Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni

Duminică, 30 mai 2021

Dragi români de pretutindeni,

Mă folosesc de cuvintele Sfântului Paul, Apostolul neamurilor, care se adresa diferitelor comunități, spunând și dumneavoastră: "Har vouă și pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, și de la Domnul Isus Cristos!"

În această ultimă duminică a lunii mai, anul Domnului 2021, când se sărbătorește Ziua Românilor de Pretutindeni, doresc ca salutul meu să vă găsească în sănătate, pace și liniște sufletească, mai aproape unii de alții și mai solidari cu aceia dintre noi care trăiesc departe de țară. Îmi face o deosebită bucurie să vă felicit cu această ocazie și să vă adresez sincere urări de fericire, împliniri și bunăstare cu ajutorul Domnului!

Doresc să ajungă la dumneavoastră și salutul frățesc al ierarhilor și al preoților Bisericii Catolice, precum și al comunităților de unde ați plecat, în această zi specială dedicată tuturor românilor de pretutindeni, asigurându-vă că vă suntem mereu aproape în gând, în simțire și mai ales în rugăciune.

Tuturor vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut și faceți pentru România! Trebuie să știți că prin dăruirea și cu exemplul frumos de care dați dovadă zilnic, îndeplinindu-vă conștiincios datoriile prin muncă, oferiți cea mai bună și cea mai frumoasă imagine despre patria noastră și contribuiți la reputația sa pozitivă în lume.

Gândindu-ne la dumneavoastră în această zi și, de multe ori, chiar întâlnindu-vă în țările unde v-ați stabilit, nu putem să nu reevocăm pe atâția compatrioți care au lăsat locurile natale, căutând în străinătate un viitor mai bun pentru sine și pentru copiii lor, deseori înfruntând călătorii nesigure și periculoase și condiții neprevăzute de viață. De multe ori, continuați să fiți considerați "străini" în alte țări și marginalizați. Dar, dincolo de atâtea vitregii, mă bucur că prezența dumneavoastră numeroasă pe toate meridianele acestei lumi este și un factor de mândrie națională, pentru că promovați cultura, tradițiile, limba și mai ales, oferiți un exemplu plin de vitalitate în mărturisirea credinței.

Gândul meu se îndreptă în această zi și spre dumneavoastră, cei care v-ați confruntat în ultima perioadă cu pericolul pandemiei de coronavirus, fie că ați luptat în linia întâi pentru a-i salva pe semenii noștri bolnavi, fie că ați avut de suferit, pierzând pe cineva drag din familie: deseori toți au fost amintiți la sfintele slujbe și în rugăciunile preoților. Vă asigur pe toți în continuare de apropierea și de rugăciunile noastre!

Mesajul meu este specific unui păstor de suflete. De aceea, vă îndemn și vă încurajez să nu uitați de credință, de legătura pe care trebuie să o aveți cu Biserica, cu păstorii dumneavoastră sufletești, vă încurajez să participați la viața liturgică și slujbele oficiate în limba proprie de către preoții care vă însoțesc acolo unde vă aflați, să luați parte și la viața Bisericilor locale (episcopii și parohii), în limba și după tradițiile noastre, pentru exemplul frumos pe care îl puteți oferi localnicilor; pentru că Biserica se bazează mult pe dumneavoastră, are nevoie de dumneavoastră în opera de evanghelizare și de promovare a iubirii creștine!

Chiar dacă sunteți departe de țară, doresc mai mult decât oricând să vă exprimați mereu dragostea de țară, fiind mai buni, mai responsabili, manifestând adevărat simț civic și creștin, cultivând dragostea față de semeni, oricine ar fi ei, având mai mare grijă unii de alții!

Vă invit pe toți, indiferent dacă trăiți în țară sau în afara granițelor ei, să fiți buni români și buni creștini, să fiți uniți, să vă apărați valorile, limba, tradițiile, cultura și dragostea față de neam. Așa participați, chiar dacă vă aflați departe de țară, la construirea unei Românii mai frumoase și mai prospere!

La mulți ani, români, de aici sau de departe!

Și închei mesajul meu, apelând din nou la Sfântul Apostol Paul, pentru a vă spune: "În rest, fraților, bucurați-vă! Căutați desăvârșirea! Îmbărbătați-vă! Să fiți uniți în același cuget, să trăiți în pace și Dumnezeul iubirii și al păcii va fi cu voi. Salutați-vă unii pe alții cu sărutul păcii... Harul Domnului nostru Isus Cristos și iubirea lui Dumnezeu și împărtășirea Duhului Sfânt să fie cu voi toți!" (2 Cor 11,11-13).

Aurel Percă,
arhiepiscop mitropolit de București,
președintele Conferinței Episcopilor din România,
delegat pentru romano-catolicii de limbă română din străinătate
în cadrul Conferinței Episcopilor din România

* * *

Informațiile au fost preluate din comunicatul de presă nr. 125 din 29 mai 2021, semnat de pr. Francisc Ungureanu, secretar general al Conferinței Episcopilor din România, instituție cu următoarele date de contact: Str. Diligenței, 24, sector 3, 031555-București; tel. / fax 031/4361250; e-mail: secretariat@episcopat.ro; www.bisericacatolica.ro.


 

lecturi: 831.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat