Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În urmă cu patruzeci de ani atentatul la adresa lui Ioan Paul al II-lea

Acea zi de 13 mai când iubirea și rugăciunea au învins ura

de Alessandro Gisotti

O dată care aparține amintirii colective și care și astăzi este densă de semnificații

O amintire a Papei Francisc

Există date, datorită evenimentului de care sunt legate, care aparțin nu numai cărților de istorie, ci se înscriu în mod indelebil și în paginile istoriei vieților noastre. Așa de puternică este amprenta imprimată de aceste evenimente încât, chiar și la distanță de mulți ani, ne amintim perfect unde eram și ce făceam în momentul în care știrea despre cele întâmplate a ajuns la noi. Ziua de 13 mai 1981 este fără îndoială una din aceste date. În acea zi un eveniment considerat imposibil, inimaginabil, intră năvalnic în realitate: atentatul împotriva unui papă în Piața "Sfântul Petru". La patruzeci de ani distanță, încă provoacă fiori revederea acelor secvențe dramatice, reascultarea sunetelor, zgomotelor din acea după-amiază de primăvară. Este ora 17.19 când Ioan Paul al II-lea, în turul obișnuit printre credincioșii adunați pentru audiența generală de miercuri, ia în brațe o fetiță, apoi o întinde părinților săi. Câteva clipe și se aude zgomotul surd al unui foc de armă și apoi un altul. Papa, lovit la abdomen, se prăbușește în jeepul decapotabil în care parcurge piața. Sunt momente agitate. Oamenii sunt înmărmuriți. La început nu înțeleg, nu pot să creadă că s-a întâmplat cu adevărat.

Mulți dintre pelerini izbucnesc în plâns, mulți îngenunchează, se reculeg în rugăciune cu Rozariul în mână pe care-l luaseră cu ei pentru ca papa să-l poată binecuvânta. Sunt unii care-și amintesc că tocmai în acea zi, 13 mai cu 64 de ani înainte, Sfânta Fecioară Maria a apărut păstorașilor din Fatima. Papa lui Totus tuus, Maria! este încredințat astfel Fecioarei de către poporul lui Dumnezeu. Tocmai intervenției Mamei, va destăinui el după aceea, Wojtyła a atribuit supraviețuirea sa. Dacă o mână a voit să-l ucidă, o altă mână mai puternică a deviat glonțul salvându-i viața. Foarte repede, în acea după-amiază din 13 mai, din perimetrul vatican rugăciunea se lărgește în cercuri concentrice rapide ajungând să cuprindă întreaga lume, pentru că tocmai aceasta - rugăciunea - va fi mișcarea spontană a milioane de persoane imediat ce au aflat că papa luptă între viață și moarte. În acele ore se roagă și părintele Jorge Mario Bergoglio, în acea vreme rector al Colegiul Maxim "San José" la San Miguel în provincia Buenos Aires, zdruncinat și el de cele întâmplate. Și Papa Francisc ne împărtășește astăzi o amintire a acelei zile de 13 mai: se afla la nunțiatura apostolică din Argentina, înainte de prânz, cu nunțiul Ubaldo Calabresi și părintele venezuelean Ugalde. Fostul secretar al nunțiaturii, Monseniorul Claudio Maria Celli, a prezentat știrea teribilă.

Așadar, rugăciunea credincioșilor devine neîncetată și nu se oprește până când Ioan Paul al II-lea va fi în afara oricărui pericol. Într-un fel, se poate spune, îl va însoți și îl va păzi până la sfârșitul vieții pământești, mai ales în momentele de suferință, de boală, care vor presăra existența sa până în ultimele zile trăite într-o altă primăvară, cea din 2005. Este semnificativ ceea ce, deși în emoția momentului, reușește să spună cu luciditate reporterul de la Radio Vatican, Benedetto Nardacci, chemat să comenteze întâlnirea tradițională de miercuri și constrâns acum să se confrunte cu o situație pe care n-ar fi vrut niciodată s-o comenteze. "Pentru prima dată - afirmă Nardacci în direct - se vorbește despre terorism și în Vatican. Se vorbește despre terorism într-un oraș din care au plecat mereu mesaje de iubire, mesaje de înțelegere, mesaje de împăciuire".

De fapt, dezlănțuirea urii aduse de acel act criminal este impresionantă, apocaliptică în anumite aspecte. Totuși, și mai puternică va fi puterea iubirii, a milostivirii, care va orienta în mod luminos, și în același timp "misterios", tot parcursul succesiv al vieții pământești și al pontificatului lui Ioan Paul al II-lea. Se percepe asta în mod surprinzător după patru zile, când vorbind la Regina Caeli din salonul de la Policlinica Gemelli unde este internat, Karol Wojtyła asigură iertarea sa atentatorului, "fratele care m-a împușcat". Chiar așa îl numește: frate. Și această fraternitate comună - indelebilă în pofida a tot ceea ce se poate întâmpla pe pământ, pentru că este înscrisă în cer - va fi protagonistă și la o altă dată greu de uitat: 27 decembrie 1983. În acea zi, Ioan Paul al II-lea îl vizitează pe Ali Agca în închisoarea Rebibbia. Face asta în mod public. Astfel, afirmă cineva, papa a voit să salveze viața celui care voia să-i ia viața sa. "Ne-am întâlnit ca oameni și ca frați - afirmă el după întâlnire - pentru că toți suntem frați și toate evenimentele vieții noastre trebuie să confirme acea fraternitate care provine din faptul că Dumnezeu este Tatăl nostru". Aceeași fraternitate pe care astăzi Papa Francisc ne-o indică drept singură cale posibilă pentru viitorul omenirii.

(După L'Osservatore Romano, 12 mai 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 731.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat