Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Sfânta Liturghie cu hirotoniri prezbiterale (25 aprilie 2021)

Duminică, 25 aprilie 2021, în Duminica a IV-a a Paștelui și a 58-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații, Sfântul Părinte Francisc a prezidat în bazilica vaticană Sfânta Liturghie în cursul căreia a conferit hirotonirea prezbiterală la 9 diaconi, dintre care 6 de la Seminarul Mare Pontifical Roman, 2 de la Colegiul Diecezan "Redemptoris Mater" și unul de la Seminarul "Madonna del Divino Amore".

Au concelebrat cu Sfântul Părinte: Eminența Sa cardinal Angelo De Donatis, vicar general al Sanctității Sale pentru Dieceza de Roma; E.S. Mons. Gianpiero Palmieri, vicegerente de Roma; câțiva cardinali, episcopii auxiliari, superiorii seminariilor interesate și parohii celor care au fost hirotoniți.

Omilia pe care Sfântul Părinte a rostit-o în cursul celebrării euharistice este în substanță omilia prevăzută în Ritualul pentru Hirotonirea Preoților, la care însă a adăugat câteva considerații proprii.

Fraților preaiubiți, acești fii ai noștri au fost chemați la ordinul prezbiteratului. Să reflectăm cu atenție la ce slujire vor fi ridicați în Biserică.

Așa cum știți bine, fraților, Domnul Isus este singurul mare preot al Noului Testament; dar în el și întregul popor sfânt al lui Dumnezeu a fost constituit popor sacerdotal. Cu toate acestea, între toți discipolii săi, Domnul Isus a voit să-i aleagă pe unii în mod deosebit, pentru ca exercitând public în Biserică în numele său funcția sacerdotală în favoarea tuturor oamenilor, să continue misiunea sa personală de învățător, preot și păstor.

După reflecție matură, acum urmează să ridicăm la ordinul prezbiterilor pe acești frați, pentru ca în slujba lui Cristos învățător, preot, păstor, să coopereze la edificarea trupului lui Cristos, care este Biserica, în popor al lui Dumnezeu și templu sfânt al Duhului.

Cât vă privește pe voi, fii preaiubiți, care urmează să fiți promovați la ordinul prezbiteratului, luați în considerare că exercitând slujirea învățăturii sacre veți fi părtași de misiunea lui Cristos, unic învățător. Veți fi ca și el păstori, asta este ceea ce vrea de la voi. Păstori. Păstori ai sfântului popor credincios al lui Dumnezeu. Păstori care merg cu poporul lui Dumnezeu: uneori în fața turmei, uneori la mijloc sau în spate, însă mereu acolo, cu poporul lui Dumnezeu.

Odinioară - în limbajul de odinioară - se vorbea despre "cariera ecleziastică", ce nu avea aceeași semnificație pe care o are astăzi. Aceasta nu este o "carieră": este o slujire, o slujire ca aceea pe care a făcut-o Dumnezeu poporului său. Și această slujire a lui Dumnezeu adusă poporului său are "urme", are un stil, un stil pe care voi trebuie să-l urmați. Stil de apropiere, stil de compătimire și stil de duioșie. Acesta este stilul lui Dumnezeu. Apropiere, compătimire, duioșie.

Apropierea. Cele patru apropieri ale preotului. Apropiere de Dumnezeu în rugăciune, în sacramente, în Liturghie. A vorbi cu Domnul, a fi aproape de Domnul. El s-a apropiat de noi în Fiul său. Toată istoria Fiului său. A fost aproape și de voi, de fiecare dintre voi, pe parcursul vieții voastre până în acest moment. Chiar și în momentele urâte ale păcatului era acolo. Apropiere. Fiți aproape de sfântul popor credincios al lui Dumnezeu. Însă înainte de toate aproape de Dumnezeu, cu rugăciunea. Un preot care nu se roagă, încet stinge focul Duhului înăuntru. Apropiere de Dumnezeu.

A doua: apropiere de episcop, și în acest caz de "vice-episcop". A fi aproape, pentru că în episcop voi veți avea unitatea. Voi sunteți, nu vreau să spun servitori - sunteți servitori ai lui Dumnezeu - ci colaboratori ai episcopului. Apropiere. Eu îmi amintesc odată, mult timp în urmă, un preot a avut nenorocirea - să spunem așa - "să facă o alunecare"... Primul lucru pe care l-a avut în minte a fost să-l sune pe episcop. Chiar și în momentele urâte sună-l pe episcop pentru a fi aproape de el. Apropierea de Dumnezeu în rugăciune, apropiere de episcop. "Dar episcopul acesta nu-mi place...". Dar este părintele tău. "Dar episcopul acesta mă tratează rău...". Fii umil, mergi la episcop.

A treia: apropiere între voi. Și eu vă sugerez o propunere de făcut în această zi: a nu vorbi de rău niciodată despre un frate preot. Dacă voi aveți ceva împotriva altuia, fiți bărbați: mergeți acolo și spuneți-i în față. "Dar acesta este un lucru foarte urât... nu știu cum va reacționa...". Mergi la episcop, care te ajută. Însă niciodată, niciodată să nu vorbiți de rău. Nu fiți bârfitori. Nu cădeți în bârfă. Unitate între voi: în consiliul prezbiteral, în comisii, la muncă. Apropiere între voi și de episcop.

Și a patra: pentru mine, după Dumnezeu, apropierea cea mai importantă este de sfântul popor credincios al lui Dumnezeu. Niciunul dintre voi n-a studiat pentru a deveni preot. Ați studiat științele ecleziastice, așa cum Biserica spune că trebuie să se facă. Însă voi ați fost aleși, luați din poporul lui Dumnezeu. Domnul îi spunea lui David: "Eu te-am luat din spatele turmei". Nu uitați de unde ați venit: de familia voastră, de poporul vostru... Nu pierdeți mirosul poporului lui Dumnezeu. Paul îi spunea lui Timotei: "Amintește-ți de mama ta, de bunica ta...". Da, de unde ai venit. Și acel popor al lui Dumnezeu... Autorul Scrisorii către Evrei spune: "Amintiți-vă de cei care v-au introdus în credință". Preoți ai poporului, nu clerici ai statului!

Cele patru apropieri ale preotului: apropiere de Dumnezeu, apropiere de episcop, apropiere între voi, apropiere de poporul lui Dumnezeu. Stilul de apropiere care este stilul lui Dumnezeu. Însă stilul lui Dumnezeu este și un stil de compătimire și de duioșie. A nu închide inima în fața problemelor. Și veți vedea multe probleme! Când oamenii vin să vă spună problemele și pentru a fi însoțiți... Pierdeți timp ascultând și mângâind. Compătimirea, care te duce la iertare, la milostivire. Vă rog: fiți milostivi, fiți iertători. Pentru că Dumnezeu iartă tot, nu încetează să ierte, noi suntem cei care încetăm să cerem iertare. Apropiere și compătimire. Însă compătimire duioasă, cu acea duioșie de familie, de frați, de părinte... cu acea duioșie care te face să simți că stai în casa lui Dumnezeu.

Vă urez acest stil, acest stil care este stilul lui Dumnezeu.

Și apoi, vă aminteam ceva în sacristie, dar aș vrea să-l amintesc aici în fața poporului lui Dumnezeu. Vă rog, îndepărtați-vă de vanitate, de orgoliul banilor. Diavolul intră "prin buzunare". Gândiți-vă la asta. Fiți săraci, așa cum este sărac sfântul popor credincios al lui Dumnezeu. Săraci care îi iubesc pe săraci. Nu fiți cățărători. "Cariera ecleziastică"... Apoi devii funcționar, și când un preot începe să fie antreprenor, fie al parohiei, fie al colegiului..., oriunde ar fi el, pierde acea apropiere de popor, pierde acea sărăcie care-l face asemenea lui Cristos sărac și răstignit, și devine antreprenor, preotul antreprenor, și nu slujitorul. Am auzit o istorie care m-a emoționat. Un preot foarte inteligent, foarte practic, foarte capabil, care avea în mână atâtea administrații, însă avea inima alipită de acea funcție, într-o zi, pentru că a văzut că unul din angajații săi, un bătrân, a făcut o greșeală, l-a certat, l-a alungat afară. Și acel bătrân a murit din această cauză. Acel om a fost hirotonit preot și a ajuns ca un antreprenor nemilos. Să aveți această imagine mereu, să aveți mereu această imagine.

Păstori aproape de Dumnezeu, de episcopi, între voi și de poporul lui Dumnezeu. Păstori: slujitori ca păstori, nu antreprenori. Și îndepărtați-vă de bani.

Și apoi, amintiți-vă că este frumos acest drum al celor patru apropieri, acest drum de a fi păstori, pentru că Isus îi mângâie pe păstori, pentru că el este Bunul Păstor. Și căutați mângâiere în Isus, căutați mângâiere în Sfânta Fecioară Maria - nu o uitați pe Mama - căutați mereu mângâiere acolo: a fi mângâiați de acolo.

Și purtați crucile - vor exista în viața voastră - în mâinile lui Isus și ale Sfintei Fecioare Maria. Și nu vă fie frică, nu vă fie frică. Dacă voi sunteți aproape de Domnul, de episcop, între voi și de poporul lui Dumnezeu, dacă voi veți avea stilul lui Dumnezeu - apropiere, compătimire și duioșie - nu vă fie frică, pentru că totul va fi bine.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 


lecturi: 742.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat