Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc și "Relatările unui pelerin rus"

Pentru ziua onomastică a papei

În a doua din "Relatări", pelerinul sugerează unui demnitar să citească un text din Filocalia, "tratatul lui Simeon Noul Teolog despre tânărul Gheorghe". Este relatarea intimă și delicată a descoperirii din partea unui tânăr de douăzeci de ani din Constantinopol a frumuseții, a bogăției și a profunzimii "rugăciunii inimii". Ne place să preluăm această "întâmplătoare" corespundere a numelui, citat chiar în cartea sugerată de Papa Francisc, pentru a transmite pontifului urările noastre pentru ziua sa onomastică, vineri, 23 aprilie 2021, comemorarea liturgică a Sfântului Gheorghe.

Tânărul Gheorghe și "Filocalia"

Trăia la Constantinopol un tânăr în vârstă de douăzeci de ani cu numele Gheorghe. (...) A devenit familiar al unui călugăr, om cu obiceiuri sfinte, care trăia într-o mănăstire din Constantinopol. Lui i-a manifestat secretele tainice ale inimii, dorința sa vie de a mântui propriul suflet, visul său de a părăsi lumea făcându-se călugăr. Venerabilul bătrân după ce l-a încurajat în mod oportun și i-a dat instrucțiunile necesare i-a oferit cartea Sfântului Marcu ascetul cu care a trasat directivele sale spirituale.

Tânărul a primit cartea cu aviditate și respect ca și cum Dumnezeu însuși i-ar fi încredințat-o; în ea și-a pus încrederea de a scoate mare binefacere și rod îmbelșugat... Speranța sa n-a fost dezamăgită de acea carte. A ales trei paragrafe despre viața monastică și le-a imprimat în inima sa propunându-și-le ca model și străduindu-se să le experimenteze voind să înainteze în viața întreprinsă. Primul paragraf spunea: "Dacă tu cauți vindecarea sufletului să ai grijă de conștiința ta, fă ceea ce îți sugerează și vei avea un mare folos". Al doilea spune: "Cine caută harul activ al Duhului Sfânt înainte de a fi împlinit poruncile divine este asemenea acelui sclav care, chiar în momentul cumpărării sale, reclamă și prețul răscumpărării și scrisorile de emancipare". Al treilea era acesta: "Cine se roagă cu buzele fără a avea mai înainte știința spirituală, necunoscând rugăciunea conștientă, este asemenea orbului care striga: «Fiul lui David, ai milă de mine». Însă când va dobândi știința spirituală și rugăciunea conștientă și va avea deschiși ochii sufletului, este comparabil cu celălalt orb care după ce a fost vindecat de orbire și a recăpătat lumina ochilor l-a văzut pe Domnul, nu l-a numit Fiul lui David, ci l-a venerat ca Fiu al lui Dumnezeu".

Aceste trei paragrafe i-au plăcut mult tânărului nostru și a fost convins că prin atenția față de conștiința sa relele din sufletul său vor fi vindecate; că va primi energiile active ale Duhului Sfânt prin ascultarea față de poruncile lui Dumnezeu; și în sfârșit că harul Duhului Sfânt îi va deschide ochii interiori în așa fel încât să-l poată vedea cu mintea purificată pe Domnul. El a fost rănit de iubirea acestei frumuseți inexprimabile, și deși încă nu o putea contempla, era mișcat spre ea de o dorință intensă și o căuta cu asiduitate în speranța de a o întâlni în sfârșit. N-a făcut nimic excepțional, așa cum el însuși m-a asigurat cu jurământ, în fiecare seară, fără excepție, a practicat, și niciodată n-a mers la culcare fără a le fi împlinit, acele rugăciuni și prosternări care i-au fost sfătuite de acel bătrân sfânt.

După câtva timp conștiința a început să-i sugereze să mărească un pic numărul prosternărilor și al psalmilor și să repete "Doamne Isuse, ai milă de mine", un număr mai mare de ori. El a ascultat cu elan și a făcut ceea ce îi era sugerat ca și cum însuși Dumnezeu îi poruncea.

(...)

Nu după mult timp, când era în rugăciune și cu minte conștientă repeta: "Dumnezeule, ai milă de mine păcătosul", o lumină divină a iluminat camera și pe cel care se ruga. Gheorghe în stare de extaz nu știa dacă era în camera sa ori sub un acoperiș, nu vedea altceva decât lumină din toate părțile, a uitat că este pe pământ. Preocupările pământești au dispărut, gândurile proprii ale omului încă îmbrăcat în carne au dispărut. A devenit total dizolvat în această lumină transsubstanțială și a avut impresia că el însuși a devenit lumină. A uitat lumea și a ajuns cufundat în lacrimi și într-o bucurie inefabilă. Mintea lui s-a înălțat spre cer și a văzut o altă lumină, mai strălucitoare decât aceea care-l învăluia, iar în mijlocul acelei lumini l-a văzut pe bătrânul sfânt care îi dăduse cartea Sfântului Marcu eremitul și preceptele despre rugăciune...

(După L'Osservatore Romano, 22 aprilie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 380.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat