Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Notă a Sinodului Episcopilor (21 mai 2021)

A XVI-a Adunare Generală Ordinară Sinodului Episcopilor

"Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune"

Papa Francisc, la data de 24 aprilie 2021, a aprobat un nou itinerar sinodal pentru a XVI-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor, prevăzută inițial pentru luna octombrie din 2022, despre tema: "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune". Secretariatul General al Sinodului Episcopilor, cu asentimentul Consiliului Ordinar, a propus modalitățile inedite pentru drumul spre Adunare.

Parcursul pentru celebrarea Sinodului se va articula în trei faze, între octombrie din 2021 și octombrie din 2023, trecând printr-o fază diecezană și una continentală, care vor da naștere la două Instrumentum Laboris diferite, până la cea concluzivă la nivel de Biserică universală.

Sinodul Episcopilor este punctul de convergență al dinamismului de ascultare reciprocă în Duhul Sfânt, desfășurat la toate nivelurile vieții Bisericii (cf. Discursul Sfântului Părinte Francisc la comemorarea celei de-a 50-a aniversări a instituirii Sinodului Episcopilor, 17 octombrie 2015). Articularea diferitelor faze ale procesului sinodal va face posibilă ascultarea reală a poporului lui Dumnezeu și se va garanta participarea tuturor la procesul sinodal. Nu este numai un eveniment, ci un proces care implică în sinergie poporul lui Dumnezeu, Colegiul episcopal și pe episcopul de Roma, fiecare după propria funcție.

Drumul spre a XVI-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor se va desfășura, așadar, după următorul traseu:

- Deschiderea Sinodului (octombrie 2021)

Deschiderea Sinodului va avea loc atât în Vatican, cât și în fiecare dieceză. Drumul va fi inaugurat de Sfântul Părinte în Vatican: la 9-10 octombrie.

Cu aceleași modalități, duminică, 17 octombrie, se va deschide în dieceze, sub președinția respectivului episcop.

- Faza diecezană (octombrie 2021 - aprilie 2022)

Obiectivul acestei faze este consultarea poporului lui Dumnezeu (cf. Episcopalis Communio, 5,2) pentru ca procesul sinodal să se realizeze în ascultarea totalității celor botezați, subiect al lui sensus fidei infailibil in credendo.

Pentru a facilita consultarea și participarea tuturor, se prezintă următorul itinerar:

Secretariatul General al Sinodului

Secretariatul General al Sinodului va trimite un Document pregătitor, însoțit de un Chestionar și de un Vademecum cu propuneri pentru a realiza consultarea în fiecare dieceză.

Documentul va fi trimis și la Dicasterele din Curia Romană, la Uniunile de Superiori / Superioare Majori, la alte uniuni / federații ale vieții consacrate, la mișcările internaționale ale laicilor și la Universitățile / Facultățile de Teologie.

Fiecare episcop va numi un responsabil (eventual o echipă) diecezan al consultării sinodale, pentru ca să poată fi punct de referință și de legătură cu Conferința Episcopală și care să însoțească această consultare în Biserica particulară în toți pașii săi (înainte de octombrie 2021).

Fiecare Conferință Episcopală va numi la rândul său un responsabil (eventual o echipă) care să poată fi referent și legătură atât cu responsabilii diecezani, cât și cu Secretariatul General al Sinodului (înainte de octombrie 2021)

Dieceza

Consultarea în dieceze se va desfășura prin intermediul organelor de participare prevăzute de drept, fără a exclude celelalte modalități care se consideră oportune pentru ca însăși consultarea să fie reală și eficace (cf. Episcopalis Communio, 6).

Consultarea poporului lui Dumnezeu în fiecare dieceză se va încheia cu o reuniune pre-sinodală, care va fi momentul culminant al discernământului diecezan.

După încheierea fazei diecezane, fiecare dieceză va trimite contribuțiile sale la Conferința Episcopală până la data stabilită de propria Conferință Episcopală. În Bisericile orientale contribuțiile vor fi trimise la organismele corespunzătoare.

Conferințele Episcopale sau organismele corespunzătoare

Se va deschide o perioadă de discernământ al păstorilor reuniți în adunare (Conferința Episcopală), cărora li se cere să asculte ceea ce Duhul a provocat în Bisericile încredințate lor.

La procesul de redactare a sintezei vor participa și responsabilul Conferinței Episcopale pentru ceea ce se referă la procesul sinodal și echipa sa, precum și reprezentanții aleși pentru a participa la Adunarea Generală Ordinară a Sinodului la Roma, odată ratificați de Sfântul Părinte.

Sinteza va fi trimisă la Secretariatul General al Sinodului. Se vor trimite și contribuțiile fiecărei Biserici particulare (înainte de aprilie 2022).

Alte contribuții

Se vor primi și contribuțiile trimise de Dicasterele din Curia Romană, de Universitățile / Facultățile de teologie, de Uniunile de Superiori / Superioare Generali (USG / UISG), de alte uniuni / federații de viață consacrată și de mișcările internaționale ale laicilor (înainte de aprilie 2022).

Secretariatul General al Sinodului

Secretariatul General al Sinodului va trece la redactarea primului Instrumentum Laboris (înainte de septembrie 2022).

- Faza continentală (septembrie 2022 - martie 2023)

Finalitatea acestei faze este de a dialoga la nivel continental despre textul primului Instrumentum Laboris, realizând un ulterior act de discernământ în lumina particularităților culturale specifice din fiecare continent.

Secretariatul General al Sinodului

Secretariatul General al Sinodului va publica și va trimite primul Instrumentum Laboris (în septembrie 2022).

Reuniunile internaționale de Conferințe Episcopale

Fiecare reuniune internaționale de Conferințe Episcopale va numi la rândul său un responsabil care să poată fi referent și legătură atât cu Conferințele Episcopale cât și cu Secretariatul General al Sinodului (înainte de septembrie 2022).

Discernământ pre-sinodal în Adunările continentale. Se vor stabili criteriile de participare a episcopilor rezidențiali și a celorlalți membri ai poporului lui Dumnezeu.

Adunările se vor termina cu redactarea unui document final, care va fi trimis la Secretariatul General al Sinodului (martie 2023).

Alte contribuții

În același timp cu reuniunile pre-sinodale la nivel continental, se recomandă ca să se desfășoare și adunări internaționale de specialiști, care să poată trimite contribuțiile lor la Secretariatul General al Sinodului (martie 2023).

Secretariatul General al Sinodului

Secretariatul General al Sinodului va trece la redactarea celui de-al doilea Instrumentum Laboris (înainte de iunie 2023).

- Faza Bisericii universale (octombrie 2023)

Secretariatul General al Sinodului va trimite al doilea Instrumentum Laboris la participanții la Adunarea Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor.

Celebrarea Sinodului Episcopilor la Roma, conform procedurilor stabilite în constituția apostolică Episcopalis Communio (octombrie 2023).

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 565.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat