Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Impactul noilor tehnologii asupra bunăstării familiilor. Ziua Internațională a Familiei

"Familii și noi tehnologii", acesta este motoul ales de către secretariatul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), ediția din anul 2021 a Zilei Internaționale a Familiei. Această zi a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 20 septembrie 1993, este sărbătorită în fiecare an la data de 15 mai și vrea să reflecte importanța pe care comunitatea internațională a acordă familiei.

Ziua Familiei ne oferă o oportunitate pentru a promova conștientizarea problemelor relative la familie și pentru a crește cunoașterea proceselor sociale, economice și demografice care interesează familiile.

Familia este cea mai importantă celulă a societății. Multe țări au înțeles acest lucru și în propriile legi fundamentale pun în centrul societății familia, însă sunt și țări în care familia se simte abandonată sieși, trăind în condiții economice, culturale, sanitare și de muncă foarte precare.

Desigur, tehnologia poate avea un impact bun pentru familie, și chiar este necesară, însă în tehnologie există și partea care poate dăuna formării la o antropologie adecvată omului, mai ales acest pericol vizează copiii, adolescenții și tinerii și, bineînțeles, raporturile familiale.

Biserica noastră a fost și este mereu lângă om, lângă familie și o susține, precum o mamă înțeleaptă care înțelege nevoile fiilor săi și citește semnele timpului.

Amintesc o intervenție foarte recentă și benefică pentru familii a Bisericii. Pe data 14 mai 2021, Sfântul Părinte Papa Francisc a deschis lucrările inițiativei "Statele generale asupra natalității", manifestare organizată de Forumul Asociațiilor Familiale din Italia, întâlnire la care s-a dezbătut viitorul demografiei în lume. Organizatorii au adus la aceeași masă de dialog reprezentanți ai instituțiilor, întreprinderilor, mass-media și culturii. Sfântul Părinte în deschiderea manifestării, printre altele, a spus că: "Pentru ca viitorul să fie bun e necesar a avea grijă de familii, în special de cele tinere, asediate de preocupări care riscă să le paralizeze planurile de viață" și a amintit despre măreția mamelor în dulce așteptare: "Cum e posibil ca o femeie să ajungă să se simtă rușinată pentru darul cel mai frumos pe care viața îl poate oferi? Nu femeii, ci societății trebuie să-i fie rușine, pentru că o societate care nu primește viața încetează să mai trăiască". Ne invită pe toți, mai ales pe cei care au fost aleși să reprezinte poporul, să punem familia în centru: "Dacă familiile nu sunt în centrul prezentului, nu va exista viitor, dar dacă familiile pornesc din nou, totul pornește din nou".

Pe plan local, familiile Diecezei de Iași au fost și sunt susținute de către Biserică, familiile au beneficiat mereu de sprijin religios, cultural, social și chiar economic. Prin episcopi, preoți, prin oficiile existente, prin mișcări și asociații, unități de învățământ, ca și prin diferitele congregații călugărești și prin parohii, dintotdeauna Biserica noastră a fost alături de familie.

Dorim pe această cale să mulțumim autorității civile care a înțeles importanța familiei pentru societate și dorește să susțină familiile, oferindu-le, de fapt, ceea ce li se cuvine. Mai ales doresc să mulțumim păstorilor noștri și tuturor persoanelor consacrate care de multe ori iau asupra lor acele obligații pe care le are statul pentru familii și susțin familia și viața.

Nu în ultimul rând, mulțumiri mamelor, taților și bunicilor care depun cu bucurie tot efortul lor pentru a păstra frumusețea și noblețea familiei, așa cum a fost lăsată în minunatul plan a lui Dumnezeu.

La mulți ani, dragi familii!

Eugenia Dămătăr


 

lecturi: 696.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat