Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Maica milostivirii
Domenico Ghirlandaio,
foto: Wikimedia
Oficiul pentru Pastorația Sanitară: Adorație euharistică pentru Ziua Bolnavului la nivel diecezan

Cântec

Rugăciune: În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.

Isuse Cristoase, pâine cerească, rămas cu noi în taina euharistică, îngenunchem și te adorăm cu toată ființa noastră. Numai tu, Doamne, Dumnezeule atotputernic, ești sfânt și vrednic de adorare căci mari și minunate sunt lucrările tale, drepte și adevărate sunt căile tale, rege al națiunilor (Ap 15,3-4). Numai a fi lângă tine înseamnă a trăi adevărata bucurie și prietenie, căci cine te are pe tine, are totul și nu-i lipsește nimic.

Cum am putea să-ți mulțumim pentru tot ceea ce suntem și avem decât îngenunchind în fața și adorându-te? Ce am putea să-ți oferim mai mult pentru a răspunde iubirii tale nemărginite și necondiționate decât inima noastră întreagă? Ajută-ne, Doamne, să te iubim! Iubirea față de tine să ne întărească și să ne capaciteze în a-l putea iubi pe aproapele care este fratele meu.

În această zi specială - în care sărbătorim înălțarea ta glorioasă la cer și ne aminitim de aparițiile Sfintei Fecioare Maria de la Fatima - în dieceza noastră celebrăm Ziua Bolnavului. Îți prezentăm rugăciunea noastră sinceră pentru toți cei care suferă din pricina bolii trupești și sufletești în locuința proprie, în spitale și în locuințele protejate pentru vârstnici. Doamne, boala rănește trupurile celor încercați, dar și inimile celor apropiați lor. Pe mulți suferința îi tulbură și îi oprimă. De ce, Doamne, suferința? - întreabă ei. De ce trebuie să sufere cel nevinovat? De ce suferă un copil de arsuri îngrozitoare pe tot corpul? De ce o mamă pierde o sarcină? De ce suferă un om de cancer și a îmbătrânit zece ani într-o lună? De ce suferă un muncitor de numai douăzeci de ani care s-a prăbușit de pe schelă zdrobindu-se ca o jucărie? De ce suferă atâta lume de infectarea cu SARS-CoV-2 dacă nu a făcut nimic rău?

Doamne, îți mulțumim că venind în lume ai luat asupra ta suferințele și păcatele noastre, iar pe cruce ai distrus singurătatea suferinței și i-ai luminat întunericul. Ajută-i pe cei bolnavi să-și poarte crucea cu răbdare și să nu-și piardă niciodată speranța. Întărește-le credința în dumnezeiasca ta iubire care iartă toate nelegiuirile și vindecă de orice boală (Ps 103,3). Chiar și atunci când orice orizont de însănătoșire pare a se închide în fața celor bolnavi, fă ca suferințele să nu-i împingă la disperare și la căutarea morții, ci la încredere plină de speranță. Să spună împreună cu psalmistul: eu mi-am păstrat credința chiar și atunci când spuneam - sunt foarte umilit (Ps 116,10). Doamne Dumnezeul meu, eu am strigat către tine și tu m-ai vindecat. Doamne, tu mi-ai scos sufletul din locuința morților, tu mi-ai dat viață, ca să nu cobor în groapă (Ps 30,3-4).

Îți mulțumim, Isuse, pentru dăruirea și generozitatea lucrătorilor sanitari, voluntari, muncitori, preoți, călugări și călugărițe care cu profesionalism, abnegație, simț de responsabilitate și iubire față de aproapele au ajutat, îngrijit și slujit atâția bolnavi și pe cei din familiile lor. Îți mulțumim pentru acea ceată tăcută de bărbați și femei care au ales să privească fețele celor bolnavi și au luat asupra lor rănile pacienților pe care-i simt aproape în virtutea apartenenței comune la familia umană.

Păstrează-i, Doamne, în putere și sănătate. Oferă-le darurile tale pentru tot binele pe care-l fac. Talanții primiți să îi pună la dispoziția fraților lor. Fă ca niciodată să nu le slăbească mâinile și să nu li se înmoaie genunchii. Să fie mereu deschiși și disponibili, un semn al prezenței tale care să mângâie pe cei care se încredințează sprijinului lor.

Dispune ca relația pacient-medic să fie una de încredere și respect reciproc, de sinceritate și de disponibilitate așa încât să se depășească orice barieră și astfel să se pună în centru demnitatea bolnavului și să se tuteleze profesionalismul lucrătorilor sanitari.

Trimite, Doamne, oameni plini de duioșie, compasiune și grijă față de nevoile fraților și surorilor noastre care suferă. Ridică mereu din mijlocul nostru oameni gata să se sacrifice pentru binele altora. Fă ca toți conducătorii politici să administreze resursele în mod onest și just și să investească mai multe energii în structurile sanitare și în pregătirea într-un mod tot mai profesionist a personalului sanitar. Ei să promoveze legi drepte și echitabile care să vină în folosul bolnavilor și al societății, să apere și să promoveze viața. Dispune ca tuturor bolnavilor, bătrânilor, celor slabi și vulnerabili să le fie garantat accesul la îngrijiri în manieră egală, astfel încât nimeni să nu fie exclus.

Doamne, fă ca toți membrii societății, indiferent de apartenența religioasă și condiția socială, să se simtă mereu responsabili de viața grea și adesea inumană a celor fragili. Luminează-le mintea ca pe fața celui bolnav să vadă fața lui Cristos care trebuie iubit și îngrijit. Fiecare să fie un samaritean milostiv care se apropie de cel bolnav și se angajează cu generozitate și responsabilitate în îngrijirea vieții. Cuvintele lui Cristos - "Mergi și fă și tu la fel" (Lc 10,37) - să aibă rezonanță în inima tuturor.

Dă-ne o inimă sensibilă pentru ca apropierea de cel bolnav să fie un balsam prețios care oferă sprijin și mângâiere celui ce suferă în boală. Ajută-ne să răspândim încredere și speranță și nu virusul neîncrederii. Să avem un cuvânt bun, un gram de compasiune pentru cel șchiop, orb, paralizat, infectat, pentru cel pe care nu-l mai iubește nimeni, pentru cel care ne urăște, dar și pentru cel care ne iubește. Ajută-ne să nu disprețuim și să nu discredităm pe nimeni.

Ne rugăm, Isuse, și pentru noi care uneori întâmpinăm boala. Ajută-ne să nu ne împotmolim, să nu ne dăm bătuți. Dar să alergăm mereu cu încredere la ajutorul tău. Fă ca prin însăși experiența durerii să facem să crească în noi adevărata înțelepciune a inimii. Iubirea ta mântuitoarea ne oferă speranță pentru că în planul lui Dumnezeu chiar și noaptea durerii se deschide la lumina pascală.

Doamne, Mama ta, Maria, Maica Milostivirii și Tămăduitoarea bolnavilor, să susțină credința și speranța noastră și să ne ajute să ne îngrijim unii de alții cu iubire fraternă neuitând niciodată că tu ești învățătorul nostru, iar noi toți suntem frați (Mt 23,8). Marie, care în Cristos, primești pe fiecare dintre noi ca fii, sprijină așteptarea încrezătoare a inimii noastre, ajută-ne în infirmitățile și suferințele noastre. Condu-ne spre Cristos, Fiul tău și fratele nostru. Amin.

Tatăl nostru... Bucură-te, Marie... Slavă Tatălui...

Act de ispășire

Doamne Isuse, Medic Divin, tu păstrezi alianța și bunătatea față de cei care te iubesc și păzesc poruncile tale. În fața ta recunoaștem că de multe ori am rupt alianța cu tine îndepărtându-ne de poruncile tale săvârșind nelegiuire. Pentru dreptatea ta cea mare dăruiește-ne îndurare și iertare. De aceea îți spunem:

Doamne, îndură-te de noi! Doamne, îndură-te de noi!

1. În diferitele forme grave de suferință - boli incurabile și cronice, patologii psihice, diferite invalidități, bolile copilăriei și bătrâneții - suntem tentați să căutăm refugiu și alinare în lucruri distrugătoare și fără valoare, ori care ne oferă mângâiere pentru o perioadă scurtă de timp. Iartă-ne, Doamne, pentru că nu am dat curs invitației tale veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi da odihnă (Mt 11,28).

Doamne, îndură-te de noi! Doamne, îndură-te de noi!

2. Fiecare persoană umană este creată după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Întotdeauna trebuie să punem substantivul "persoană" înaintea adjectivului "bolnavă". Iartă-ne, Doamne, pentru că uneori ne-am raportat la persoana bolnavă ca la un număr, ori am văzut-o ca un rebut sau povară de care am vrea să ne debarăsăm pentru că ne incomodează și nu i-am respectat demnitatea înscrisă în intimul ființei ei de Creator. Iartă-ne pentru că am uitat că putem să vindecăm, fără să fim medici, că putem să consolăm fără să fim medicament.

Doamne, îndură-te de noi! Doamne, îndură-te de noi!

3. Acțiunea lucrătorilor sanitari trebuie îndreptată constant spre demnitatea și viața persoanei, fără nici o cedare în fața actelor de eutansie, de sinucidere asistată sau suprimare a vieții, nici măcar atunci când starea bolii este ireversibilă. Îți cerem iertare, Doamne, pentru toți cei angrenați în sistemul sanitar care uită că viața este sacră și aparține lui Dumnezeu.

Doamne, îndură-te de noi! Doamne, îndură-te de noi!

4. Tu, Doamne, ne-ai spus: Să nu se tulbure inima voastră (In 14,1). Chiar și în cele mai întunecoase scenarii ne-ai invitat călduror să ne încredem în tine, să nu ne pierdem credința. Tu ești cel ce vindeci toate infirmitățile dacă îți permitem să întri în viața noastră, dacă îți deschidem ușa inimii. Iartă-ne, Doamne, pentru lipsa noastră de speranță. Iartă-ne pentru că uneori am căzut în prăpastia disperării. Iartă-ne pentru că în vulnerabilitatea noastră nu am strigat după ajutor.

Doamne, îndură-te de noi! Doamne, îndură-te de noi!

5. Dacă cimentul iubirii nu este prezent între pietrele construcției, în zadar ar trudi cei care o zidesc (Ps 127,1). Viața, dar gratuit al lui Dumnezeu, trebuie trăită practicând iubirea. Fiecare om este sărac, nevoiaș și duce lipsă. Când ne naștem pentru a trăi avem nevoie de îngrijirile părinților noștri. În fiecare fază și etapă a vieții avem nevoie și de ajutorul unuia sau altuia. Iartă-ne, Doamne, pentru că nu am înțeles de fiecare dată că unicul criteriu de acțiune trebuie să fie iubirea gratuită față de toți. Ajută-ne să înțelegem cuvintele tale: În dar ați primit, în dar să dați (Mt 10,8).

Doamne, îndură-te de noi! Doamne, îndură-te de noi!

Doamne, iartă-ne! Doamne, ascultă-ne! Doamne, ia aminte: împlinește cererea noastră și nu întârzia. Fie, Doamne, mila ta asupra noastră, după cum și noi am sperat în tine (Ps 33,22). Amin.?

LECTURA I

Sunt chinuit de coșmaruri de seara, până la revărsatul zorilor.

Citire din cartea lui Iob 7,1-4.6-7

În zilele acelea, Iob a zis: "Oare nu este numai zbucium pentru om pe pământ și zilele sale nu sunt ca zilele celui tocmit? 2 După cum sclavul tânjește după umbră și cel tocmit așteaptă plata lui, 3 așa este moștenirea mea: luni zadarnice și nopți de chin mi-au fost rânduite. 4 Dacă mă culc, îmi spun: «Când mă voi ridica?» Dar noaptea se lungește și mă satur de zvârcolire până în zori. 6 Zilele mele trec mai repede decât suveica și se termină fără speranță. 7 Amintește-ți că zilele mele sunt o suflare și ochii mei nu se vor mai întoarce să vadă binele!"

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL

Ps 146-147(147),1-2.3-4.5-6 (R.: cf. 3a)

R.: Domnul este mângâiere în orice suferință.

1 Lăudați-l pe Domnul,

pentru că bine este să-i cântăm psalmi Dumnezeului nostru;

pentru că plăcut este să-l lăudăm pe el!

2 Domnul reclădește Ierusalimul,

îi adună pe cei alungați ai lui Israel. R.

3 El vindecă pe cei cu inima zdrobită

și le leagă rănile.

4 El socotește numărul stelelor

și le cheamă pe nume pe toate. R.

5 Mare este Domnul nostru și atotputernic,

priceperea lui nu are margini.

6 Domnul sprijină pe cei sărmani

și-i doboară la pământ pe cei nelegiuiți. R.

ACLAMAȚIE LA EVANGHELIE Mt 8,17bc

(Aleluia) Cristos a luat asupra lui slăbiciunile noastre și a purtat bolile noastre. (Aleluia)

EVANGHELIA

El a vindecat pe mulți care sufereau de diferite boli.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 1,29-39

În acel timp, ieșind din sinagogă, Isus a intrat în casa lui Simon și Andrei, împreună cu Iacob și Ioan. 30 Soacra lui Simon zăcea la pat, având febră, iar ei i-au vorbit îndată despre ea. 31 El s-a apropiat și a ridicat-o prinzând-o de mână. Atunci febra a lăsat-o și ea a început să-i slujească. 32 Când s-a înserat, după ce a apus soarele, îi aduceau la el pe toți bolnavii și posedații de diavol 33 și toată cetatea era adunată la ușă. 34 El a vindecat pe mulți care aveau diferite boli și a scos mulți diavoli. Pe diavoli nu-i lăsa să vorbească, pentru că îl cunoșteau. 35 Dimineața, încă pe întuneric, sculându-se, a ieșit și s-a dus într-un loc retras și se ruga. 36 Simon și cei care erau cu el l-au căutat 37 și, găsindu-l, i-au spus: "Toți te caută". 38 El le-a spus: "Să mergem în altă parte, prin cetățile învecinate, ca să predic și acolo, căci pentru aceasta am venit!" 39 Și a mers prin toată Galileea, predicând în sinagogile lor și scoțând diavoli.

Cuvântul Domnului

Meditație

Lectura întâi îl are în centru pe dreptul Iob cunoscut ca fiind cu frică de Dumnezeu, cu o credință puternică, dar și un om bogat și fericit. Pe neașteptate, este lovit de o mare nenorocire: într-o singură zi își pierde toate bogățiile, copiii îi sunt uciși și își pierde și sănătatea. Lectura conține celebra sa reflecție asupra condiției omului pe pământ: viața nu e altceva decât durere, omul este un sclav supus sacrificiilor enorme, din care nu trage niciun avantaj.

El se întreabă: de ce Dumnezeu i-a permis să se nască dacă are parte numai de suferință? Iob nu este un resemnat, nu suferă în liniște. Îi cere cont lui Dumnezeu pentru nenorocirile pe care le îndură. Strigătul său parcă ne înspăimântă, pare o revoltă, un blestem, dar, în schimb, este o rugăciune.

Răspunsul la problema suferinței, a răului din lume, ni-l dă Isus în fragmentul evanghelic proclamat. În fața dramelor pe care le trăiesc oamenii este inutil să-l condamnăm pe Dumnezeu, dar unicul lucru ce trebuie făcut este de a ne apropia de cel care suferă și să luptăm cu toate puterile împotriva răului, așa cum a făcut Isus.

Descoperim atitudinea lui Isus în fața răului în cele trei tablouri din pericopa evanghelică proclamată.

1. Primul tablou ne prezintă vindecarea soacrei lui Petru

În primul rând avem comportamentul ucenicilor care-i vorbesc lui Isus despre bolnavă. Învățăm de aici că înainte de a încerca să rezolvăm o problemă, înainte de a găsi soluții, trebuie să-i vorbim lui Isus, să dialogăm cu el. Numai așa vom reuși să vedem orice boală, fie fizică, fie morală, cu ochii săi. Cine mai întâi nu se roagă, nu poate obține vindecarea și riscă să fie molipsit de ea.

Un alt detaliu semnificativ: când îi vorbesc despre bolnavă, Isus nu se îndepărtează, nu fuge, dar se apropie. Același lucru trebuie să-l facem și noi în fața suferințelor celorlalți, trebuie să ne apropiem de oricine este victima unor situații dezumanizante. Un alt detaliu: Isus a luat-o de mână pe soacra lui Petru și a ridicat-o. Acest gest simbolizează transmiterea puterii divine, purtătoare de mântuire. Marcu folosește termenul care înseamnă înviere, ridicare din morți, scoatere dintr-o condiție de moarte. Bolnava care zace la pat, incapabilă de a se mișca, prizoniera febrei, reprezintă întreaga umanitate de care se apropie Isus pentru a o introduce într-o nouă condiție.

2. În al doilea tablou, observăm că Isus se îngrijește de orice fel de boală. Când s-a înserat, după ce a apus soarele, îi aduceau la el pe toți bolnavii și posedații de diavol și toată cetatea era adunată la ușă. El a vindecat pe mulți care aveau diferite boli și a scos mulți diavoli (vv. 32-34).

Iată răspunsul lui Dumnezeu la problema răului. Dumnezeu nu e indiferent la strigătul de durere al omului. Însă, Dumnezeul ne cere să nu ne îndepărtăm de cei care varsă lacrimi, să plângem cu cei care plâng, pentru că și el suferă, plânge, este mișcat în fața suferințelor. Domnul aude plânsul și vine să împartă condiția noastră de suferință și durere, se așază alături de noi în lupta împotriva răului, și ne invită să o transformăm în ocazie de a face fapte de iubire.

3. În ultimul tablou, evanghelistul Marcu ni-l prezintă pe Isus în rugăciune, în dialog cu Tatăl, în care-i cere lumină pentru a alina durerea oamenilor. Rugăciunea nu este o fugă de greutățile acestei vieți, nu e o cerere naivă de minuni, ci este întâlnire cu cel care ne ajută să vedem omul și problemele sale așa cum le vede Cristos.

Prezentându-ni-l pe Isus în rugăciune, în această ultimă parte a Evangheliei, Marcu ne dă o lecție importantă. Și anume, că trebuie să ne găsim timp și pentru a sta în dialog cu Dumnezeu. Spunea sora Lucia, vizionara de la Fatima: "Lasă să-ți lipsească timpul pentru orice lucru, dar niciodată pentru rugăciune, și astfel, vei realiza multe lucruri într-un timp foarte scurt".

Câteva clipe de tăcere și de meditație personală

Rugăciunea credincioșilor

Să-i cerem Domnului în rugăciunea noastră ca suferințele trupești să ne facă mai maturi și mai dispuși în a fi solidari cu frații noștri. Să ne rugăm împreună, spunând:

R.: Arată-ne, Doamne, milostivirea ta!

- Pentru ca Biserica lui Dumnezeu să fie pe pământ, în fața tuturor oamenilor, semnul vizibil al iubirii milostive a lui Isus, învingătorul răului și al morții, să ne rugăm: R.

- Pentru ca aceia care lucrează în domeniul medicinei și al științei să folosească energiile lor pentru a construi o lume mai fraternă și mai umană, să ne rugăm: R.

- Pentru ca aceia care lucrează în spitale și locuințe protejate pentru vârstnici să fie plini de milostivire și, asemenea lui Isus, să treacă printre bolnavi, făcând bine, să ne rugăm: R.

- Pentru ca persoanele muribunde să aibă harul de a primi Euharistia ca viatic înainte de trecerea lor din această viață la Tatăl, să ne rugăm: R.

- Pentru ca aceia care suferă în trup și suflet să unească suferințele lor cu cele ale lui Cristos pe cruce, să ne rugăm: R.

- Pentru ca aceia care se află în stare de păcat să găsească vindecarea sufletului în sacramentul Reconcilierii, să ne rugăm: R.

- Pentru ca noi, cei care participăm la această adorație, să fim atenți față de cei care trăiesc alături de noi, pentru a descoperi durerea lor fizică sau morală și să le dăm cu prietenie ajutorul nostru, să ne rugăm: R.

- Intențiile personale...

Dumnezeule, Părintele nostru, Fiul tău, Isus, medic trupesc și sufletesc, când a trăit printre noi, oamenii, a dat sănătate și speranță tuturor celor pe care-i întâlnea. Dăruiește-ne curajul de a-l imita printr-o iubire atentă și grijulie. Așa te rugăm, prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Cântec

?

Rugăciune la Fecioara Maria în timp de pandemie

Sub ocrotirea ta căutăm adăpost, Sfântă Maică a lui Dumnezeu!

În actuala situație dramatică, plină de suferințe și de angoase care cuprind întreaga lume, la tine alergăm, Maica lui Dumnezeu și Maica noastră, căutând adăpost sub ocrotirea ta!

O, Fecioară Marie, îndreaptă-ți ochii milostivi spre noi în această pandemie de coronavirus și mângâie-i pe cei care se simt pierduți și plâng pentru moartea celor dragi, îngropați uneori într-un mod care rănește sufletul. Sprijină-i pe cei în suferință pentru persoanele bolnave cărora nu le pot fi alături, pentru a preveni contagierea. Insuflă încredere celor îngrijorați pentru viitorul nesigur și pentru consecințele asupra economiei și a muncii.

Maica Domnului și Maica noastră, imploră pentru noi de la Dumnezeu, Tatăl milostivirii, sfârșitul acestei grele încercări și revenirea unui orizont de speranță și de pace. Ca la nunta din Cana, mijlocește pentru noi la Fiul tău divin, rugându-l să mângâie familiile bolnavilor și ale victimelor și să le deschidă inimile spre încredere.

Ocrotește-i pe medici, pe asistenții medicali, pe lucrătorii sanitari, pe voluntarii care, în această perioadă de urgență medicală, își pun viețile în pericol pentru a salva alte vieți. Însoțește efortul lor eroic și dăruiește-le forță, bunătate și sănătate.

Fii alături de cei care-i asistă pe bolnavi zi și noapte și de preoții care, cu grijă pastorală și angajare evanghelică, încearcă să-i ajute și să-i sprijine pe toți.

Sfântă Fecioară, luminează mințile bărbaților și femeilor de știință, astfel încât să găsească soluțiile necesare învingerii acestui virus.

Asistă-i pe responsabilii națiunilor, astfel încât să acționeze cu înțelepciune, solicitudine și generozitate, ajutându-i pe cei cărora le lipsește strictul necesar vieții, planificând soluții sociale și economice orientate către viitor și cu spirit de solidaritate.

Preacurată Fecioară Marie, mișcă toate conștiințele astfel încât imensele sume de bani folosite pentru creșterea și perfecționarea armamentelor să fie destinate, în schimb, promovării studiilor adecvate pentru a preveni în viitor asemenea catastrofe.

Maică preaiubită, fă să crească în lume sentimentul apartenenței la o singură mare familie, având conștiința legăturii care ne unește pe toți, astfel încât - cu spirit fratern și solidar - să venim în ajutorul atâtor situații de sărăcie și mizerie. Încurajează stăruința în credință, perseverența în slujire și constanța în rugăciune.

O, Marie, Mângâietoarea celor îndurerați, îmbrățișează-i pe toți copiii tăi suferinzi și mijlocește intervenția lui Dumnezeu cu brațul său atotputernic pentru a ne elibera de această epidemie cumplită, astfel încât viața să-și poată relua cursul normal.

Ne încredințăm ție, care strălucești pe calea noastră ca semn de mântuire și speranță, o milostivă, o blândă, o dulce Fecioară Marie! Amin. (Papa Francisc)

Bucură-te, Marie...

Rugăciune: Tu ești sfânt, Doamne, unicul Dumnezeu,

care înfăptuiești lucruri minunate,

Tu ești puternic, tu ești mare,

Tu ești cel preaînalt,

Tu ești Rege atotputernic, tu, Tată sfânt,

Regele cerului și al pământului.

Tu ești Unul și Întreit,

Domnul Dumnezeul zeilor,

Tu ești binele, orice bine, supremul bine,

Domnul Dumnezeu cel viu și adevărat.

Tu ești iubire și caritate,

Tu ești înțelepciune,

Tu ești umilință, tu ești răbdare,

Tu ești frumusețe, tu ești blândețe,

Tu ești siguranță, tu ești liniște,

Tu ești bucurie și veselie,

Tu ești speranța noastră,

Tu ești dreptate,

Tu ești cumpătarea,

Tu ești bogăția noastră cu îndestulare,

Tu ești frumusețe, tu ești blândețe,

Tu ești protector,

Tu ești păzitor și apărător al nostru,

Tu ești putere, tu ești înviorare,

Tu ești speranța noastră,

Tu ești credința noastră,

Tu ești iubirea noastră.

Tu ești toată desfătarea noastră,

Tu ești viața noastră veșnică,

Doamne mare și minunat,

Dumnezeu atotputernic,

Mântuitor milostiv. (Sfântul Francisc)

Rugăciune: Dumnezeul meu, cred cu tărie

că tu te îngrijești de toți cei care speră în tine

și că nu avem nevoie de nimic

atunci când ne bazăm pe tine în toate lucrurile.

Așadar sunt decis ca pe viitor...

să-mi arunc toate grijile asupra ta...

Oamenii mă pot văduvi de lucrurile lumești și de rang.

Boala îmi poate diminua puterea

și mijloacele prin care să te slujesc.

S-ar putea chiar să pun în pericol relația noastră prin păcat,

dar speranța nu mă va părăsi în veci.

O voi păstra până în ultima clipă a vieții mele,

iar puterile iadului vor încerca în zadar

să mi-o fure.

Fie ca alții să caute bucuria în bogățiile

și talentele lor.

Fie ca ei să creadă în puritatea vieții proprii,

în severitatea mortificațiilor lor,

în numărul mare al faptelor bune,

în entuziasmul rugăciunii lor,

cât despre mine, Stânca și Refugiul meu,

încrederea mea în tine mă umple de speranță.

Pentru că tu, Divinul meu Părinte,

doar tu m-ai statornicit în speranță. (Sfântul Claudiu La Colombi?re, SJ)

Rugăciunea celui drept în ziua necazului (Psalmul 86)

Pleacă-ți, Doamne, urechea și răspunde-mi,

pentru că sunt sărman și nevoiaș!

2 Păzește-mi sufletul, pentru că îți sunt credincios!

Mântuiește, Dumnezeul meu, pe slujitorul tău

care și-a pus încrederea în tine!

3 Ai milă de mine, Doamne,

către tine strig toată ziua!

4 Fă să se bucure sufletul slujitorului tău,

căci eu înalț sufletul meu către tine, Doamne!

5 Căci tu, Doamne, ești bun și iertător,

plin de îndurare față de cei care te cheamă.

6 Pleacă-ți urechea, Doamne, la rugăciunea mea;

ia aminte la glasul cererii mele!

7 În ziua strâmtorării mele, strig către tine,

pentru că tu îmi răspunzi.

8 Doamne, nu este nimeni asemenea ție între dumnezei

și [nimic] nu este ca lucrările tale.

9 Toate neamurile pe care le-ai făcut vor veni,

se vor prosterna în fața ta, Doamne, și vor cinsti numele tău,

10 pentru că ești mare și săvârșești lucruri minunate,

tu singur ești Dumnezeu!

11 Învață-mă, Doamne, calea ta și voi umbla în adevărul tău;

dă-mi o inimă simplă, ca să se teamă de numele tău!

12 Te voi lăuda, Doamne Dumnezeul meu, din toată inima mea

și voi cinsti numele tău în veac.

13 Căci mare este mila ta față de mine

și tu ai eliberat sufletul meu din adâncul locuinței morților.

14 Dumnezeule, cei fățarnici s-au ridicat împotriva mea

și o adunătură de [oameni] violenți caută sufletul meu

și nu te-au pus pe tine înaintea lor.

15 Tu, Doamne, ești Dumnezeu îndurător și îngăduitor,

încet la mânie și plin de milostivire și adevăr.

16 Privește-mă și fie-ți milă de mine;

dă slujitorului tău puterea ta

și mântuiește-l pe fiul slujitoarei tale!

17 Fă un semn de bunăvoință față de mine,

ca să vadă cei ce mă urăsc și să se rușineze,

căci tu, Doamne, m-ai ajutat și m-ai mângâiat!?

Toți să adorăm fierbinte

Marea Taină din altar,

Ce-a fost scris în Legea Veche

Facă loc la noul dar;

Ce e peste simț și minte

Să ne dea-al credinței har.

Tatălui dați închinare,

Cinste, laudă și cânt,

Fiului fără-ncetare,

Slavă-n cer și pe pământ,

Pururi binecuvântare

Fie Duhului Preasfânt. Amin.

Tu le-ai dat pâine cerească, aleluia!

Având în sine orice plăcere, aleluia!

Să ne rugăm:

Dumnezeule, care ne-ai lăsat în acest sacrament minunat memorialul morții și învierii tale, fă-ne, te rugăm, ca astfel să cinstim sfântul mister al trupului și sângelui tău, încât să simțim necontenit în noi roadele răscumpărării tale, care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

C./ P. Lăudați-l pe Domnul neamurilor, Lăudați-l toate popoarele.

Osana, osana, osana Fiului lui Dumnezeu

Cântec final

Pr. Mihai Galațanu,
director al Oficiului pentru Pastorația Sanitară


 

lecturi: 366.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat