Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Somușca: Sărbătorind Ziua Tineretului cu tinerii din Cleja "Sfântul Marcu", Valea Mică și Gheorghe Doja

Tinerii din Parohia Somușca "Sfântul Luca" au fost gazde primitoare pentru tinerii din parohiile Cleja "Sfântul Marcu", Valea Mică "Fericitul Ieremia Valahul" și Gheorghe Doja "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", sărbătorind împreună Ziua Tineretului la 1 mai 2021.

Ce frumos, Ziua Tineretului!! O zi cu, pentru și despre tineri. O zi cu emoții, cu trăiri, cu momente și nu oricum... ÎMPREUNĂ. Împreună cu toții tinerii, împreună cu asistenții spirituali, împreună cu Isus și Sfânta Fecioară Maria. Dacă ar fi să rezum toată această zi într-un singur cuvânt, acela ar fi, cu siguranță, "recunoștință". De fapt, nu, în două cuvinte: "recunoștință" și "mulțumire".

Ne-am încălțat cu multă voie bună și energie, am salutat Soarele, l-am îmbrățișat pe Dumnezeu și am ales să ne trăim ziua altfel. Am ales să ne detașăm pentru o zi de monotonia noastră zilnică și să ieșim din confortul propriu.

Ne-am început ziua nu oricum, ci cu o Sfântă Liturghie minunată (preferata mea de până acum) animată de tinerii comunității din Somușca, unde am fost mângâiați de Duhul Sfânt și ocrotiți de Sfânta Fecioară Maria, iar cântecele și rugăciunile noastre au "întinerit" Biserica. Am ales să ne continuăm ziua sub cerul liber, înconjurați de natură și încălziți de soare, în pădure, unde ne-am energizat cu câteva jocuri, dansuri și gustări, după care am reflectat asupra temei din acest an: "Ridică-te! Te constitui martor al celor pe care le-ai văzut!" cu ajutorul unui asistent spiritual. Am ascultat, am analizat, am reflectat, am simțit și am discutat. Cum nu le putem avea pe toate, după ce ne-am încărcat sufletul a trebuit să ne consumă energia, nu de asta suntem tineri? A urmat marele joc unde cuvânt "unitate" și conceptul de "muncă în echipă" și-au făcut simțite prezența. Am luat mici pauze și ne-am încărcat din nou bateriile pentru turneele sportive. Ei bine, aici a fost de-a dreptul palpitant... nu putem fi cu toții câștigători. După acestea, ne-am tras puțin sufletul și ne-am încheiat programul frumos, în liniște, cu un mic moment de rugăciune, cu dansuri și cântece... în stil tineresc.

Mulțumesc! Ăsta e cuvântul pe care l-aș spune tot timpul când aud "Ziua Tineretului". Aveam nevoie să trăim o zi ca aceasta, aveam nevoie să stăm împreună. A fost necesar, benefic și util, iar această sărbătoare a fost cel mai bun prilej. Sunt recunoscătoare pentru fiecare tânăr, fiecare emoție, fiecare zâmbet, fiecare moment... Am pus umăr la umăr și am scris o poveste demnă de a fi transmisă mai departe nepoților și strănepoților. Cumva, noi tinerii, facem ce facem și reușim să înflorim comunitățile din care facem parte, să creștem frumos și să învățăm unii de la alții. S-a simțit colegialitate, unitate, iubire și binecuvântare. Sper că fiecare dintre noi trăiește această zi nu ca și cum ar fi ultima, ci ca și cum ar fi cea mai bună din viața lor. Și nu doar odată pe an, zilnic!

Impresii ale unor tineri:

  • "Pentru mine Ziua Tineretului a fost una dintre cele mai frumoase experiențe trăite. A fost o ocazie de a întâlni persoane noi, de a lega prietenii și de a petrece clipe de neuitat alături de persoane minunate.

    Am luat parte la activități dedicate tinerilor, am dansat, ne-am distrat si ne-am bucurat de vremea minunată. Am ascultat cu multă bucurie cuvântul de învățătura al părintelui Felix adresat tinerilor participanți la această zi dedicată lor. Dansurile și jocurile ne-au ținut activi pe toți, cântecele și atmosfera de la final ne-au făcut sa rămânem cu o amintire plăcută, iar toate astea au dus la o sărbătoare foarte reușită, plină de voie bună și bucurie. De altfel, cred că și «gândul zilei» a rămas întipărit în mințile noastre, și anume tematica zilei: «Ridică-te! Te constitui martor al celor pe care le-ai văzut».

    Sper ca aceste momente minunate să se repete cât mai des și să ne întâlnim în număr cât mai mare pentru a face această sărbătoare dedicată tinerilor cât mai frumoasă" (Diana Mocanu și Ioana Eriș - Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" Gheorghe Doja)

  • "Ziua speranței, ziua fericirii, ziua curajului... mai pe scurt, ZIUA TINERETULUI! O zi în care tinerii au avut curajul să se ridice și să înainteze în larg, o zi în care tinerii au avut curajul să-și exprime dorința de a fi împreună. Îi suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru vremea superbă. A fost o zi nelipsită de dans, voie bună și recunoștință. În această perioadă grea, sunt sigur că fiecare tânăr avea nevoie de această sărbătoare. Din fericire, munca în echipă a dat din nou roade, iar cu această ocazie, ne-am reamintit ce bine e să fim împreună!" (Raimond Cosmin Benchea - Parohia "Sfântul Marcu" Cleja 2)

  • "Ziua tineretului 2021 o voi ține minte pentru mult timp deoarece a fost o sărbătoare cu și despre tineri. A fost ocazia în care am cunoscut persoane noi și am sărbătorit împreuna frumusețea de a fi tânăr. Prin Liturghie, jocuri, dansuri și gândul zilei care a fost prilejul perfect să-l integrăm pe Isus în mijlocul nostru" (Raimund Ghepeș, Parohia "Sfântul Luca" Somușca)

Mădălina-Isabela Șarig,
Parohia "Sfântul Marcu" Cleja

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 mai: Cleja "Sfântul Marcu": Sărbătorind Ziua Tineretului cu tinerii din Somușca, Valea Mică și Gheorghe Doja


 

lecturi: 1491.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat