Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj video pentru lansarea platformei Laudato si'

Iubiți frați și surori,

Cu enciclica Laudato si', promulgată în 2015, invitam toate persoanele de bunăvoință să se îngrijească de Pământ, care este casa noastră comună. De mult timp, această casă care ne găzduiește suferă din cauza rănilor pe care noi le provocăm din cauza unei atitudini prădătoare, care ne face să ne simțim stăpâni ai planetei și ai resurselor sale și ne autorizează la o folosire iresponsabilă a bunurilor pe care Dumnezeu ni le-a dat. Astăzi, aceste răni se manifestă dramatic într-o criză ecologică fără precedent, care interesează solul, aerul, apa și, în general, ecosistemul în care trăiesc ființele umane. După aceea, actuala pandemie a adus la lumină în mod și mai puternic strigătul naturii și cel al săracilor care îndură mai mult consecințele ei, evidențiind că totul este interconectat și interdependent și că sănătatea noastră nu este separată de sănătatea ambientului în care trăim.

De aceea, avem nevoie de o nouă abordare ecologică, aptă să transforme modul nostru de a locui în lume, stilurile noastre de viață, relația noastră cu resursele Pământului și, în general, modul de a privi la om și de a trăi viața. O ecologie umană integrală, care implică nu numai problemele ambientale, ci pe om în totalitatea sa, devine capabilă să asculte strigătul săracilor și să fie ferment pentru o societate nouă.

Avem o mare responsabilitate, în special față de viitoarele generații. Ce lume vrem să lăsăm copiilor noștri și tinerilor noștri? Egoismul nostru, indiferența noastră și stilurile noastre iresponsabile amenință viitorul copiilor noștri! Reînnoiesc așadar apelul meu: să ne îngrijim de mama noastră Pământ, să învingem ispita egoismului care ne face prădători ai resurselor, să cultivăm respectul față de darurile Pământului și ale creației, să inaugurăm un stil de viață și o societate în sfârșit ecosustenabile: avem oportunitatea de a pregăti un viitor mai bun pentru toți. Din mâinile lui Dumnezeu am primit o grădină, copiilor noștri nu putem să le lăsăm un deșert.

În acest context, la 24 mai 2020 am convocat anul Laudato si', a cărui organizare a fost încredințată Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale. Le mulțumesc tuturor celor care au celebrat acest an cu foarte multe inițiative. Astăzi sunt bucuros să anunț că anul Laudato si' se va concretiza într-un proiect concret de acțiune, Laudato si' Action Platform, un drum de șapte ani în care vor fi angajate în diferite moduri comunitățile noastre, pentru ca să devină total sustenabile, în spiritul ecologiei integrale.

Așadar, aș vrea să-i invit pe toți să înfrunte acest drum împreună, îndeosebi mă adresez acestor șapte realități: familii - parohii și dieceze - școli și universități - spitale - firme și ferme agricole - organizații, grupuri și mișcări - institute călugărești. Să lucrăm împreună. Numai astfel vom putea crea viitorul pe care-l vrem: o lume mai inclusivă, fraternă, pașnică și sustenabilă.

Pe un drum care va dura șapte ani, ne vom lăsa conduși de cele șapte obiective din Laudato si', care ne vor indica direcția în timp ce urmărim viziunea ecologiei integrale: răspunsul la strigătul Pământului, răspunsul la strigătul săracilor, economia ecologică, adoptarea unui stil de viață simplă, educația ecologică, spiritualitatea ecologică și angajarea comunitară.

Este speranță. Toți putem colabora, fiecare cu propria cultură și experiență, fiecare cu propriile inițiative și capacități, pentru ca mama noastră Pământul să revină la frumusețea sa originală și creația să strălucească din nou conform proiectului lui Dumnezeu.

Dumnezeu să vă binecuvânteze pe fiecare dintre voi și să binecuvânteze misiunea noastră de a reconstrui casa noastră comună. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 427.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat