne!

Tânăr 6

  • Pentru Sfântul nostru Părinte Papa Francisc și pentru toți liderii Bisericii, ca ei să poată promova vocații bune, spre un apostolat nou și rodnic al timpului nostru. R.

  • Pentru noi înșine, ca să putem promova, suporta și încuraja vocațiile la preoție, la viața consacrată și căsătorie, astfel încât Biserica noastră să poată crește, prospera și să se îmbogățească în timp. R.

  • Pentru tinerii noștri, ca ei să găsească în Cristos, în preoți, în persoanele consacrate și în familiile creștine un adevărat izvor de bogăție spirituală care să îi ajute să nu întoarcă spatele chemării Domnului. R.

  • Pentru cei bolnavi, ca prin grija noastră atât medicală, cât și spirituală, să poată experimenta mâna vindecătoare a lui Dumnezeu. R.

  • Pentru cei răposați, care și-au dus munca la îndeplinire în această lume, ca ei să poată primi recompensa pentru munca lor din această viață. R.

Tată ceresc, în Cristos, Fiul tău, ne-ai oferit modelul Păstorului adevărat, care-și dă viața pentru turma sa. Ajută-ne să ascultăm mereu vocea sa și să umblăm pe urmele sale în adevăr și iubire. Așa te rugăm prin același Cristos Domnul nostru. Amin.

8. Consfințire către Inima dumnezeiască a lui Isus

Preabunule Isuse, Mântuitorul neamului omenesc, privește spre noi, care îngenunchem cu smerenie înaintea altarului tău. Suntem ai tăi, voim să fim ai tăi și, ca să fim mai strâns uniți cu tine, astăzi fiecare dintre noi se consfințește de bunăvoie Inimii tale preasfinte.

Mulți nu te-au cunoscut niciodată, mulți au disprețuit poruncile tale și s-au lepădat de tine. Fie-ți milă și de unii și de alții și atrage-i pe toți la Inima ta preasfântă.

Doamne, fii regele nu numai al credincioșilor care nu s-au îndepărtat niciodată de tine, ci și al fiilor rătăciți, care te-au părăsit. Fă-i să se întoarcă în curând la casa părintească, pentru a nu pieri de lipsă și de foame.

Fii regele acelora pe care i-au înșelat părerile greșite și al acelora pe care i-a dezbinat neunirea. Cheamă-i la limanul adevărului și al unirii în credință, ca în curând să nu fie decât o singură turmă și un singur păstor.

Dă, Doamne, Bisericii tale, libertate sigură și fără piedici. Dă tuturor popoarelor liniștea bunei orânduiri și fă ca de la un capăt la altul al pământului să răsune un singur glas: "Lăudată să fie dumnezeiasca Inimă a lui Isus, care ne-a dobândit mântuirea! Ei să-i aducem slavă și cinste în vecii vecilor". Amin.

9. Binecuvântarea finală

Toți să adorăm fierbinte
marea taină din altar;
Ce-a fost scris în Legea Veche
facă loc la noul dar;
ce e peste simț și minte
să ne dea-al credinței har.

Tatălui dați închinare,
Cinste, laudă și cânt;
Fiului, fără-ncetare,
Slavă-n cer și pe pământ;
Pururi binecuvântare
Fie Duhului preasfânt. Amin.

C. Tu le-ai dat lor pâine cerească,

P. având in sine orice plăcere.

C. Să ne rugăm:

Dumnezeule, care ne-ai lăsat în acest sacrament minunat memorialul morții și învierii tale, dă-ne, te rugăm, harul ca astfel să cinstim sfântul mister al trupului și sângelui tău, încât să simțim necontenit în noi roadele răscumpărării tale. Tu, care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin

Lăudați-l pe Domnul neamurilor, Lăudați-l toate popoarele.
Osana, osana, osana Fiului lui Dumnezeu

Căci peste noi a revărsat Domnul veșnica lui milostivire.
și adevărul Domnului rămâne întotdeauna. P.

Slavă Tatălui, și Fiului, și Sfântului Duh,
precum era la început și acum și pururea
și în vecii vecilor. Amin.

Să adorăm în veci Preasfântul Sacrament!
Să adorăm în veci Preasfântul Sacrament!

Oficiul pentru Vocații


 

lecturi: 740.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat