Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Liturghie de însoțire pentru consacrarea noului episcop auxiliar de Roma, Mons. Benoni Ambăruș

Duminică, 2 mai 2021, în Bazilica "San Vitale" din Roma, la ora 9.30, s-a celebrat o Liturghie pontificală ca mulțumire pentru darul credinței și recunoștință pentru noua misiunea primită de Don Ben din milostivirea Domnului. Această celebrare a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop și mitropolit de București.

Într-un ambient familial, încărcat de emoțiile revederii unui episcop român în mijlocul comunității, după o pauză de aproximativ doi ani din cauza pandemiei, s-a început celebrarea nelipsitei Liturghii duminicale. Motivul acestei celebrări a fost unul dublu: mai întâi, comunitatea a mulțumit pentru darul credinței transmis de părinții și înaintașii noștri. Iar în al doilea rând, s-a simțit recunoscătoare că, de pe plaiurile Moldovei, Domnul a ales un nou vlăstar în slujirea de episcop auxiliar al Romei, în persoana lui Don Ben.

În cadrul predicii, Excelența Sa arhiep. Aurel a prezentat importanța zilei de duminică ca fiind un moment în care omul credincios arată unirea sa cu vița cea adevărată. Doar acea mlădiță care rămâne legat de Isus - vița cea adevărată, poate ca mai apoi să aducă rod în viața cotidiană, iar rodul nu este altul decât iubirea lui Dumnezeu și iubirea aproapelui. Apoi Înaltpreasfinția Sa a invitat comunitatea să se roage pentru Don Ben, ca el să fie un păstor după inima lui Isus și să-și poată îndeplini cu vrednicie noua slujire în Biserica universală. Și, fiindcă ne aflăm în luna mai, lună închinată Sfintei Fecioare Maria, ultimul îndemn a fost acela de a privi la Maria având în mâini Sfântul Rozariu pe care să-l recităm în familie.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh, Isidor Iacovici, a mulțumit Excelenței Sale pentru bucuria creată comunității prin prezența la celebrare, dar și pentru preocuparea și susținerea pe care o arată pentru orice român credincios din diaspora. În același timp, a adresat o mulțumire și comunității, felicitându-i pentru mărturia de credință pe care o dau la Roma.

Ambientul familial a fost îmbogățit și de prezența preoților concelebranți: Mons. Anton Lucaci, Mons. Ionuț Strejac, Mons. Paul Butnaru, Mons. Pierpaolo Felicolo, responsabil cu emigranții în vicariatul de Roma, preoți din alte zone ale Italiei și din America, preoți din țară și preoții studenți de la Roma.

După-amiază, la ora 17.30, în Bazilica "Sfântul Ioan din Lateran", un număr limitat de credincioși, din cauza condițiilor pandemice, au participat la Sfânta Liturghie de consacrare ca episcop a Mons. Benoni Ambărus. Aceștia au marcat celebrarea în trei momente: la Ofertoriu, când doi tineri au prezentat pâinea, prin cântarea "Mărire ție, o, Isuse", iar ultimul moment a fost pecetluit de mulțumirea episcopului Benoni: "Pământul românesc este pentru mine o mândrie. Acolo m-am născut, am fost botezat, am crescut și am primit darul vocație la Sfânta Preoție".

Această zi s-a încheiat cu un "Te Deum" de mulțumire pentru că Domnul lucrează și astăzi prin instrumente simple și umile!

Pr. Emilian Jitaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 mai: Roma: Liturghie de însoțire pentru consacrarea noului episcop auxiliar de Roma, Mons. Benoni Ambăruș


 

lecturi: 1177.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat