Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Fisichella: Papa ajută la redescoperirea Rozariului în familie

de Eugenio Bonanata

Sunt multe scrisorile de mulțumire care continuă să vină pentru Rozariul recitat în fiecare seară în transmisiune directă într-un sanctuar diferit din lume. "Încercăm să înțelegem exact câte sunt", afirmă Monseniorul Rino Fisichella. În timpul internetului poate să pară straniu să nu avem această realitate la îndemână. Și totuși prelatul afirmă că dincolo de cele 30 de locuri de cult incluse în lista oficială există atâtea altele care participă în fiecare zi în mod spontan. "Adesea - precizează el - este vorba de mici sanctuare răspândite în lume care duc înainte cu entuziasm nu numai momentul de rugăciune, ci și transmiterea credinței conform tradițiilor spiritualității populare".

Raționând asupra temei trebuie ținut cont că în ultima vreme și micile sanctuare s-au înzestrat din punct de vedere tehnic pentru retransmiterea întâlnirii prin diferite canale digitale, în pofida dificultății reprezentate de fusul orar care adesea este consistent față de Roma. Aceste soluții permit să se ajungă la pelerinii și credincioșii care de obicei frecventează diferitele comunități, dar, rămânând la cifre, devine complicat să se facă un calcul precis al realităților implicate efectiv. Ceea ce este sigur - comentează Fisichella - "este că mijloacele de comunicare ne fac să înțelegem încă o dată cât de determinante sunt pentru evanghelizare".

Și există un alt trend care reiese din mesajele adresate Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări: "Numeroși credincioși - afirmă prelatul - scriu pentru a sublinia importanța de a fi uniți cu papa în rugăciunea Rozariului și că au recuperat această practică în familie". O "descoperire" care confirmă că transmiterea devoțiunii către Născătoarea de Dumnezeu are loc în dimensiunea familială, deci în fața copiilor care cresc purtând cu ei această tradiție.

Așadar, este călduroasă clima care se respiră în vederea zilei de 31 mai 2021, la ora 18.00 (ora Italiei), când Papa Francisc va încheia inițiativa în Grădinile Vaticane pentru a invoca sfârșitul pandemiei și reluarea activităților sociale și productive. "Sperăm înainte de toate ca să fie timp frumos pentru că se va desfășura în aer liber celebrarea", spune Fisichella precizând că se lucrează pentru a organiza procesiunea și rugăciunea. "De vreme ce am primit deja multe cereri de participare - continuă el - vom face în așa fel încât și alte sanctuare să poată fi prezente în același timp alături de cele 30 implicate direct în maraton".

Desigur, papa observă toate acestea cu bucurie. Fisichella a vorbit îndelung cu Papa Francisc la 1 mai, dat fiind că pontiful a ajuns cu mare anticipație în Bazilica "Sfântul Petru" cu ocazia primei întâlniri a seriei. "Printre alte lucruri - destăinuiește el - i-am spus că există și multe comunități evanghelice care se unesc cu noi în transmisia directă pentru recitarea Rozariului. Însă papa era deja la curent cu privire la această tradiție tipică mai ales a grupurilor care trăiesc la graniță cu populațiile orientale".

(După Vatican News, 7 mai 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Din arhiva ercis.ro

Conduși de sanctuarele răspândite în lume toți credincioșii în luna mai se unesc în recitarea Rozariului pentru a invoca sfârșitul pandemiei și pentru reluarea activităților sociale și de muncă

"Maraton" de rugăciune, cu Papa Francisc, în luna mai


 

lecturi: 420.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat