Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

FAFCE: familia, viitorul democratic și demografic al Europei

de Gianni Borsa

"Familia este viitorul democratice și demografic al Europei": este titlul unui document aprobat de Consiliului FAFCE (Federația Asociațiilor Familiale Catolice din Europa) ca o contribuție la Conferința despre viitorul Europei care a început la 9 mai 2021 la Strasbourg. Rezoluția scoate în evidență rolul familiilor în respectivele comunități locale și naționale și afirmă importanța lor pentru păstrarea echilibrului demografic și al valorilor democratice.

Prima rețea de angajare socială. Textul rezoluției, votate în această săptămână la Bruxelles în timpul reuniunii FAFCE, se împarte în șapte paragrafe. "Familia este prima comunitate de persoane și prima rețea de angajare socială. toate corpurile intermediare se nasc drept comunități de familii. Atât piața, cât și statul există în slujba comunității", se citește în ea. Principiile democratice, afirmă FAFCE, "derivă din experiența creștină a demnității umane și sunt transmise de generații de familii; aceste principii sunt rezultatul simțului de responsabilitate trăit în familie, din care se nasc respectul reciproc între bărbat și femeie, stima față de rolul esențial al bătrânului, atenția față de binele comun". În familie, "copii cresc până când devin cetățeni responsabili și angajați, în măsură să se îngrijească de cei mai slabi și săraci din comunitățile lor".

Demnitatea umană, binele comun. "Și în lumina pandemiei, rolul familiei - continuă documentul - este acela de a transmite principiile democratice și de a le împărtăși în cadrul propriilor comunități, prin rețele de familii și asociații familiale, trecând nu numai peste societate, ci și peste țări", așa cum demonstrează existența lui FAFCE însăși. "Bunicii și părinții desfășoară un rol cheie în transmiterea cunoașterii și a amintirii culturale, afirmată de experiența lor de caritate, pace, dreptate și solidaritate". De asemenea: "O democrație autentică nu este pur și simplu rezultatul unui ansamblu de reguli sau al unui model exportabil; mai degrabă este virtutea de a afirma și de a mărturisi demnitatea fiecărei persoane umane și angajarea pentru binele comun".

Sustenabilitatea generațională. În afară de asta, se citește în text: "Democrația este imposibilă fără familii și aportul lor generativ la viitorul comunităților lor. Așadar, familiile ar trebui să fie recunoscute pentru rolul lor de agenți de democrație, centre de acțiune socială și protagoniști ai politicilor demografice și familiale. De aceea, statul și instituțiile publice, adoptând o abordare de jos în sus, ar trebui să favorizeze libertatea și exemplul democratic dus înainte de familii, respectând principiul subsidiarității". În sfârșit: "Sustenabilitatea generațională constituie o condiție necesară pentru democrație în Europa: fără noi generații pentru a susține democrația, nu există viitor pentru Europa nici pentru cultura sa democratică".

Motoare ale democrației. Conform FAFCE, Europa "trebuie să înfrunte noi provocări care cer solidaritate. Solidaritatea intergenerațională și solidaritatea între familii sunt primele exemple de la care actorii politici pot să învețe": așadar, FAFCE invită "părțile interesate din Uniunea Europeană și naționale să recunoască rolul familiilor și să investească pe ele", permițându-le "să fie motoare ale democrației participative și garante ale pluralismului".

Experiența zilnică. "Această rezoluție vrea să se insereze chiar în contextul Conferinței despre viitorul Europei; așa cum a amintit Papa Francisc: «Dacă familiile nu sunt în centrul prezentului, nu va exista viitor; însă dacă familiile pornesc din nou, totul pornește din nou»". Asta declară la agenția SIR Vincenzo Bassi, președinte FAFCE, ilustrând documentul. "Nu se poate vorbi în manieră realistă și concretă despre principii democratice, cu atât mai puțin despre viitorul Europei dacă nu se pornește din nou de la realitatea familiei, ca exemplu de generativitate", subliniază Bassi. "De fapt, generativitatea se înțelege numai pornind de la experiența zilnică a familiilor și a asociațiilor noastre, în contribuția lor generoasă la binele comun. Noi - asociații familiale din toată Europa - suntem aici pentru a ne asuma responsabilitățile noastre și a ne pune în slujba comunității".

"Vestea bună autentică". În timpul reuniunii semestriale din 26 și 27 mai, ținută on line, FAFCE (federație care cuprinde 28 de asociații din 18 state europene) a primit un sprijin și încurajare de la părintele Martin Michalíèek, secretar general al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE): "Contăm pe prezența voastră în Europa pentru a duce evanghelia familiei, vestea bună autentică a familiei". La rândul său, părintele Manuel Barrios Prieto, secretar general al Comisiei Conferințelor Episcopale Europene (COMECE), a subliniat rolul central desfășurat de asociațiile familiale, deoarece "mărturisesc frumusețea familiei și pot ajunge acolo unde instituțiile uneori nu reușesc să ajungă". În afară de asta, FAFCE a discutat cu Mattia de Grassi, membru al cabinetului vicepreședintelui Comisiei Europene, Dubravka Šuica, și al secretariatului Conferinței despre viitorul Europei, despre modul de a valoriza mai bine oportunitatea lansării conferinței pentru a atrage o atenție mai mare asupra centralității familiei în viața și în democrația europene.

(După agenția SIR, 29 mai 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 423.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat