Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Mons. Benoni Ambăruș a fost hirotonit episcop

Mons. Benoni Ambăruș, originar din Șomușca, județul Bacău, a primit hirotonirea episcopală în Bazilica "Sfântul Ioan din Lateran" duminică, 2 mai 2021, devenind episcop auxiliar de Roma. A fost până la momentul alegerii ca episcop director al Caritas Roma. Eminența Sa cardinalul Angelo De Donatis, vicar general al Sfântului Părinte Papa Francisc, a fost episcopul consacrator. Co-consacratori au fost cardinalul Enrico Feroci și ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop și mitropolit de București. Au participat la eveniment familia, prietenii, colegii preoți și cei apropiați.

Cunoscut de toți ca "Don Ben", Mons. Benoni Ambăruș s-a născut la 22 septembrie 1974, în localitatea Somușca din județul Bacău, parohie a Diecezei de Iași. A urmat cursurile formării seminariale la Iași între anii 1990-1996, după care a continuat pregătirea în vederea Preoției la Seminarul Major Pontifical Roman. Hirotonirea preoțească a primit-o la Iași la 29 iunie 2000. După 21 de ani de exercitarea a misiunii preoțești în Italia, în calitate de formator, preot paroh, director Caritas Roma, Mons. Benoni Ambăruș a fost ales ca de către Sfântul Părinte Papa Francisc ca episcop auxiliar de Roma, responsabil al pastorației migranților și al oficiului misionar diecezan.

Hirotonirea episcopală a avut loc în Bazilica "Sfântul Ioan din Lateran", duminică, 2 mai, în cadrul unei Sfinte Liturghii prezidate de cardinalul Angelo de Donatis, vicar general al Sfântului Părinte, care în primele cuvinte a ținut să-l salute și să-l încurajeze pe candidatul la episcopat.

După proclamarea evangheliei și intonarea cântecului la Duhul Sfânt, Veni Creator Spiritus (Vino, Duh Creator) a avut loc prezentarea candidatului, după ce în prealabil a fost auzită întrebarea: "Aveți mandatul papei? Să fie citit!" Cuvintele Papei Francisc din decret îl caracterizau pe Mons. Benoni Ambăruș ca un preot cu "o viață spirituală profundă, prudent, cu o credință puternică, plin de iubire pentru cei care au nevoie".

După predica rostită de cardinalul consacrator Angelo De Donatis, a urmat Litania tuturor sfinților, timp în care candidatul la episcopat a stat prosternat înaintea altarului. Acestui moment, mereu emoționant în cadrul unei hirotoniri, i-a urmat ritul impunerii mâinilor. El este prezent în Biserică încă din perioada apostolică, fiind modul prin care apostolii transmiteau misiunii evanghelizării și a sfințirii poporului. Având deasupra capului evangheliarul, s-a implorat asupra noului ales harul de a păstori turma lui Dumnezeu, pentru a-i fi bineplăcut prin jertfa și slujirea sa. Acestui rit i-a urmat ungerea cu sfânta crismă, pentru ca cel care l-a chemat la demnitatea episcopală "să dea rodnicie slujirii sale".

Monseniorul Benoni Ambăruș a primit apoi însemnele episcopale: cârja pastorală, mitra și inelul, în rugăciune fiind cerut pentru noul episcop darul de a conduce pe cei care îi sunt încredințați după voința lui Dumnezeu, mereu în unire cu Biserica. Au urmat aplauze de felicitare pe care proaspătul episcop auxiliar de Roma le-a primit cu emoții și lacrimi în ochi, urcând în altar alături de ceilalți episcopi.

La ofertoriu, cei care au venit spre altar în procesiune cu darurile au fost membrii unei familii române, dorindu-se prin acest gest să evidențieze legătura mereu vie cu țara și originile sale. Tot în acest sens, celebrarea, animată cu multe cântece italiene și latine, s-a încheiat cu un cântec pascal interpretat în limba română, "Mărire ție" de corul condus de pr. Cristian Bîrnat.

La finalul solemnei celebrări, PS Benoni Ambăruș a vrut să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru toată viața, pentru multele nașteri pe care le-a avut. I-a mulțumit în primul rând lui Dumnezeu "pentru iubirea sa, pentru încrederea sa față de mine". I-a mulțumit Papei Francisc pentru alegerea sa în demnitatea episcopală. În continuare a mulțumit pentru mai multe nașteri pe care le-a avut de-a lungul vieții: darul de a se naște într-o "familie simplă, săracă, cu mulți frați și surori, împrăștiați în toată lumea". Le-a mulțumit părinților care sărbătoresc în cer: "ca orice tată și mamă, au fost pentru mine mărturia concretă a credinței". A mulțumit Diecezei de Iași care l-a născut a doua oară la viața creștină.

I-a mulțumit ÎPS Aurel Percă, PS Petru Gherghel, episcop emerit, părintelui Alois Bulai, fost rector al Seminarului Mare din Iași, care au decis la vremea respectivă ca seminaristul Benoni Ambăruș să continue studiile la Roma. A mulțumit Seminarului Pontifical din Roma, unde s-a născut pentru a treia oară. A amintit apoi de comunitățile parohiale prin care a trecut și de unde a învățat pentru experiența slujirii sacerdotale. La final a mulțumit pentru ultima naștere pe care a avut în slujirea celor săraci. Toți săracii pe care i-a slujit în calitate de director al Caritas Roma au fost, spune noul episcop, "maeștrii care m-au ajutat să mă așez clar în identitatea mea umană și sacerdotală, prin slujirea lor pentru împărăția lui Dumnezeu".

Domnul să binecuvânteze generos slujirea episcopală a PS Benoni Ambăruș și să facă rodnica munca sa în favoarea mai ales a acelora care sunt imigranți, pentru ca toți să se simtă membrii aceleiași familii mari care este Biserica.

Pr. Cristian Diac

*

Emisiunea ORA CAtOLICĂ dedicată consacrării episcopului Benoni Ambăruș poate fi urmărită aici.

*

ERCIS FM: Interviu cu ep. Benoni Ambăruș:

*

Mai multe fotografii de la consacrare au fost incluse în articolul publicat de www.romasette.it.


 

lecturi: 1846.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat