Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: "Cu familia la Emaus"

Sâmbătă, 24 aprilie 2021, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian (NT) a avut loc întâlnirea de primăvară a familiilor "Cu familia la Emaus". Tema întâlnirii a fost: "Pe când mergeau, Isus însuși li s-a alăturat".

Cu siguranță, astăzi, în această situație complicată și deconcertantă pe care o trăim, pentru care nu am fost pregătiți, realitatea Emausului are o rezonanță specială în viața noastră personală, comunitară și nu în ultimul rând, familială.

Continuăm să sărbătorim bucuria, pacea și viața nouă a Domnului Înviat, iar pasajul care ne vorbește de Emaus ne oferă o adevărată "terapie a speranței".

Ca de fiecare dată am fost însoțiți de pr. Felician Tiba, de la Oficiul pentru Pastorația Familiei, al Diecezei de Iași, și primiți de pr. Adrian Faraoanu, director al Centrului "Gaudium et Spes", din Traian, care, împreună cu personalul casei, ne-a pus la dispoziție tot ceea ce am avut nevoie pentru ca această zi să fie una rodnică și plină de mulțumire sufletească.

Părintele Felician ne-a condus pe acest drum al sărbătorii cu o conferință ce a avut ca temă: "Când Isus se alătură familiei". Ne-a vorbit despre Isus care a înființat sacramental Căsătoriei, el însuși oferind viitoarei familii har și înțelepciune pentru a urma calea împreună, pentru a se sluji reciproc, pentru a crește în iubire, respect și pentru ca speranța lor să fie înălțată mereu spre Dumnezeu-Tatăl. Astfel, asemenea jurământului de la căsătorie, soții să fie împreună prin iubire "și la bine, și la greu", până la moarte. Când unul dintre soți nu urmează învățăturile evangheliei, când unul pune pe primul plan interesele personale, apar problemele, familia eșuează, iar suferințele încep să facă răni. De aceea, Isus este cel care ne însoțește, prin Biserică și prin slujitorii ei, în drumul vieții de căsătorie pentru ca amândoi, soț și soție, să ajungă la viața veșnică.

Întâlnirea a continuat cu un moment vocațional. Fr. Daniel Ciobanu, reprezentant al Fraților Școlilor Creștine, ne-a introdus în ambientul minunat al slujirii lor în școală. După un moment în care ne-am pus în prezența lui Dumnezeu, fratele Daniel ne-a vorbit despre fondatorul Fraților Școlilor Creștine, ne-a prezentat o scurtă istorie a fraților și a școlilor unde își desfășoară activitatea în prezent; Pildești (Liceul Tehnologic "Sfântul Ioan de La Salle") și Iași (Centru de plasament pentru băieți). Prezentarea vocațională s-a încheiat cu "Rugăciunea educatorului creștin".

A urmat Sfânta Liturghie, moment de bucurie, cântare, har și uniune cu Isus Cristos în Sfânta Euharistie. La predică părintele Felician ne-a încurajat vorbindu-ne despre Biserica de la început, cu momentele ei de speranță, dar și de dificultate, făcând o paralelă între acea perioadă și perioada de început a fiecărei familii, cu bucuriile, dar și cu dificultățile ei.

După prânz, respectând restricțiile în vigoare, ne-am bucurat să o ascultăm pe interpreta de folclor Georgiana-Patricia Lauș, o voce plină de farmec din zona Iașului.

Un moment deosebit a fost și prezența sorei Regina Birou, care, reluând pasaje evanghelice referitoare la tema zilei, ne-a vorbit despre suferință și dezamăgire, din punct de vedere psihologic.

Când doi tineri pornesc la drum, spunea sr. Regina, se îndrăgostesc având speranța că celălalt, cealaltă, poate umple un gol, poate aduce un plus persoanei, contribuind la împlinirea ei. Gândul tipic al unui tânăr este: "Trebuie să găsesc pe cineva care să mă facă fericit". Cu acest tip de gândire, începe deja prost, pentru că căsătoria este mult mai mult decât a căuta pe cineva care să ne facă fericiți, este un drum de devenire, un răspuns interior la o vocație".

Ziua s-a încheiat cu vizionarea filmului "La vita è bella" în atmosfera căruia am fost introduși de doamna Eugenia Dămătăr.

Ne-am întors acasă bucuroși pentru un astfel de dar, fericiți că am putut împărtăși experiențe și pentru că Biserica noastră locală se preocupă de binele familiei.

Daniela Bulai-Martișcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 aprilie: Traian: "Cu familia la Emaus"


 

lecturi: 1337.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat