Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Sfânta Maria, Maica bucuriei

În Litania Lauretană avem invocația Causa nostrae laetitiae ("Pricina bucuriei noastre"). Sunt multe motivele pentru care o putem numi pe Sfânta Fecioară Maria "Maica bucuriei". Iată două dintre ele: 1. Maria l-a născut pe Isus, Fiul lui Dumnezeu, cel care a adus în lume bucuria mântuirii; 2. Maria a trăit mereu în harul lui Dumnezeu. Or, harul lui Dumnezeu, prezent în sufletul unui om, devine izvor de bucurie adevărată pentru el.

Desigur, nu este ușor să trăim în harul lui Dumnezeu. Avem nevoie, între altele, și de ajutorul mamei noastre cerești, iar Sfânta Biserică ne oferă posibilitatea de a i-l cere. În acest sens, i-a dedicat două luni din an, luna mai și luna octombrie, precum și cele mai multe dintre sărbătorile în cinstea sfinților.

Luna mai este prin excelență luna bucuriei, când creștinii se adună, seară de seară, la altarul mamei cerești și se întrec în cântări frumoase, litanii, lecturi biblice, meditații și rugăciuni. Tot în luna aceasta, la 16 mai, avem Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale (a 55-a), o ocazie potrivită de bucurie și de mulțumire pentru inaugurarea recentă a noului post de radio catolic, ERCIS FM. Desigur, este o ocazie și de susținere a acestui radio al diecezei noastre. La acest post de radio, emisiunile dedicate Fecioarei Maria ocupă un spațiu foarte generos și variat.

Sfânta Fecioară Maria este "pricina bucuriei noastre". Ea ne arată că nu orice plăcere înseamnă bucurie. Sunt mulți aceia care caută bucuria în plăceri și ambiții deșarte. Plăcerea este de cele mai multe ori o piedică în calea bucuriei adevărate. Cei care și-au înmuiat buzele în cupa voluptăților trebuie să recunoască acest adevăr, așa cum a făcut-o Eva Lavalliere, actriță, balerină, care s-a convertit, schimbând scena cu mănăstirea, și care mărturisea că din viața trăită înainte de convertire nu a rămas decât cu un profund dezgust. Iar cei care cred că bucuria înseamnă realizarea ambițiilor sunt nevoiți să spună cu Bismarck, cancelar german (1815-1898): "Nu-mi amintesc să fi fost fericit 24 de ore în viață". Triști devenim atunci când ne gândim numai la noi înșine și uităm de Dumnezeu, așa cum spunea Sfântul Augustin: "Tristețea, Doamne, e gândul la mine, bucuria e gândul la tine".

Fecioara Maria ne descoperă secretul bucuriei adevărate: o inimă curată, eliberată de egoism și de păcat, o inimă dăruită total lui Dumnezeu, o inimă în care locuiește Dumnezeu. Cel mai frumos dar pe care ni-l face Sfânta Fecioară Maria este Fiul ei. Isus, Dumnezeu făcut om. Noi suntem îndemnați să-l primim. Atunci când îl primim, atunci când Isus intră în sufletul nostru, el aduce în noi bucuria adevărată. În acest caz, pot cădea ploile, pot să se reverse șuvoaiele, pot să bântuie furtunile: nimic și nimeni nu ne poate face să ne pierdem bucuria, pacea adevărată și seninătatea.

"De ce sunteți triști?" este întrebarea pe care ne-o pune Sfânta Fecioară Maria nouă tuturor, așa cum a pus-o Isus celor doi ucenici care mergeau triști și abătuți la Emaus, pentru că îl pierduseră pe prietenul lor drag. Devenim și noi triști atunci când îl pierdem pe Isus. Noi îl pierdem pe Isus atunci când săvârșim păcatul de moarte. Maria, Maica bucuriei, ne ajută să-l regăsim pe Domnul printr-o adevărată convertire. În felul acesta, ea ne redă bucuria adevărată. Să-I mulțumim și să-I cerem mereu ajutorul, invocând-o cu titlul din Litania Lauretană: Causa nostrae laetitiae, ora pro nobis! ("Pricina bucuriei noastre, roagă-te pentru noi!").

Iosif Păuleț,
episcop de Iași


 

lecturi: 744.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat