Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfânta Liturghie la doi ani de la vizita Papei Francisc la Iași

Împlinirea a doi ani de la vizita Sfântului Părinte Papa Francisc la Iași, desfășurată la 1 iunie 2019, în cadrul vizitei apostolice în România din perioada 31 mai - 2 iunie, a fost marcată cu o Sfântă Liturghie solemnă prezidată de PS Iosif Păuleț, la care a fost prezent și PS Petru Gherghel, episcop emerit. Au participat preoți de la Episcopie și Seminar, iar predica a fost rostită de pr. Daniel Iacobuț.

"Se împlinesc astăzi exact doi ani de când urmașul lui Petru, Papa Francisc, a pășit aici, în catedrala noastră, făcându-ne o mare bucurie. Un eveniment care va rămâne istoric, pentru că prima dată în toată istoria diecezei noastre, a Moldovei, un urmaș al lui Petru a pășit aici, pe pământul nostru. E un dar al lui Dumnezeu. Îi mulțumim pentru aceasta. La Sfânta Liturghie ne vom ruga pentru Biserică, pentru papa, ca să rămânem mereu uniți, să profesăm credința noastră una, sfântă, catolică și apostolică", au fost cuvintele de salut și de introducere la celebrarea euharistică.

Această vizită, atât de apropiată timpului nostru prezent, este încă vie în inimile tuturor, ale celor tineri, cât și ale celor mai în vârstă. Prin programul spiritual, momentele de rugăciune și de comuniune spirituală, prin cuvintele pe care Sfântul Părinte le-a rostit și gesturile pe care le-a săvârșit, prezența lui fizică în mijlocul nostru, al celor din Dieceza de Iași, a fost un dar de credință, o experiență a universalității Bisericii din care facem parte, și nu doar o solemnă primire a unui oaspete înalt.

Părintele Daniel Iacobuț a evidențiat în cadrul predicii trei pași importanți pe care papa ni-i învață prin vizita sa în Iași. "A recunoaște darul primit presupune o întoarcere". Avem nevoie să ne întoarcem pentru a reitera lucrurile esențiale ale vieții noastre. Rememorăm un eveniment. Papa a recunoscut în acele două chipuri un dar. E vorba de cel al bunicii și al pruncului din brațele ei. A meditat la el. După mai bine de un an a vrut ca acest "dar să fie dăruit tuturor". A devenit recunoscător pentru darul pe care l-a primit. A vrut să transforme acel dar într-un lucru valabil pentru toți.

Al doilea pas: a fi recunoscător pentru darul primit. Înseamnă a ne aduce aminte de ceea ce contează și este esențial. Dacă am avea posibilitatea de a alege o imagine sau un cuvânt de la Papa Francisc, ce am alege? Ce ne-a atins? Simțul tactil este cel mai spiritual dintre simțuri.

"Personal, m-au atins atingerile papei", a recunoscut predicatorul. S-a văzut cât de mult a vrut să atingă oameni. "Dumnezeu ne-a atins prin atingerile acestui om."

Al treilea pas: orice atingere cheamă la responsabilitate. Ce înseamnă a deveni responsabili?

Exemplul bunicii care l-a expus pe acel copilaș papei. Ea nu a trăit momentul pentru sine. Când suntem independenți sau contrastăm unii cu alții, nu putem avea fericire. Suntem chemați la responsabilitate.

La finalul celebrării, pr. Iosif Antili a prezentat cartea omagială Cu Papa Francisc pe cărarea spre frați. 72 de mărturii la un an de la prima vizita a unui papă la Iași. De ce 72? Ideea este de inspirație biblică, unde numărul exprimă universalitatea. E vorba de universalitatea trăirilor celor prezenți la vizita papei în Iași. Sunt mărturii ale diferitelor persoane, structurate în opt capitole: mărturiile ierarhilor, ale oficialilor, mărturii de ordin ecumenic, ale oamenilor de cultură. Sunt mărturii din partea mass-media, ale celor din linia întâi, ale persoanelor consacrate și ale poporului lui Dumnezeu. Toate sunt unite de experiența unui eveniment unic care a mijlocit trăiri unice. "E necesar să ne reconectăm mintal la evenimente fericite", spunea pr. Iosif Antili, mai ales în acest timp de anormalitate. Întâlnirea cu Papa Francisc a fost un eveniment fericit.

PS Petru Gherghel a luat cuvântul pentru a mărturisi două experiențe marcante: "Am plecat de la catedrală pentru a-l întâmpina la aeroport pe ploaie. La ieșirea papei din avion, în jur era lumină". Schimbarea bruscă a vremii, luminarea cerului a fost un semn din partea cerului pentru această întâlnire extraordinară. Apoi, a evocat imaginea cu bunica Anica și întrebarea din partea papei: Cum de aveți atâtea familii? "Am avut și avem familii cu-adevărat binecuvântate, cu mulți copii. Am avut martiri. Martiri mulți", a fost răspunsul. Mai departe, PS Petru Gherghel a dat citire scrisorii de mulțumire pe care Papa Francisc, puțin după întoarcerea sa la Roma, la 8 iunie 2019, a ținut să o trimită în semn de mulțumire pentru vizita la Iași.

Sfânta Liturghie din catedrală a fost celebrată cu potirul primit din partea Papei Francisc, care rămâne la catedrală ca un semn vizibil de unitate cu Sfântul Părinte.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 iunie: Iași: Sfânta Liturghie la doi ani de la vizita Papei Francisc la Iași. Foto: Adrian Cuba

* * *

Editura "Presa Bună" pune la dispoziție cartea Cu Papa Francisc, pe cărarea spre frați: 72 de mărturii la un an de la prima vizită a unui papă la Iași (228 pagini, format 31,5x22,5 cm, color) cu o reducere de 35%, astfel volumul putând fi cumpărat cu doar 110 lei. Reducerea este valabilă în perioada 31 mai - 6 iunie 2021.

* * *

Doi ani de la vizita Sfântului Părinte Papa Francisc la Iași - 2019 - 1 iunie - 2021

Editura "Presa Bună": Cu Papa Francisc, pe cărarea spre frați: 72 de mărturii la un an de la prima vizită a unui papă la Iași

Să cântăm împreună: CD aniversar cu cântările de la vizita Papei Francisc la Iași

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc


 

lecturi: 734.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat