Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Noua față a vocațiilor

Dumnezeu are un plan pentru noi

de Giordano Contu

Se intitulează "Scivias". Este o webserie pentru discernământul în preoție. Un nou instrument multimedia adoptat de Arhidieceza de Boston. Este vorba de o serie de materiale video tematice care tratează, în mod treptat și tot mai profund, teme precum libertatea interioară, darul vieții, dorințele inimii și planurile pe care Dumnezeu le are pentru fiecare ființă umană. Muzică bună și imagini frumoase sunt completare la istorii, mărturii și relatări inspirate din opera omonimă a Sfintei Hildegard de Bingen, în care se reia fraza latină Scito vias Domini, "Cunoaște căile Domnului". "În această serie încerc să întrupez exemple și însăși viața mea, arătând că Dumnezeu ne vorbește, că are un plan pentru noi. A-l urma pe cărarea sfințeniei pe care ne cheamă s-o parcurgem este un lucru foarte frumos", declară la "L'Osservatore Romano" Michael Zimmerman, asistent la conducerea pastorației vocațiilor din arhidieceza nord-americană și creator al proiectului.

Webseria "Scivias" este constituită din 27 de episoade, cu durata de cinci minute fiecare, și este împărțită în trei părți care cuprind nouă episoade fiecare. Este un produs care vrea să fie "exhaustiv și accesibil" pentru toți. Prima secțiune vorbește despre obținerea libertății printr-o libertate interioară mai mare. Este un parcurs care începe "recunoscând care sunt fricile noastre și dorințele noastre - explică preotul - înțelegând ce anume se întâmplă în inima noastră și cum putem să-l îndreptăm spre Dumnezeu, în așa fel încât să avem libertatea de a spune «da» oricărui lucru pe care ni-l cere Dumnezeu, oricare ar fi planurile sale". În cele nouă episoade succesive se constată că fiecare viață este un dar divin și că "vocația este modul special cu care Dumnezeu a chemat să dea viața ca pe un dar". În sfârșit, a treia parte tratează despre preoția diecezană și oferă informații mai mari despre "un dar al vieții care satisface dorințele propriei inimi", așa cum o definește Zimmerman.

"Primele două secțiuni din serie corespund virtuții castității." Reluând definiția pe care o dă Catehismul Bisericii Catolice, materialele video se concentrează asupra a două aspecte: integritatea propriei persoane și totalitatea darului. "Inima noastră trebuie să fie nedespărțită, întreagă, completă. Deci trebuie avută o anumită cunoaștere și stăpânire de sine pentru a discerne între ceea ce vrem", continuă asistentul de la vocații. Așa cum inima unui bărbat căsătorit care este îndreptată spre acea unică iubire căreia îi oferă tot ceea ce i se cere, tot așa preotul este capabil să se dăruiască total lui Dumnezeu. Este experiența care se trăiește în partea a treia a seriei, în care se arată viața ca dar în vocația sacerdotală. Dar ce anume determină astăzi o persoană să devină preot? "Eu cred că totul se referă la relația cu Dumnezeu. Când ajungem să-l cunoaștem pe Isus și iubirea sa față de noi, atunci vrem să fim cu el și să-l urmăm, făcând orice lucru pe care ni-l cere." Ca Sfântul Petru, căruia îi este dedicat un episod, care este chemat să fie, după această întâlnire, piatra pe care este întemeiată Biserica.

Narațiunea este nucleul central al acestui instrument pastoral în care locuri, persoane și experiențe sunt fundamentale pentru discernământul vocațional. Unele istorii ni le relatează însuși Zimmerman. "Am început să mă gândesc la preoție când eram la college, unde era un grup de călugări. Am început să văd cum trăiau în comunitate, cum se rugau, ce făceau. Cred că exemplele lor m-au făcut să înțeleg că pentru mine era o realitate de dorit." Seria oferă sfaturi și ilustrează intimitatea acestui parcurs. "Cred că este foarte important pentru că persoanele ar putea să creadă că glasul lui Dumnezeu pe care-l aud nu este real, ci numai în capetele lor. Noi încercăm să arătăm că acel glas este concret." Așa a fost pentru acest preot tânăr din Boston: "Știam că Dumnezeu mă iubește, că voia ca eu să fiu fericit, că orice mi-ar fi cerut va fi ceea ce este mai bun pentru mine, pentru mântuirea mea, și pentru cea a altora slujind Biserica. Însă cred că vocația noastră este mai profundă decât un simplu simț al datoriei: este o chemare care vine dintr-un loc de iubire".

În fiecare săptămână este publicat un material video pe Facebook și YouTube și este posibil să se aprofundeze reflecția și rugăciunea episodului grație unui ghid disponibil pe www.vocationsboston.org. Ideea de a scrie și a filma o webserie a apărut în timpul pandemiei, cu convingerea că era timpul potrivit pentru a vorbi despre cum se nasc multele întrebări care sunt în inima noastră: Care este scopul vieții mele? Ce vrea Dumnezeu de la mine? Ce fac eu în lume? Cum vorbește Dumnezeu? Cum să mă încred în Dumnezeu? Cum să fiu în măsură să spun da voinței sale? "Aceste materiale video ne permit să interacționăm cu persoane pe care nu le putem întâlni, ajutându-le în parcurs înainte ca să intre în contact cu noi", spune părintele Michael. Un instrument util și pentru cei 50-60 de seminariști ai diecezei. "Desigur - încheie el - vrem să avem mai mulți preoți care să slujească Biserica, dar și mai important este să inspirăm persoanele să devină sfinți pentru a face voința lui Dumnezeu în viața lor. Și credem că asta va contribui la promovarea vocațiilor la preoție."

(După L'Osservatore Romano, 27 aprilie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 667.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat