Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Maica milostivirii
Domenico Ghirlandaio,
foto: Wikimedia
Oficiul pentru Pastorația Sanitară: Ziua Bolnavului la nivel diecezan

Solemnitatea Înălțării Domnului, din ziua de 13 mai, coincide în anul acesta 2021 cu celebrarea Zilei Bolnavului la nivel diecezan. Această zi constituie un mod potrivit de a simți empatie și înduioșare față de cei bolnavi și suferinzi, așa cum ne invită Papa Francisc.

Anul acesta se împlinesc 29 de ani de când Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea a instituit Ziua Mondială a Bolnavului. A voit această zi deosebită pentru ca toți cei aflați în boală să pună toate suferințele lor sub ocrotirea Sfintei Fecioare Maria, dar să fie și un moment forte de rugăciune și un apel adresat tuturor de a recunoaște pe chipul aproapelui bolnav chipul sfânt al lui Cristos care, suferind, murind și înviind, a salvat omenirea.

Ca în fiecare an, Papa Francisc a adresat un mesaj care are la bază un verset din Sfântul evanghelist Matei în care Isus critică ipocrizia celor care spun, dar nu fac (Mt 23,1-12) și are tema: "Unul este Învățătorul vostru, iar voi toți sunteți frați!" (Mt 23,8). Relația de încredere la baza îngrijirii bolnavilor. Sfântul Părinte ne invită ca, "în fața condiției de nevoie a fratelui și surorii să ne oprim, să ascultăm, să stabilim o relație directă și personală cu celălalt, să simțim empatie și înduioșare față de cel suferind și să ne lăsăm implicați de suferința sa până la a o lua asupra noastră".

Întrucât ziua de 11 februarie - zi în care se celebrează peste tot în lume Ziua Bolnavului - pentru noi sunt condiții neprielnice din cauza iernii, din dorința episcopului diecezan această zi se celebrează în luna mai. S-a ales ziua de 13 mai pentru a fi în concordanță cu aparițiile Sfintei Fecioare Maria de la Fatima. Din păcate, obiceiul frumos și înălțător ca bolnavii să se adune la sanctuarul închinat Maicii Domnului de la Cacica nu se poate realiza nici anul acesta din cauza situației actuale de pandemie.

Este o situație dificilă, deoarece nu ne putem aduna împreună să o invocăm pe Maica Domnului, dar este o oportunitate ca toate comunitățile parohiale să conștientizeze mai mult că nu pot lăsa doar pe seama structurilor specializate pastorația bolnavilor. Grija și asistența celor care suferă trebuie să fie mereu prezentă în viața și activitatea de zi cu zi a parohiei. De aceea, fiecare parohie este invitată să organizeze această zi în modul cel mai oportun, cu respectarea tuturor normelor în vigoare privind combaterea pandemiei de COVID-19.

Oficiul pentru Pastorația Sanitară pune la dispoziție mai multe resurse care pot fi de folos în celebrarea acestui eveniment.

Sfânta Fecioară Maria de la Fatima să adâncească în noi conștiința că toți suntem frați, să susțină credința și speranța noastră și să ne ajute să ne îngrijim unii de alții cu iubire fraternă.

Pr. Mihai Galațanu
director al Oficiului pentru Pastorația Sanitară


 

lecturi: 826.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat