Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Liturghia hramului Sanctuarului diecezan "Fericitul Ieremia" în direct cu ERCIS Media și ERCIS FM

Liturghia hramului Sanctuarului diecezan "Fericitul Ieremia" din Onești, prezidată de PS Iosif Păuleț, va fi transmisă în direct de ERCIS Media și ERCIS FM sâmbătă, 8 mai 2021, începând cu ora 10.30.

Transmisiunea Liturghiei va fi precedată de o ediție specială realizată de ERCIS Media și ERCIS FM începând cu ora 10.15.

Echipa ERCIS Media va transmite în direct prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iași: pe site-ul Episcopiei la adresa www.ercis.ro/media, pe pagina de Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) și pe canalul YouTube (www.youtube.com/ercisro).

Liturghia va fi transmisă și la Radio ERCIS FM, care poate fi ascultat de pe site-ul oficial: www.ercisfm.ro; pe pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/ercisfm.ro, prin aplicațiile pentru telefoanele cu Android sau iOS, site-ul acestui radio oferind și linkurile necesare pentru diferite programe pe calculator sau telefon, prin intermediul cărora se va putea asculta ERCIS FM. Pe pagina Facebook a radioului, credincioșii pot fi la curent cu noutățile, deja fiind anunțate multe dintre emisiunile și programele diversificate ale noului radio.

Sărbătoarea hramului, așa cum se obișnuiește în fiecare an, a fost anticipată de o novenă de pregătire, începută joi, 29 aprilie 2021. Ultimele trei zile din această novenă au un caracter de triduum, cu predici tematice ținute de pr. Flavian Gondoș, OFMCap, având tema "Ieremia, fratele tuturor și îndemnul Papei Francisc la fraternitatea universală".

Sâmbătă, 8 mai 2021, în ziua hramului, la sanctuar vor fi următoarele celebrări:

  • 9.50: Sfântul Rozariu

  • 10.30: Sfânta Liturghie a hramului sanctuarului, prezidată de PS Iosif Păuleț; predicator: pr. Alois Moraru (paroh la Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Onești) - transmisă în direct de ERCIS Media și ERCIS FM

  • 17.50: Sfântul Rozariu

  • 18.30: Sfânta Liturghie prezidată de pr. Leon Budău, custodele Fraților Minori Capucini din România

Duminică, 9 mai 2021, a doua zi de hram, la sanctuar vor fi următoarele celebrări:

  • 8.50: Sfântul Rozariu

  • 9.30: Sfânta Liturghie

  • 17.50: Sfântul Rozariu

  • 18.30: Sfânta Liturghie prezidată de pr. Flavian Gondoș

*

Piatra de temelie a Sanctuarului "Fericitul Ieremia" din Onești a fost pusă pe 24 iunie 1990. A fost proiectat de prof. arhit. Nicolae Munteanu, din Iași, coordonat de regretatul paroh de Onești, pr. Eduard Sechel. Clădirea este realizată în două nivele: subsol, numit "Criptă", și planul superior, adevărata "navă" a Bisericii. Opera este o construcție monolitică, cu izolație exterioară în cărămidă.

Începerea lucrărilor coincide, mai mult sau mai puțin, cu sosirea în România a fraților capucini din Provincia de Napoli, în persoana părintelui Ubaldo Oliviero și a părintelui Vittorio Clemente. O dată cu moartea părintelui Eduard Sechel de la începutul anului 1996 lucrările au fost continuate de noul paroh, Iosif Păuleț, până în anul 2001.

Treptat, lucrările au fost preluate în totalitate de către părintele Ubaldo Oliviero pe data de 1 mai 2001, în a cărui grijă se află și în 2021, lucrările interioare fiind terminate complet. Cripta sanctuarului a fost terminată și dată spre folosire din luna mai a anului 2007; în această criptă se regăsesc moaștele Fericitului Ieremia care, după un pelerinaj de aproximativ o lună prin țările care despart România de Italia, dar mai ales prin numeroase localități din țara noastră, au poposit definitiv la Onești, în ziua de 31 mai 2008. Tot în această zi prin decretul episcopului de Iași de la acea vreme, PS Petru Gherghel, biserica a fost declarată sanctuar diecezan și pr. Ubaldo Oliviero a fost numit rectorul sanctuarului.

Activitatea pastorală a sanctuarului este asigurată de frații capucini din Conventul "Fericitul Ieremia" din Onești.

Sanctuarul diecezan "Fericitul Ieremia" este situat la adresa: Str. Belvedere, 5, 601091-Onești, BC. Telefonul de contact este 0234.321.100, iar activitățile sanctuarului sunt prezentate pe site-ul www.ofmcapucini.ro al Fraților Minori Capucini din România.

În Dieceza de Iași, alături de Sanctuarul "Fericitul Ieremia" din Onești, un sanctuar de o importanță majoră este cel din Cacica dedicat Sfintei Fecioare Maria (www.sanctuarcacica.ro). Acesta a fost declarat sanctuar diecezan în anul 1996 de către PS Petru Gherghel, care, un an mai târziu, cu aprobarea Conferinței Episcopilor din România, l-a declarat sanctuar național, iar în anul 2000, Papa Ioan Paul al II-lea i-a conferit titlul de "basilica minor".

Ovidiu Bișog

* * *

Din arhiva ercis.ro

Onești: Invitație la hramul Sanctuarului diecezan "Fericitul Ieremia" (8 mai 2021)

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct:


 

lecturi: 1490.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat