Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PF Grigore Petru al XX-lea Ghabroyan,
patriarh de Cilicia armenilor
Mesajul Papei Francisc pentru celebrarea înmormântării PF Grigore Petru al XX-lea Ghabroyan, patriarh de Cilicia armenilor

Excelenței Sale
Mons. Boutros Marayati
administrator al Bisericii Patriarhale de Cilicia armenilor

Am aflat știrea despre întoarcerea la casa Tatălui a iubitului nostru frate în Cristos, Preafericirea Sa Grigore Petru al XX-lea Ghabroyan, patriarh de Cilicia armenilor.

Îmi amintesc bine când a fost ales, în vara anului 2015, înainte de a accepta a voit să-mi ceară o binecuvântare specială, pentru a fi în măsură să conducă Biserica patriarhală în pofida vârstei sale de acum înaintate.

După aceea au fost multe ocaziile de întâlnire. La 7 septembrie 2015 am concelebrat Euharistia la Roma, când a fost semnificată Ecclesiastica Commmunio: am ținut împreună ridicate Trupul și Sângele lui Cristos, semn vizibil că fundamentul fiecărei slujiri în Biserică este adeziunea și conformarea cu Cristos, Răstignit și Înviat. În 2016 a fost cu mine în cursul călătoriei apostolice în Armenia, îndeosebi când am vizitat catedrala Ordinariatului pentru credincioșii armeno-catolici din Europa Orientală, la Gyumri, și împreună cu episcopii confrați din Sinodul Bisericii Patriarhale. În 2018, cu ocazia inaugurării statuii Sfântului Grigore de Narek, în Grădinile Vaticane. Atâtea momente deosebite, care mi-au permis să fiu aproape de patriarhul Grigore Petru al XX-lea și, cu el, de iubitul popor armean, care a suferit mult de-a lungul istoriei dar a rămas mereu fidel față de mărturisirea de credință în Cristos Mântuitorul.

În acești ani, ca păstor atent, Preafericirea Sa a prezidat Biserica patriarhală de Cilicia armenilor, activând contacte cu diferite instituții civile și ecleziastice, pentru ca să fie susținute unele inițiative de solidaritate pentru populațiile mai încercate, în special în Siria și Liban. Îndeosebi, s-a preocupat de deschiderea procesului de beatificare și canonizare a luminatului său predecesor, slujitorul lui Dumnezeu cardinalul Grigore Petru al XV-lea Agagianian.

În ultima perioadă a pelerinajului său pământesc, a înfruntat cu demnitate slăbirea progresivă a forțelor fizice, și cu simț de responsabilitate s-a întrebat în conștiință dacă mai era în măsură să conducă Biserica armeană ca patriarh: i-a răspuns Domnul, rostind o ultimă dată chemarea de a-l urma.

Încredințăm sufletul acestui frate al nostru milostivirii lui Dumnezeu, la tronul căruia, suntem siguri, este însoțit de rugăciunea de mijlocire a Născătoarea de Dumnezeu Maria Preasfântă, a Sfântului Grigore Luminătorul și a Sfântului Grigore de Narek, împreună cu toți martirii și sfinții armeni.

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 29 mai 2021

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 672.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat