Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Barați: Invitație la pelerinaj și hram

Parohia "Coborârea Sfântului Duh" din Barați va celebra hramul comunității duminică, 23 mai 2021, în solemnitatea Rusaliilor. Pentru a trăi cu evlavie și disponibilitate sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt, cu ocazia hramului se organizează un pelerinaj la Barați, sâmbătă, 22 mai, la care sunt invitați toți credincioșii care doresc și au posibilitatea să participe. ERCIS Media și ERCIS FM vor transmite în direct acest eveniment.

"Vă invităm să participați la sărbătoarea Rusaliilor, la Sanctuarul Duhului Sfânt și al Sfintei Fecioare Maria de la Barați. La Rusalii, mica turmă, așa cum o numește Cristos, devine Biserică, însuflețită de același Duh Sfânt care la naștere însuflețise și capul acestui trup, pe Cristos însuși. Astfel putem spune că Rusaliile sunt Crăciunul Bisericii, după cum Crăciunul fusese Rusaliile lui Isus. Prin urmare, prezența Mariei în Cenacol, împreună cu apostolii, la Rusalii, nu este întâmplătoare. Ea ne amintește legătura dintre nașterea lui Isus și nașterea Bisericii. Cea care devenise mama lui Isus prin puterea Duhului Sfânt devine și mama Bisericii. Când vorbim de Maria cu titlul de Maica Bisericii ne gândim la Biserică, mai ales, ca o familie alcătuită din persoane unite de iubirea lui Cristos și însuflețită de Duhul Sfânt. De aceea, aceasta realitate îi permite celor botezați să spună: «Maica Bisericii este și maica mea, pentru că eu sunt parte a Bisericii». Să trăim această sărbătoare implorând darurile Duhului Sfânt, iar Sfânta Fecioara Maria, cu iubirea și ocrotirea ei puternică, să ia sub mantia sa ocrotitoare pe toți cei care aleargă la ea, adunându-i în aceeași familie a Bisericii Fiului ei și sub aripile Duhului Sfânt", este invitația cu care părintele paroh Andrei Cocianga îi așteaptă la sărbătoare pe toți cei doritori să o cinsteacă pe Maica Domnului prin acest pelerinaj și la celebrarea hramului.

Vor fi ocazii de spovezi pe tot timpul pelerinajului.

Predicator va fi pr. dr. Iosif Antili.

Programul celebrărilor:

  • sâmbătă, 22 mai 2021

    • ora 18.00 - Deschiderea pelerinajului

    • ora 18.15 - Calea Luminii

    • ora 19.00 - Recitarea sfântului rozariu și Litania lauretană

    • ora 20.00 - Sfânta Liturghie solemnă din ajunul hramului, urmată de procesiunea cu lumânări și cu statuia Maicii Domnului

  • duminică, 23 mai 2021

    • ora 8.00 - Sfânta Liturghie de dimineață

    • ora 11.00 - Sfânta Liturghie solemnă a hramului.

"Statuia care tronează altarul este o copie a celei originale de la Șumuleu Ciuc și este capodopera sculptorului Ferencz Istvan din Șumuleu. În anul 2013, statuia a fost reînfrumusețată de sculptorul Demeter Joseph din Târgu Mureș. Pr. Petru Patrașcu, primul paroh al comunității din Barați, a fost cel care s-a îngrijit de reamenajarea bisericii și așezarea la loc de cinste a statuii. Imaginea Maicii Domnului cu pruncul Isus în brațe este cea din cartea Apocalipsului: «Îmbrăcată cu soarele, având pe cap o coroană de 12 stele, iar sub picioare luna». Înălțimea statuii este de 2,15 m și este din lemn de tei", scria în numărul din septembrie 2014 al revistei "Lumina creștinului" pr. Ferenț Tancău, care a fost paroh la Barați în perioada 1 septembrie 2000 - 31 august 2014.

Din septembrie 2014 comunitatea din Barați este păstorită de pr. Andrei Cocianga ca paroh, care va împlini la sfârșitul lunii iunie 21 de ani de preoție.

Ovidiu Bișog

* * *

Echipa ERCIS Media va transmite în direct prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iași: pe site-ul Episcopiei la adresa www.ercis.ro/media, pe pagina de Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) și pe canalul YouTube (www.youtube.com/ercisro).

Liturghia va fi transmisă și la Radio ERCIS FM, care poate fi ascultat de pe site-ul oficial: www.ercisfm.ro; pe pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/ercisfm.ro, prin aplicațiile pentru telefoanele cu Android sau iOS, site-ul acestui radio oferind și linkurile necesare pentru diferite programe pe calculator sau telefon, prin intermediul cărora se va putea asculta ERCIS FM. Pe pagina Facebook a radioului, credincioșii pot fi la curent cu noutățile, deja fiind anunțate multe dintre emisiunile și programele diversificate ale noului radio.


 

lecturi: 1124.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat