Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oficiul pentru Vocații: Veghe de rugăciune pentru a 58-a Zi Mondială a Vocațiilor

"Vocațiile generează și regenerează vieți"

Veghe de rugăciune

A 58-a Zi Mondială a Vocațiilor
25 aprilie 2021

Cântec: Eu v-am ales

Celebrantul: În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Harul Domnului nostru Isus Cristos și dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Duhului Sfânt să fie cu voi toți!

Ghidul: Ne-am adunat în această seară în a 58-a Zi Mondială a Vocațiilor, pentru a ne ruga împreună ca Domnul să dăruiască Bisericii sale vocații după inima sa. Ne lăsăm conduși în această veghe de mesajul Sfântului Părinte Papa, care îl pune în centrul reflecției sale pe Sfântul Iosif, recunoscând în el modelul unei vocații. El, de fapt, este capabil să dea și să genereze viață în cotidian. La aceasta tind vocațiile: să genereze și să regenereze vieți în fiecare zi.

Invocarea Duhului Sfânt

Celebrantul: Să-l invocăm pe Duhul Sfânt pentru ca el să plăsmuiască în noi inimi deschise, capabile de mari elanuri, generoase în dăruire, compătimitoare în mângâierea angoaselor și tari pentru a întări speranțele.

Refr: Veni Sancte Spiritus, tui amoris ignem accende.
Veni Sancte Spiritus, veni Sancte Spiritus.

Lector 1: Vino, Duhule Sfinte, asupra Sfântului Părinte Papa, asupra episcopilor și a preoților: să fie călăuze iubitoare ale turmei încredințate, oameni de credință și de speranță, capabili să redea încrederea și să susțină dorința de adevăr care locuiește în orice inimă. Refr:

Lector 2: Vino, Duhule Sfinte, asupra misionarilor: întăriți de siguranța prezenței tale să poată duce oriunde vestea cea bună a lui Dumnezeu, veșnic îndrăgostit de creatura sa. Refr:

Lector 3: Vino, Duhule Sfinte, asupra persoanelor consacrate: să fie experte în comuniune, ascultare, dialog și caritate. Prin trăirea sfaturilor evanghelice, să fie semn și profeție a lui Dumnezeu, singurul care poate umple inima omului. Refr:

Lector 1: Vino, Duhule Sfinte, asupra familiilor: dăruiește rodnicie tuturor soților creștini, pentru ca rodul iubirii lor să povestească extraordinara aventură a participării la lucrarea creației tale și să poată fi mărturisitori ai unei vieți dăruite din iubire. Refr:

Lector 2: Vino, Duhule Sfinte, asupra tinerilor care simt dorința de a te urma printr-o consacrare deosebită: fă să întâlnească îndrumători înțelepți care să-i însoțească pe drumul discernământului și care să fie martori ai frumuseții. Refr:

Lector 3: Vino, Duhule Sfinte, asupra persoanelor vârstnice: trezește în inima lor dorința de a fi purtătoare de speranță, ocrotitoare bucuroase ale vieții, îmbogățită de comorile ascunse ale timpului. Refr:

Primul cuvânt cheie al vocației: VIS

Ghid: Toți în viață visează să se realizeze. Și este corect a nutri mari așteptări, așteptări înalte pe care ținte efemere - cum sunt succesul, banul și distracția - nu reușesc să le satisfacă. De fapt, dacă am cere persoanelor să exprime într-un singur cuvânt visul vieții, n-ar fi dificil să ne imaginăm răspunsul: "iubire". Iubirea dă sens vieții, pentru că îi revelează misterul. De fapt, viața o avem numai dacă o dăm, posedăm cu adevărat numai dacă dăruim pe deplin. Sfântul Iosif are multe să ne spună în această privință, pentru că, prin intermediul viselor, Dumnezeu l-a inspirat, a făcut din existența sa un dar.

Celebrantul:

Citire din Evanghelia după Sfântul Matei 1,20-25

Un înger al Domnului i-a apărut în vis lui Iosif, spunându-i: "Iosíf, fiul lui Davíd, nu te teme să o iei pe Maria, soția ta, căci ceea ce s-a zămislit în ea este de la Duhul Sfânt! Va naște un fiu și-i vei pune numele Isus, căci el va mântui poporul său de păcatele sale". Toate acestea s-au petrecut ca să se împlinească ceea ce fusese spus de Domnul prin profetul care zice: "Iată, fecioara va zămisli și va naște un fiu și îi vor pune numele Emanuél!", care, tradus, înseamnă: "Dumnezeu-cu-noi". Trezindu-se din somn, Iosíf a făcut după cum i-a poruncit îngerul Domnului și a luat-o la sine pe soția lui și nu a cunoscut-o până când ea a născut un fiu. Și i-a pus numele Isus.

Reflecție

Lector 1: După fiecare vis, Iosif a trebuit să-și schimbe planurile și să intre în joc, sacrificând propriile proiecte pentru a le urma pe cele misterioase ale lui Dumnezeu. Și totuși, Sfântul Iosif s-a lăsat condus de vise fără a ezita, pentru că inima sa era orientată spre Dumnezeu, era deja dispusă față de el. Pentru "ochiul său interior", vigilent, îi era suficientă o mică aluzie pentru a-i recunoaște glasul. Acest lucru este valabil și pentru chemările noastre: lui Dumnezeu nu-i place să se reveleze în mod spectaculos, forțând libertatea noastră. El ne transmite proiectele sale cu blândețe; nu ne fulgeră cu viziuni strălucitoare, ci se adresează cu delicatețe interiorității noastre, devenind intim nouă și vorbindu-ne prin gândurile noastre și sentimentele noastre. Și astfel, așa cum a făcut cu Sfântul Iosif, ne propune ținte înalte și surprinzătoare.

Tăcere

Invocații:

Refr: Christe, lux mundi, qui sequitur te
Habebit lumen vitae, lumen vitae.
(3 ori)

Lector 1: Ajută-ne, Doamne să ieșim, să ne dăruim, să mergem dincolo, să spunem cu adevărat "da", abandonându-ne cu încredere harului, punând deoparte propriile programe și propriile comodități. Refr:

Lector 1: Ajută-ne, Doamne, să realizăm visele tale pentru noi, cu certitudinea că întotdeauna ne surprinzi și niciodată nu ne dezamăgești. Îți mulțumim că dorești să faci din fiecare viață a noastră o capodoperă. Refr:

Al doilea cuvânt al vocației: SLUJIRE

Ghid: Sfântul Iosif a trăit întru totul pentru alții și niciodată pentru el însuși având capacitatea de a iubi fără a reține nimic pentru sine. Eliberând iubirea de orice posesie, s-a deschis de fapt unei slujiri și mai rodnice: grija sa iubitoare a străbătut generațiile, paza sa grijulie l-a făcut patron al Bisericii.

Celebrantul:

Citire din scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Galateni 5,13-14

Voi însă, fraților, ați fost chemați la libertate; numai că această libertate să nu fie ocazie pentru a sluji trupului, ci slujiți-vă prin iubire unii pe alții! Căci toată Legea este împlinită într-o singură poruncă: "Să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți!".

Tăcere

Reflecție:

Lector 2: Fiecare vocație adevărată se naște din dăruirea de sine, care este maturizarea jertfei simple. Acolo unde o vocație, matrimonială, celibatară sau feciorelnică, nu ajunge la maturizarea dăruirii de sine oprindu-se numai la logica jertfei, atunci în loc să devină semn al frumuseții și bucuriei iubirii riscă să exprime nefericire, tristețe și frustrare.

Invocații:

Refr: Ubi caritas et amor,
Ubi caritas Deus ibi est.
(3 ori)

Lector 2: Ajută-ne, Doamne, ca după modelul Sfântului Iosif să fim dispuși să mergem în întâmpinarea noilor circumstanțe, fără a ne plânge de ceea ce se întâmplă, gata de a veni în ajutor pentru a ajusta situațiile. Fă ca prin trăirea vocației noastre să putem fi mâini active ale Tatălui pentru fiii săi și fiicele sale. Refr:

Lector 2: Ajută-ne, Doamne, să nu urmărim cu încăpățânare ambițiile noastre și să nu ne lăsăm paralizați de nostalgiile noastre, ci să ne îngrijim de ceea ce tu, prin Biserică, ne încredințezi, cu certitudinea că și în viața fiecăruia dintre noi vei realiza minunății. Refr:

Al treilea cuvânt: FIDELITATE

Ghid: Iosif este "omul drept" (Mt 1,19), care în activitatea tăcută de fiecare zi perseverează în adeziunea la Dumnezeu și la planurile sale. El nu se lasă dominat de grabă, nu cedează ispitei de a lua decizii pripite, nu merge după instinct și nu trăiește clipa. Cultivă totul în răbdare. Știe că existența se edifică numai pe o adeziune continuă la marile alegeri.

Celebrantul:

Citire din cartea lui Ben Sirah 2,1-9

Fiule, dacă te apropii să-i slujești Domnului, pregătește-ți sufletul pentru încercare! Îndreaptă-ți inima și fii perseverent, nu te grăbi în timpul pericolului! Alipește-te de el și nu sta departe, ca să fii mărit în cele din urmă ale tale! Primește tot ceea ce vine asupra ta și fii îndelung răbdător în vicisitudinile umilinței tale! Căci aurul se încearcă în foc, iar cei plăcuți [Domnului], în cuptorul umilinței. În boli și în sărăcie, fii încrezător în el! Crede în el și el îți va veni în ajutor, îndreaptă căile tale și speră în el! Cei care vă temeți de Domnul așteptați îndurarea lui! Nu vă abateți, ca să nu cădeți! Cei care vă temeți de Domnul încredeți-vă în el și nu va lipsi răsplata voastră! Cei care vă temeți de Domnul sperați în cele bune, în bucuria veșnică și în îndurare! Căci dar veșnic cu veselie este recompensa lui.

Tăcere

Reflecție

Lector 3: Vocația, ca viață, se maturizează numai prin fidelitatea de fiecare zi. Fidelitatea se alimentează în lumina fidelității lui Dumnezeu. Primele cuvinte care i-au fost adresate în vis Sfântului Iosif au fost invitația de a nu se teme, pentru că Dumnezeu este fidel față de promisiunile sale.

Invocații:

Refr: Nu-ți fie teamă, Domnu-i cu tine
În încercare singur nu ești.
Nu-ți fie teamă, Domnu-i cu tine
Tot ce îți cere e să iubești.

Lector 3: Nu te teme: sunt cuvintele pe care Domnul le adresează și ție, dragă soră, și ție, dragă frate, atunci când, deși printre incertitudini și șovăieli, simți că nu mai poate fi amânată dorința de a-i dărui lui viața. Sunt cuvintele pe care ți le repetă atunci când, acolo unde te afli, în mijlocul încercărilor și neînțelegerilor, lupți pentru a urma în fiecare zi voința sa. Refr:

Lector 3: Nu te teme: sunt cuvintele pe care le redescoperi atunci când, de-a lungul drumului chemării, te întorci la prima iubire. Sunt cuvintele care, ca un refren, însoțesc pe cel care spune "da" lui Dumnezeu cu viața ca Sfântul Iosif: în fidelitatea de fiecare zi. Refr:

Celebrantul

Bucuria este deplină atunci când Sfânta Fecioară Maria simte împlinirea planului lui Dumnezeu în ea, iar cântarea Magnificat este imnul mulțumirii pentru fidelitatea lui Dumnezeu față de făgăduința Sa. Este o promisiune care se repetă și în viața noastră.

Refr: Magnificat anima mea Dominum.

Tresăltați de bucurie și intonați
un imn de laudă și de mulțumire către Tatăl îndurărilor,
și Fiului Cristos, răstignit și înviat,
și Duhului Sfânt, dătător de haruri.
Să se bucure pământul scăldat în lumina lui Cristos,
Să se bucure noul pământ și noul cer,
pentru că lumina și bucuria evangheliei
răsună în fiecare colț al pământului.
Să se bucure Biserica, Mamă și Învățătoare,
care ne arată frumusețea urmării lui Cristos.
Să se bucure Biserica, ucenica Celui Înviat,
pentru darul vieții consacrate. Refr

Tresăltați de bucurie voi toți, dragi frați și surori,
adunați aici pentru cântecul de laudă,
chemați aici ca mireasă înțeleaptă:
invocați cu mine mila lui Dumnezeu atotputernic.
Cât de bine este să lăudăm pe Dumnezeul nevăzut,
Părintele îndurărilor, care sfințește fiii și fiicele
care s-au consacrat urmând exemplul Fiului
și care cu credință caută chipul său. Refr

Cât de frumos și de bine este să-l lăudăm pe Fiul,
Isus Cristos, Mântuitorul și Răscumpărătorul
care continuă să atragă persoane pline de milostivire,
semne vii ale bunurilor vieții viitoare.
O, imensitate a iubirii tale pentru noi!
O, semn neprețuit de bunătate!
Tu ne chemi să imităm condiția Cuvântului Întrupat,
urmându-l pe Cristos, în intimitate cu el,
îndreptând inima și mintea către Domnul. Refr

Veniți și tresăltați, bărbați și femei, imaginea iubirii trinitare,
chemați la o iubire totală pentru Dumnezeu și pentru fiecare creatură,
chemați să faceți din popor o comuniune.
Bucurați-vă, voi cei chemați ai Domnului,
căci prin viața voastră, mărturisiți că Dumnezeu
este singura bogăție a omului și că, urmând exemplul lui Cristos,
doriți să fiți eliberați de toate pentru a deveni
tovarăși de călătorie ai fiecărei făpturi.
Tresăltați de bucurie,
pentru că, ascultători Cuvântului Domnului,
vestiți prezența și acțiunea Duhului în istorie. Refr

Rugăciunea finală:

Isuse, Fiul lui Dumnezeu, trimis de Tatăl la oamenii din toate timpurile și din toate părțile pământului! Te invocăm prin mijlocirea Mariei, Maica ta și a noastră: fă ca în Biserică să nu lipsească vocațiile, mai ales acelea dedicate în mod special împărăției tale. Isuse, Mântuitor unic al omului! Te rugăm pentru ai noștri frați și surori care au răspuns «da» chemării tale la preoție, la viața consacrată și la misiune. Fă ca experiențele lor să se reînnoiască zi de zi, și să devină evanghelie vie. Doamne milostiv și sfânt, continuă să trimiți lucrători noi în secerișul împărăției tale! Ajută-i pe aceia pe care îi chemi să te urmeze în acest timp al nostru: fă așa încât, contemplând chipul tău, să răspundă cu bucurie la misiunea minunată pe care le-o încredințezi spre binele poporului tău și al tuturor oamenilor. Tu care ești Dumnezeu și viețuiești și domnești împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt în vecii vecilor. Amin. (Papa Ioan Paul al II-lea)

Binecuvântarea finală

Cântec: Mergeți în toată lumea

Unde este caritate și iubire acolo este Dumnezeu


Cristoase, lumina lumii,
cel ce te urmează
va avea lumina vieții.

Sr. Lucia Vârgă,
Surorile Providenței

* * *

Oficiul pentru Vocații: Vocația, dăruire a vieții în iubire pentru a deveni izvor de viață

Oficiul pentru Vocații: Rugăciunea credincioșilor pentru vocații

Oficiul pentru Vocații: Novenă de pregătire pentru Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații

Oficiul pentru Vocații: Adorație euharistică pentru Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații

Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a 58-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații


 

lecturi: 727.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat