Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli (Italia): Administrarea sacramentului Mirului în comunitatea catolică română

În Biserica "San Giovanni Battista" din Ladispoli, în solemnitatea Preasfintei Treimi, 30 mai 2021, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 9.30, prezidată de PS Benoni Ambăruș, episcop auxiliar de Roma, 35 de adolescenți și tineri din comunitatea catolică română din Ladispoli l-au primit pe Duhul Sfânt prin sacramentul Mirului. La Sfânta Liturghie au concelebrat pr. Isidor Mîrț, parohul comunității, pr. Isidor Iacovici, coordonator al pastorației catolicilor români de rit latin din Italia, pr. Cristian Bîrnat, pr. Leonard Farcaș și pr. Liviu Matieș.

După o pregătire catehetică îndelungată, pentru candidații la sacramentul maturității creștine a venit și ziua mult așteptată, cea a primirii Duhului Sfânt în sacramentul Mirului. Îmbrăcați de sărbătoare, ei la Mir au sosit din timp, însoțiți fiind de părinți și nași.

Sfânta Liturghie a început printr-o procesiune solemnă din sacristia bisericii spre prezbiteriul special împodobit cu șapte lumânări vizibil inscripționate cu numele darurilor Duhului Sfânt.

Lecturile și psalmul proclamate de trei candidați la Mir au fost o bună ocazie pentru PS Benoni să amintească în cuvântul său de învățătură despre cele șapte daruri ale Duhului Sfânt și despre apropierea Sfintei Treimi de om, în ciuda lipsurilor pe care acesta din urmă le-ar avea.

După predică a urmat reînnoirea solemnă a făgăduințelor de la Botez, pe care candidații au făcut-o cu lumânări aprinse în mâini. După rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt a urmat administrarea sacramentului Mirului, iar momentul ungerii cu Sfântul Mir a fost urmat de invocațiile rugăciunii universale, care au fost rostite de doi dintre copiii miruiți.

La sfârșit, o reprezentantă a celor miruiți i-a mulțumit PS Benoni, parohului comunității, preoților, cateheților care i-au pregătit, părinților, nașilor și tuturor celor care i-au însoțit pe parcursul drumului de pregătire pentru primirea Sfântului Mir.

La finalul celebrării, cuvântului de mulțumire al pr. Isidor Mîrț și salutului pr. Isidor Iacovici s-au alăturat și gândurile de felicitare din partea pr. Alberto Filippi, parohul comunității italiene din Ladispoli, și a pr. diac. Enzo Crialesi, responsabil de îngrijirea pastorală a migranților catolici din Dieceza de Porto-Santa Rufina, pentru participarea activă de care dau dovadă credincioșii catolici români.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu binecuvântarea finală, urmată de procesiunea și fotografiile cu cei proaspăt miruiți în fața bisericii.

Mulțumim preabunului Dumnezeu și Mamei Preasfinte Maria pentru toate harurile primite!

Duhul Preasfânt să ne lumineze și să ne ajute să fim credincioși buni și misionari ai iubirii, credintei și speranței divine în lumea de astăzi încercată de atâtea necazuri!

Anișoara Bortoș,
catehet

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 mai: Ladispoli (Italia): Administrarea sacramentului Mirului în comunitatea catolică română


 

lecturi: 1788.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat