Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Moara: O dublă vizită

Duminică, 6 iunie 2021, Parohia "Sfântul Maximilian Maria Kolbe" din Moara, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate la ora 10.00, s-a bucurat de o dublă vizită.

Joi, 3 iunie, Biserica a cinstit în calendar Solemnitatea Trupul și Sângele Domnului, celebrare marcată și de credincioșii din Parohia Moara duminică, 6 iunie. De aceea primul "vizitator" a fost însuși Cristos Euharisticul care a dorit să viziteze comunitatea noastră, fiind purtat în procesiune de către preoți și precedat de cei opt copii care anul acesta l-au primit pentru prima oară pe Isus în inima lor. După Sfânta Liturghie celebrată la ora 10.00, Preasfântul Sacrament a fost scos în mod simbolic din tabernacolul bisericii și purtat în procesiune spre grota din cimitir. Procesiunea a fost acompaniată de glasul coriștilor și acorduri de mandolină, vioară și violoncel mânuite cu dibăcie de membrii ansamblului "DOR" din Moara.

Al doilea "vizitator" a fost Monseniorul Ionuț Paul Strejac, originar din această localitate, care lucrează la Vatican în Secretariatul de Stat, Secția pentru Relațiile cu Statele. A venit împreună cu colegii săi, Mons. Jose Antonio Teixeira, Mons. Ivan Santus, Mons. Janusz Blachowiak și Mons. Richard Gyhra, care își desfășoară activitatea diplomatică în diferite țări. Împlinindu-se doi ani de la vizita Sfântului Părinte Papa Francisc în România, au constatat cu plăcută surprindere că acest eveniment a rămas viu în inima românilor, aducând roade întru credință, speranță și dragoste fraternă. Cu această ocazie au vizitat "eterna și frumoasa" Bucovină, bucurându-se de ospitalitatea oamenilor de aici.

Înainte de Sfânta Liturghie, oaspeții au fost întâmpinați de doi tineri îmbrăcați în costume naționale poloneze cu pâine și sare. În numele comunității, părintele paroh Ionuț Pal le-a adresat un cuvânt de "Bun venit". A urmat apoi Sfânta Liturghie care a fost precedată de o procesiune. Cuvântul de învățătură a fost ținut de Mons. Ionuț Paul Strejac. La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost expus Preasfântul Sacrament la care preoții s-au rugat cu întreaga comunitate. Au mers apoi în procesiune la grota "Sfânta Fecioară Maria, Regina lumii" din curtea bisericii, intonând cântecul "Taină Sfântă din altar" împreună cu corul și Grupul Vocal-Instrumental "Dor" din Moara, procesiune la care copiii de la Prima Sfântă Împărtășanie au împrăștiat petale de flori. Aici s-au rugat împreună cu credincioșii la Preasfântul Sacrament, corul a intonat câteva cântece la Preasfântul Sacrament și a urmat binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament și apoi binecuvântarea finală.

După binecuvântarea finală, Grupul Vocal-Instrumental "Dor" a intonat un cântec popular specific zonei, iar corul a intonat "La mulți ani" tuturor oaspeților în limbile română și polonă.

În afara oaspeților amintiți anterior, la Sfânta Liturghie au participat câteva oficialități, precum ambasadorul Republicii Polone la Chișinău, Bartłomiej Zdaniuk, împreună cu soția, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputat Ghervazen Longher, prim-vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România, Victoria Longher, precum și primarul comunei Moara, Eduard Dziminschi, cu soția.

Ilona Biseada

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 iunie: Moara: O dublă vizită


 

lecturi: 1372.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat