Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranţei
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iaşi
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitaţiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditaţie


 VIAŢA DIECEZEI 

Iaşi: Concert de muzică sacră al Corului Universităţii de Arte "George Enescu" în catedrală

În ziua de vineri, 4 iunie 2021, la ceas de seară, Catedrala Romano-Catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iaşi a fost cadrul minunat pentru concertul de muzică sacră susţinut de membrii corului Universităţii Naţionale de Arte "George Enescu"

Corul Universităţii Naţionale de Arte "George Enescu", din Iaşi, sub bagheta dirijorului său, conf. univ. dr. George Dumitriu, şi acompaniaţi la pian de lect. univ. dr. Mădălina Busuioc, a interpretat un număr de unsprezece lucrări ale compozitorilor români şi internaţionali, de la clasicii muzicii noastre corale până la tinerii compozitori ai zilelor noastre.

În deschiderea concertului, a fost interpretată lucrarea Cămara Ta, Mântuitorul meu, de Ioan Chirescu. Compozitorul Ioan Chirescu a fost un bun cunoscător al muzicii psaltice, remarcându-se ca un fin valorizator al acestui melos în tratarea plurivocală. Lucrarea Cămara Ta, Mântuitorul meu valorifică melodia tradiţională de strană a unei cântări de pocăinţă specifică deniilor din Săptămâna Patimilor. Aceasta mai este cunoscută si sub denumirea de Luminândă, cântare din repertoriul liturgic al slujbei de dimineaţă, în care se face referire la lumină, sub diferitele ei ipostaze spirituale: lumina evangheliei, a cunoştinţei, a credinţei sau metamorfozată în veşmântul alb al sufletului purificat prin căinţă.

O altă lucrare muzicală interpretată a fost Iubi-Te-voi Doamne, de Nicolae Lungu, care - în desfăşurătorul liturgic al Bisericii Răsăritene - prefaţează rostirea Simbolului de credinţă. Piesa - de mici dimensiuni - este o adevărată bijuterie a repertoriului coral liturgic românesc, în care simplitatea armoniei utilizate pune în evidenţă frumuseţea melodiei de influenţă bizantină a ehului cinci. Solistul a fost tenorul Alexandru Semeniuc, student în anul I la specializarea dirijat cor.

Compozitorul, dirijorul şi pianistul Ciprian Ion, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Interpretare, Compoziţie şi Studii muzicale teoretice, se numără printre tinerii creatori de muzică corală religioasă care şi-a definit propriul limbaj muzical, redat printr-o tehnică componistică inedită şi insolită. O piesă din creaţia compozitorului a fost lucrarea Tatăl nostru, pentru cor mixt şi solo de sopran. Cursivitatea melodică a vocilor, armonia tonală uşor cromatizată, care se îmbină cu pasaje polifonice discrete, frumuseţea şi naturaleţea melodiei soliste care pluteşte deasupra discursului muzical al acompaniamentului coral creează acea atmosferă hieratică proprie acestei rugăciuni bimilenare. Solistă a fost Gabriela Matcovschi, studentă în anul IV la specializarea dirijat cor.

În repertoriul muzicii sacre româneşti, un loc aparte îl deţin lucrările lui Gavriil Musicescu, fondator al şcolii ieşene de compoziţie şi de dirijat coral, în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Creator al unui vast repertoriu religios, Gavriil Musicescu este cel dintâi care compune concerte corale ample, după modelul lucrărilor de gen deprinse la Capela Imperială de la Sankt Petersburg. Corul Universităţii de Arte "George Enescu" a interpretat Concertul coral nr. 1, în Si bemol major. Scris pe versete spicuite din psalmii lui David, concertul este alcătuit din trei părţi distincte, contrastante, în care atmosfera de rugăciune degajată de claritatea armoniilor se metamorfozează în fervoarea imnului de slavă, cu ajutorul pasajelor polifonice generoase.

Frumuseţea, lirismul şi muzicalitatea poeziei eminesciene au constituit o sursă de inspiraţie pentru mulţi compozitorii de muzică corală. Versurile pline de tandreţe din poezia Floare albastră l-au inspirat şi pe profesorul şi compozitorul Vasile Spătărelu, un adevărat creator de şcoală componistică ieşeană. Lucrarea Floare albastră, de Vasile Spătărelu, a fost interpretată de soprana Beatrice Rotopănescu, studentă în anul II, specializarea muzicologie.

O altă lucrare deosebit de frumoasă a fost piesa Ave Maria, de Tommaso Ludovico da Vittoria, cel mai faimos compozitor din Spania secolului al XVI-lea. Ludovico da Vittoria nu a fost doar compozitor, ci şi preot catolic, precum şi un organist şi cântăreţ desăvârşit.

"O, Cristoase, priveşte cu bucurie la poporul tău credincios / Acum adunat aici să te laude; / Primeşte imnurile lor oferite gloriei tale nemuritoare; / Fie ca ei să iasă plini de darurile tale", sunt cuvintele piesei Cantique de Jean Racine, o compoziţie pentru cor mixt şi pian sau orgă a lui Gabriel Fauré, un compozitor, organist, pianist şi profesor francez. Textul este o parafrazare a unui imn din breviarul francez. Faure a compus această capodoperă muzicală la vârsta de 19 ani, şi cu această lucrare, a câştigat premiul 1 la o şcoală de muzică bisericească din Paris, secţiunea compoziţie.

Lucrarea compozitorului norvegian Ola Ghieilo, The Ground, în traducere "Pământul", are ceva deosebit. Corala realizează o unitate între cele două momente deosebite din Liturghia catolică: "Sanctus" şi "Agnus Dei". Începe cu "Pleni sunt caeli et terra" şi se termină cu "dona nobis pacem". Compozitorul a numit această lucrare "Pământul" nu întâmplător, ci pentru că piesa transmite sentimente profunde, pline de armonie şi pace, sentimente pe care le trăieşte cel care participă la Sfânta Liturghie, aici, pe Pământ.

La finalul concertului, după mulţumirile aduse Preasfinţitului Iosif Păuleţ, părintelui vicar general şi preoţilor de la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" şi Episcopie, corul a înălţat imnul de recunoştinţă spre bunul Dumnezeu prin intonarea imnului "Gloria" de Antonio Vivaldi.

Preasfinţitul Iosif Păuleţ a adresat personal şi în numele Preasfinţitului Petru Gherghel şi al celorlalţi preoţi felicitări membrilor corului domnului profesor George Dumitriu şi doamnei profesoare Mădălina Busuioc.

Soli Deo Gloria!

Pr. Robert Râtan

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Iaşi: Invitaţie la concert de muzică sacră în catedrală


 

lecturi: 893.



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat