Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Campus vocațional la Seminarul Liceal

Sâmbătă, 29 mai 2021, Seminarul Liceal din Bacău a organizat un campus vocațional, la care au participat elevi de clasa a VII-a și a VIII-a din mai multe parohii ale Diecezei de Iași.

Sosirea celor dornici să facă experiența unei zile de seminar a fost programată până la ora 10. Odată ajuns, fiecare grup, preluat de un seminarist din anii terminali, a avut ocazia de a vizita întreaga casă și de a fi introdus astfel în atmosfera acestui loc special.

De la ora 10 au urmat mai multe momente formative. La început a fost cuvântul de salut adresat de pr. director Anton Săboanu tuturor oaspeților, adolescenți și preoți însoțitori. A urmat prezentarea susținută de pr. Tarciziu Grădinaru despre seminar și aspectele vieții unui seminarist, continuând pr. Marius Cojan cu o scurtă cateheză despre ce înseamnă vocația la Preoție.

După aceste momente de familiarizare cu noțiunile de seminar, seminarist, vocație, Preoție, ne-am adunat în capelă pentru recitarea unui mister de rozariu. Condus de pr. Ioan Balan, intenția principală a acestui moment de rugăciune a fost cererea mijlocirii Preacuratei în discernerea vocației personale. Pentru aceasta, fiecare oaspete a primit în dar un rozariu care să-l însoțească în căutarea drumului propriu în viață și pentru a-i aminti că în această alegere de care depinde fericirea și împlinirea sa umană nu este singur, ci întotdeauna însoțit de prieteni fideli, Isus și Maria.

La ora 12 am celebrat Sfânta Liturghie, momentul central al zilei. Prezidată de pr. Tiberiu Iancu, celebrarea a fost animată de cântecele tuturor celor prezenți, pregătite împreună cu corul seminariștilor condus de pr. Cristian Ignat. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Alexandru Percu, adolescenților fiindu-le adresată provocarea de a se lăsa cuceriți de mesajul lui Cristos și astfel a oferi roade prin viața lor.

După un asemenea maraton formativ și spiritual, bineînțeles că și-a găsit locul și prânzul, pregătit prin efortul și bunăvoința surorilor care slujesc la seminar. După ce toată lumea a încheiat masa mulțumită, au urmat mult-așteptatele momente de jocuri (fotbal, șah, rummy, tenis de masă, biliard, jocuri de cărți), pregătite și supravegheate cu responsabilitate de seminariști. Toate acestea au constituit un bun prilej de destindere, recreere și cunoaștere reciprocă.

După efortul acestei zile îi mulțumim lui Dumnezeu și tuturor celor care s-au implicat în mod activ. Dar în timp ce facem ceea ce ne cere conștiința și ne permit "talanții" cu care suntem binecuvântați de Creator, rugăciunea noastră continuă, după cum ne îndeamnă Cristos: "Rugați-l pe Domnul secerișului să trimită lucrători în secerișul lui!" (Lc 10,2).

Pr. Marius Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 mai: Bacău: Campus vocațional la Seminarul Liceal


 

lecturi: 1189.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat