Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oficiul pentru Vocații: Rozariul pentru tineri

Misterele de bucurie

1. Primul mister: Vestirea arhanghelului

Din Evanghelia după sfântul Luca (1,26-28.30-31)

În luna a șasea, îngerul Gabriél a fost trimis de Dumnezeu într-o cetate din Galiléea, al cărei nume era Nazarét, la o fecioară logodită cu un bărbat, al cărui nume era Iosíf, din casa lui Davíd. Iar numele fecioarei era Maria. Și, intrând la ea, i-a spus: "Bucură-te, o, plină de har, Domnul este cu tine!". Ea s-a tulburat la acest cuvânt și cugeta în sine ce fel de salut ar putea fi acesta. Însă îngerul i-a spus: "Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu! Vei zămisli și vei naște un fiu și-l vei numi Isus.

Din exortația apostolică Christus vivit de Papa Francisc

Impresionează mereu forța "da"-ului tinerei Maria. Forța acelui "fie mie" pe care l-a spus îngerului. A fost un lucru diferit de o acceptare pasivă sau resemnată. A fost ceva diferit de un "da" ca și cum ar spune: "Bine, să încercăm și să vedem ce se întâmplă». Maria nu cunoștea această expresie: "Să vedem ce se întâmplă". Era hotărâtă, a înțeles despre ce era vorba și a spus "da", fără ocolișuri. A fost ceva mai mult, ceva diferit. A fost "da"-ul celui care vrea să se implice și să riște, al celui care vrea să parieze totul, fără altă garanție decât certitudinea de a ști că este purtătoare a unei promisiuni. (44)

Ce promisiune porți în inima ta? (1 minut de tăcere)

Ajută-ne, Fecioară Marie, să nu ne blocăm în fața îndoielilor și a dificultăților.

Tatăl nostru/ Bucură-te, Marie

2. Al doilea mister: Vizita Mariei la Elisabeta

Din Evanghelia după sfântul Luca (1,39-43)

În zilele acelea, ridicându-se, Maria s-a dus în grabă către ținutul muntos, într-o cetate a lui Iúda. A intrat în casa lui Zaharía și a salutat-o pe Elisabéta. Când a auzit Elisabéta salutul Mariei, a tresăltat copilul în sânul ei, iar Elisabéta a fost umplută de Duhul Sfânt și a strigat cu glas puternic: "Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul sânului tău! Fericită aceea care a crezut că se vor împlini cele spuse ei de Domnul!".

Din exortația apostolică Christus vivit de Papa Francisc

Pentru a realiza propria vocație este necesar să se dezvolte, să răsară și să se cultive tot ceea ce suntem. Nu este vorba de a ne inventa, de a ne crea pe noi înșine din nimic, ci de a ne descoperi în lumina lui Dumnezeu și a face să înflorească propria ființă: "În planul lui Dumnezeu, fiecare om este chemat la o dezvoltare, pentru că fiecare viață este vocație". Vocația ta te orientează să aduci afară ceea ce este cel mai bun din tine pentru gloria lui Dumnezeu și pentru binele altora. Nu este vorba numai de a face lucruri, ci de a le face cu o semnificație, cu o orientare. (257)

Care este direcția ta? (1 minut de tăcere)

Ajută-ne, Fecioară Marie, ca existența noastră să fie pentru alții.

Tatăl nostru/ Bucură-te, Marie

3. Al treilea mister: Nașterea lui Isus

Din Evanghelia după sfântul Luca (2,1.4-7)

În zilele acelea, a venit un decret din partea lui Cézar Augúst ca să se facă recensământ pe tot pământul. Și Iosíf a urcat din Galiléea, din cetatea Nazarét, către Iudéea, în cetatea lui Davíd, care se numește Betleém, întrucât era din casa și din familia lui Davíd, pentru a se înscrie împreună cu Maria, logodnica lui, care era însărcinată. Dar pe când erau ei acolo, s-au împlinit zilele ca [Maria] să nască și l-a născut pe fiul ei, primul născut, l-a înfășat și l-a culcat în iesle, pentru că nu era loc de găzduire pentru ei.

Din exortația apostolică Christus vivit de Papa Francisc

Viața pe care Isus ne-o dăruiește este o istorie de iubire, o istorie de viață care dorește să se amestece cu a noastră și să-și înfigă rădăcinile în pământul fiecăruia. Mântuirea pe care Dumnezeu ne-o dăruiește este o invitație de a face parte dintr-o istorie de iubire care se împletește cu istoriile noastre; care trăiește și vrea să se nască printre noi pentru ca să putem da rod acolo unde suntem, cum suntem și cu cine suntem. Acolo vine Domnul să planteze și să se planteze" (252)

Și tu, ce rod aduci în viață? (1 minut de tăcere)

Ajută-ne, Fecioară Marie, să descoperim viața noastră ca o istorie de iubire.

Tatăl nostru/ Bucură-te, Marie

4. Al patrulea mister: Prezentarea în templu

Din Evanghelia după sfântul Luca (2, 22-23; 26-28)

Când s-au împlinit zilele purificării lor, după Legea lui Moise, l-au dus la Ierusalím ca să-l ofere Domnului, după cum este scris în Legea Domnului. Și iată că era la Ierusalím un om cu numele Simeón; acesta era un om drept și evlavios care aștepta mângâierea lui Israél și Duhul Sfânt era asupra lui. Îi fusese revelat de Duhul Sfânt că nu va vedea moartea înainte de a-l vedea pe Cristosul Domnului. A fost condus de Duhul Sfânt la templu, iar când părinții l-au adus pe copilul Isus ca să facă după obiceiurile Legii cu privire la el, l-a luat în brațe și l-a binecuvântat pe Dumnezeu.

Din exortația apostolică Christus vivit de Papa Francisc

Dumnezeu știe să vadă frumusețea noastră, aceea pe care nimeni altcineva n-o poate recunoaște. Pentru el tu ești realmente prețios, nu ești nesemnificativ, ești important, pentru că ești lucrare a mâinilor sale. Pentru aceasta îți dedică atenție și te amintește cu afect. Nu vrea să țină contul greșelilor tale și, în orice caz, te va ajuta să înveți ceva și din căderile tale. Pentru că te iubește. (114/115)

Tu crezi în iubirea lui? (1 minut de tăcere)

Ajută-ne, Fecioară Marie, să ne lăsăm îmbrățișați de iubirea lui Dumnezeu.

Tatăl nostru/ Bucură-te, Marie

5. Al cincilea mister: Regăsirea lui Isus în templu

Din Evanghelia după sfântul Luca (2,41-43.46.48-49)

Părinții lui mergeau în fiecare an la Ierusalím de Sărbătoarea Paștelui. Când avea el doisprezece ani, au urcat acolo după obiceiul sărbătorii. Împlinindu-se acele zile, pe când se întorceau, copilul Isus a rămas în Ierusalím, dar părinții lui nu știau. După trei zile, l-au găsit în templu, stând în mijlocul învățătorilor, ascultându-i și punându-le întrebări. Văzându-l, ei au rămas înmărmuriți și mama lui i-a spus: "Fiule, de ce ne-ai făcut aceasta? Iată, tatăl tău și cu mine te-am căutat îngrijorați!". El însă le-a spus: "De ce m-ați căutat? Nu știați că eu trebuie să fiu în casa Tatălui meu?".

Din exortația apostolică Christus vivit de Papa Francisc

Iubirea lui Dumnezeu și raportul nostru cu Cristos viu nu ne împiedică să visăm, nu ne cere să restrângem orizonturile noastre. Dimpotrivă, această iubire ne determină, ne stimulează, ne proiectează spre o viață mai bună și mai frumoasă. Cuvântul "neliniște" rezumă multe din aspirațiile inimilor tinerilor. "Tocmai în neliniștea care vă chinuiește [...] există un element de lumină". Neliniștea nesatisfăcută, împreună cu uimirea față de noutățile care se prezintă la orizont, deschide calea spre îndrăzneala care-i determină să ia propria viață în mâini și să devină responsabili de o misiune. (138)

Și tu, ce visezi pentru viața ta? (1 minut de tăcere)

Ajută-ne, Fecioară Marie, să luptăm pentru visele pe care tu le-ai sădit în inima noastră.

Tatăl nostru/ Bucură-te, Marie

Bucură-te, Regină

Rugăciune litanică pentru tineri

Toți: Regina tinerilor, ajută-ne

  • pentru tinerii care sunt flămânzi, în timp ce forțele lor în creștere necesită hrană substanțială și abundentă.

  • pentru tinerii bolnavi, atinși prea devreme de suferința fizică, în timp ce întreaga lor ființă este îndreptată spre viață.

  • pentru tinerii cu handicap fizic, psihic sau social, în timp ce doresc să fie pe deplin primiți în mijlocul celorlalți.

  • pentru tinerii analfabeți, în timp ce spiritul lor este flămând de știință și cultură pentru viitor.

  • pentru tinerii șomeri, care riscă să piardă simțul efortului și încrederea în existență.

  • pentru tinerii exploatați de societatea de consum, de partide politice, de adulți fără respect.

  • pentru tinerii abandonați de părinți, tată sau mamă care și-au trădat responsabilitatea.

  • pentru tinerii din familii destrămate, care nu își găsesc cel mai natural punct de sprijin.

  • pentru tinerii izolați, fără prieteni, care nu sunt întâmpinați nici de adulți, nici de colegii lor.

  • pentru tinerii prea bogați, educați la egoism și care riscă să nu înțeleagă sensul vieții și să-i facă pe alții să sufere.

  • pentru tinerii care se lasă cuprinși de vicii și riscă să-și stingă resursele cele mai prețioase.

  • pentru tinerii care se lasă cuprinși de violență, și pentru că suferă prea mult din nedreptatea care îi înconjoară.

  • pentru tineri dependenți de droguri, care vor să evite o viață prea grea și riscă să-și compromită viitorul pentru totdeauna.

  • pentru tinerii prizonieri, care riscă să-și piardă resursele rămase și speranțele în închisoare.

  • pentru tinerii educați în ateism și expuși să-și trăiască întreaga viață în afara luminii credinței.

  • pentru tinerii dezamăgiți de Biserică, de exemplul prost al atâtor credincioși, și care riscă să-și piardă credința.

  • pentru toți tinerii care suferă în trupul lor, în spiritul lor, în inima lor și sunt tentați la suicid.

Să ne rugăm

Doamne Isuse, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, te rugăm pentru toți tinerii din lume ca să poată lua cu curaj în mână viața lor, țintind spre cele mai frumoase și mai profunde idealuri și să păstreze întotdeauna o inimă liberă.

Însoțiți de îndrumători înțelepți și generoși, ajută-i să răspundă la chemarea pe care o adresezi fiecăruia dintre ei, pentru a îndeplini proiectul lor de viață și să fie fericiți. Păstrați-le inima deschisă spre vise mari și fă-i atenți la binele fraților.

Ca și discipolul iubit să fie și ei sub cruce pentru a o primi pe Mama ta în dar de la tine. Fă ca ei să fie martori ai Învierii tale și să știe să te recunoască viu în viața lor vestind cu bucurie că tu ești Domnul. Amin. (Papa Francisc)

Sr. Lucia Vârgă,
Surorile Providenței

* * *

Oficiul pentru Vocații: În luna mai să ne rugăm Rozariul pentru vocații


 

lecturi: 550.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat