Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Caeli (16 mai 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, în Italia și în alte țări, se celebrează solemnitatea Înălțării Domnului. Pagina evanghelică (Mc 16,15-20) - concluzia Evangheliei lui Marcu - ne prezintă ultima întâlnire a Celui Înviat cu discipolii înainte de a urca la dreapta Tatălui. De obicei, știm asta, scenele de adio sunt triste, provoacă pentru cel care rămâne un sentiment de rătăcire, de abandonare; în schimb toate acestea nu li se întâmplă discipolilor. În pofida despărțirii de Domnul, ei nu se arată nemângâiați, dimpotrivă, sunt bucuroși și gata să plece misionari în lume.

De ce nu sunt triști discipolii? De ce trebuie să ne bucurăm și noi văzându-l pe Isus care se înalță la cer?

Înălțarea completează misiunea lui Isus în mijlocul nostru. De fapt, dacă Isus a coborât din cer pentru noi, tot pentru noi se înalță la cer. După ce a coborât în umanitatea noastră și a răscumpărat-o - Dumnezeu, Fiul lui Dumnezeu, coboară și se face om ia umanitatea noastră și o răscumpără - acum se înalță la cer ducând cu el trupul nostru. Este primul om care intră în cer, pentru că Isus este om, om adevărat, este Dumnezeu, Dumnezeu adevărat; trupul nostru este în cer și asta ne dă bucurie. La dreapta Tatălui șade de acum un trup uman, pentru prima dată, trupul lui Isus, și în acest mister fiecare dintre noi contemplă propria destinație viitoare. Nu este vorba deloc de o abandonare, Isus rămâne pentru totdeauna cu discipolii, cu noi. Rămâne în rugăciune, pentru că el, ca om, îl roagă pe Tatăl, și ca Dumnezeu, om și Dumnezeu, îi arată rănile, rănile cu care ne-a răscumpărat. Rugăciunea lui Isus este acolo, cu trupul nostru: este unul dintre noi, Dumnezeu om, și se roagă pentru noi. Și asta trebuie să ne dea o siguranță, ba chiar o bucurie, o mare bucurie! Și al doilea motiv de bucurie este promisiunea lui Isus. El ne-a spus: "Vi-l voi trimite pe Duhul Sfânt". Și acolo, cu Duhul Sfânt, se face acea poruncă pe care el o dă chiar la despărțire: "Mergeți în lume, vestiți evanghelia". Și forța Duhului Sfânt ne duce acolo în lume, să ducem evanghelia. Duhul Sfânt din acea zi, pe care Isus l-a promis, și apoi după nouă zile va veni în sărbătoarea Rusaliilor. Tocmai Duhul Sfânt a făcut posibil ca noi toți să fim astăzi astfel. A plecat cu rănile, care au fost prețul mântuirii noastre, și se roagă pentru noi. Și după aceea ni-l trimite pe Duhul Sfânt, ni-l promite pe Duhul Sfânt, pentru a merge să evanghelizăm. Pentru aceasta bucuria de astăzi, pentru aceasta bucuria din această zi a Înălțării.

Frați și surori, în această sărbătoare a Înălțării, în timp ce noi contemplăm cerul, unde Cristos s-a înălțat și șade la dreapta Tatălui, să-i cerem Mariei, Regina cerului, să ne ajute să fim în lume martori curajoși ai Celui Înviat în situațiile concrete ale vieții.

_______________

După Regina Caeli

Iubiți frați și surori!

Urmăresc cu preocupare foarte mare ceea ce se întâmplă în Țara Sfântă. În aceste zile, ciocniri armate violente între Fâșia Gaza și Israel s-au accentuat și riscă să degenereze într-o spirală de moarte și distrugere. Numeroase persoane au fost rănite și mulți nevinovați au murit. Între ei sunt și copii și acest lucru este teribil și inacceptabil. Moartea lor este semn că nu se vrea construirea viitorului, ci se vrea distrugerea lui.

În afară de asta, creșterea urii și a violenței care implică diferite orașe din Israel este o rană gravă făcută fraternității și conviețuirii pașnice între cetățeni, care va fi greu de vindecat dacă nu se deschid imediat la dialog. Mă întreb: ura și răzbunarea unde vor duce? Cu adevărat credem că noi construim pacea distrugându-l pe celălalt? "În numele lui Dumnezeu care a creat toate ființele umane egale în drepturi, în obligații și în demnitate, și le-a chemat să conviețuiască între ei ca frați" (cf. Documentul Fraternității Umane), fac apel la calm și, celor care au responsabilitate, să facă să înceteze zgomotul armelor și să se parcurgă căile păcii, și cu ajutorul comunității internaționale.

Să ne rugăm neîncetat pentru ca israelienii și palestinienii să poată găsi calea dialogului și a iertării, pentru a fi constructori răbdători de pace și de dreptate, deschizându-se, pas după pas, la o speranță comună, la o conviețuire între frați.

Să ne rugăm pentru victime, îndeosebi pentru copii; să o rugăm pentru pace pe Regina păcii. Bucură-te, Marie...

Astăzi începe "Săptămâna Laudato si'", pentru a ne educa tot mai mult să ascultăm strigătul Pământului și strigătul săracilor. Mulțumesc Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale, Mișcării Catolice Mondiale pentru Climă, Caritas Internationalis și numeroaselor organizații aderente și îi invit pe toți să participe.

Salut pelerinii din diferite națiuni care ieri, aici la Roma în "Sfântul Ioan din Lateran", au participat la beatificarea preotului Francesco Maria al Crucii, fondator al călugărilor salvatorieni și al călugărițelor salvatoriene. El a fost vestitor neobosit al evangheliei, folosind orice mijloc pe care îl inspira caritatea lui Cristos. Zelul său apostolic să fie exemplu și călăuză pentru cei care în Biserică sunt chemați să poarte cuvântul și iubirea lui Isus în toate locurile. Aplauze pentru noul fericit! Este icoana aici în față...

Vă salut cordial pe voi toți, care provin din Roma, din Italia și din alte țări, îndeosebi Grupul AGESCI-Lupetti din Parohia "Sfântul Grigore cel Mare" din Roma; și Seminarul Redemptoris Mater din Dieceza de Firenze.

Urez tuturor o duminică frumoasă, și tinerilor Neprihănitei, care sunt buni. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 305.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat