Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Instituire de lectori și acoliți

În capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman a avut loc duminică, 16 mai 2021, conferirea lectoratului pentru trei studenți și a acolitatului pentru patru studenți. Acest eveniment a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii duminicale prezidată de către fr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial, alături de care au mai concelebrat părinții formatori și profesori. De asemenea, împreună cu candidații s-au unit în rugăciune părinții și rudele acestora.

Fiecare candidat a fost chemat pe nume de către părintele rector, după proclamarea Sfintei Evanghelii. A urmat mai apoi cuvântul de învățătură al părintelui provincial care le-a amintit că, în drumul vocației, e important să stea alături de Isus, să fie în umbra exemplului său, făcând referința la persoana sfântului Matia care a fost ales dintre apostoli deoarece a stat și l-a cunoscut de-a lungul vieții pe Isus. Cel mai bun exemplu prin care pot pune în practică aceasta este o apropiere tot mai intensă față de cuvântul divin și Sfânta Euharistie. Totodată, conform evangheliei, nu mai sunt din lume, nu mai aparțin acesteia, deci nu cele pământești trebuie să le dirijeze viața, ci dorința de sfințire.

După predică, ministrul provincial a rostit asupra candidaților rugăciunile de instituire, iar aceștia s-au apropiat primind din mâinile sale fie Sfânta Scriptură, neolectorii, fie vasele sfinte, neoacolitii.

Au primit ministerul lectoratului: fr. Crăciun Narcis Gabriel (Filiala Cuchiniș "Înălțarea Sfintei Cruci", Parohia Brusturoasa), fr. Cezar Dămătăr (Târgu Frumos, Parohia "Sfântul Anton de Padova") și fr. Petruț Răzvan Emanuel (Bălușești, Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria"). Lectorul are rolul de a proclama cuvântul Sfintei Scripturi în adunările liturgice, de a instrui credincioșii în credință pentru a primi sfintele sacramente și de a rosti rugăciunea credincioșilor din cadrul Sfintei Liturghii.

Au primit ministerul acolitatului: fr. Andrei Bejan (Pildești, Parohia "Adormirea Maicii Domnului"), fr. Claudiu Blaj (Buruienești, Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul"), fr. Claudiu Rafael Frâncu (Faraoani, Parohia "Sfântul Anton de Padova") și fr. Cristian Iștoc (Gherăești, Parohia "Trupul și Sângele Domnului"). Acolitul are un rol special în slujirea Bisericii, izvorul și scopul slujirii sale fiind Sfânta Euharistie. Îl ajută pe preot și diacon în îndeplinirea misiunii lor. Totodată, poate să distribuie Sfânta Împărtășanie credincioșilor, chiar și celor bolnavi.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu mulțumirea adresată de către părintele provincial și un cuvânt de încurajare pentru frații instituiți lectori și acoliți, iar după binecuvântarea finală candidații împreună cu preoții s-au adunat pentru a imortaliza momentul.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu mulțumirea adresată de către părintele provincial și un cuvânt de încurajare pentru frații instituiți lectori și acoliți, iar după binecuvântarea finală candidații împreună cu preoții s-au adunat pentru a imortaliza momentul.

Îi suntem recunoscători Domnului pentru frații care au mai făcut un pas spre drumul chemării la Sfânta Preoție. Le mulțumim pentru slujirea lor de până acum și îi asigurăm cu susținerea noastră în continuare.

Fr. Robert Lazarovici

(Mai multe fotografii de la acest eveniment au fost publicate în albumul foto de pe pagina de Facebook a Provinciei "Sfântul Iosif" din România a Ordinului Fraților Minori Conventuali. Textul a fost preluat de pe site-ul www.ofmconv.ro al aceleiași instituții.)


 

lecturi: 1042.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat