Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc demarează "maratonul" de rugăciune

Elisabetta și coronița

Elisabetta are 2 ani și deja a înțeles esența populară a rozariului care, în fond, este dialogul, simplu simplu, cu o mamă. Și pentru aceasta Elisabetta nu are nicio intenție să coboare din brațele mamei sale când cu toată familia - tata și bunicii - se apropie de microfon pentru a conduce Bucură-te, Marie din primul mister al rozariului condus de Papa Francisc în după-amiaza zilei de sâmbătă, 1 mai 2021, în Capela Gregoriana în Bazilica "Sfântul Petru", pentru sfârșitul pandemiei.

O familie care în această seară are o rugăciune în plus: Elisabetta va avea în curând o surioară sau un frățior. Și între timp micuța se agață de coronița rozariului precum și de pass-ul pe care îl are mama la gât. În realitate se agață și de microfon, însă tocmai spontaneitatea de familie face această rugăciune cu adevărat populară și directă. Nu, glasul foarte duios al Elisabetei nu deranjează. Dimpotrivă...

La această familie se alternează la microfon pentru recitarea lui Bucură-te, Maria alte familii din parohii romane - cu alți copii care sunt "purtători de cuvânt" - și unii tineri din diferite mișcări ecleziale. În simplitate. Nu sunt actori, sunt oameni care îi spun "tu" rozariului în fiecare zi.

Întâlnirea de rugăciune în bazilica vaticană începe cu o procesiune simbolică a papei împreună cu unii tineri, "înarmați" cu lumânări. De la altarul Mărturisirii din Capela Gregoriana.

Ajuns în fața imaginii "Madonna del Soccorso" - o icoană venerată încă din secolul al VII-lea care era deja în bazilica precedentă constantiniană - Papa Francisc prezintă un omagiu floreal. Îl depune pe altarul "Sfântul Leon" arhiepiscopul Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, care se îngrijește de organizarea inițiativei.

În această Capelă Gregoriana sunt păstrate și relicvele Sfântului Grigore din Nazianz. Și în 2013, în timpul Anului Credinței, icoana a fost supusă unei restaurări, prima făcută în pontificatul papei Bergoglio, ales de puțin timp. Pentru aceasta acolo sunt imprimate cuvintele Succurre Nos și Franciscus PP. A. I., încredințându-l astfel pe pontif Fecioarei Ajutorului.

Apoi, după ce Papa Francisc rostește rugăciunea, este recitat rozariul. Pe care pontiful îl încheie cu o a doua rugăciune. În sfârșit papa binecuvântează rozariile care vor fi trimise la cele treizeci de sanctuare.

Printre cei prezenți, cardinalii Giovanni Battista Re, decan al Colegiului Cardinalilor, Francesco Montenegro și Mauro Gambetii, arhipăstor al bazilicii.

Tocmai din dorința vie a pontifului în luna mai se desfășoară acest "maraton" de rugăciune pentru sfârșitul pandemiei. La 31 mai, același Papă Francisc o va încheia într-un loc semnificativ în Grădinile Vaticane.

Inițiativa se realizează în lumina expresiei biblice: "Din toată Biserica se ridica neîncetat rugăciunea la Dumnezeu" (cf. Fap 12,5).

Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări a extins invitația la treizeci de sanctuare, din toată lumea, așa încât să implice un număr de persoane cât mai mare posibil. Fiecare sanctuar se roagă în modul și în limba propriei tradiții spirituale. Și fiecare zi din lună este dedicată unei intenții de rugăciuni pentru diferitele "categorii" de persoane lovite mai mult de drama pandemiei: pentru cei care n-au putut să-i salute pe cei dragi ai lor, pentru personalul sanitar, pentru săraci, pentru cei fără adăpost și pentru persoanele aflate în dificultate economică precum și pentru toți răposații.

Rugăciunea din sanctuare este transmisă în fiecare zi, la ora 18 (ora Italiei), prin mijloacele de comunicare. A fost realizat și un material liturgic ajutător pentru a furniza unele indicații utile: poate să fie descărcat pe site-ul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări.

(După L'Osservatore Romano, 3 mai 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 622.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat