Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Viața este un dar". Interviu cu sr. Elisabetta Barollo la televiziunea Iași TV Life

În urmă cu ceva timp, sora Elisabetta Barollo a primit un telefon din partea doamnei Mihaela Obada, de la televiziunea Iași TV Life, pentru a face un scurt reportaj despre activitatea pe care o desfășoară în Butea, cu bolnavii și bătrânii din Casa "Sfântul Ioan Paul al II-lea".

În câteva cuvinte sora a explicat în ce constă activitatea desfășurată, cât de important e să iubim aceste persoane care și-au dedicat viața familiei și societății, iar acum în ultimii ani de viață, fiind neputincioși, au nevoie de susținere. Ca soră, poate purta toată această operă mai departe, împreună cu celelalte surori, oferindu-le beneficiarilor (copii, tineri, familii și vârstnici) rugăciune și încredere în Dumnezeu, pentru că el este susținător spiritual, fizic și moral.

Cine este sora Elisabetta?

Sora Elisabetta, o soră de origine italiană cu "puțini" ani de experiență, s-a născut în Cuneo, într-o familie cu șase copii.

La vârsta de 20 de ani a intrat în Congregația Surorilor Misionare ale Pătimirii lui Isus. Fiind o fire veselă, optimistă și deschisă, dar în același timp timidă, când a cerut permisiunea părinților de a intra în mănăstire, tatăl i-a zis: "Te însoțesc eu! Trebuie să vorbesc cu sora superioară, am ceva să îi spun". Când a ajuns tatăl îi spune superioarei: "Madre, cu mare plăcere o las pe Giuseppina (numele de botez) să intre în această congregație, dar eu cred că dacă nu se pune muzică în curtea mănăstirii fiica mea nu va rezista nici două săptămâni". Madre Carla cu experiența sa a spus: "Domnule Barolo, nu vă preocupați, ea avea nevoie de muzică pentru a umple golul pe care îl simte, dar acest gol va fi umplut de vocația pe care a primit-o în dar."

A reușit să aducă zâmbete și veselie pe chipul superiorilor și al celorlalte surori, prin cântecele și glumele pe care le făcea.

Și-a petrecut primii ani de mănăstire la Villanova de Mondovi și se simte orgolioasă, pentru că a putut fi alături timp de 27 de ani de cofondatoarea congregației, Madre Carla de Noni. Ea a fost cea care i-a spus sorei Elisabetta că "a venit momentul ca să-mi îndeplinești dorința". Dorința a fost cea de a o trimite pe sora Elisabetta în misiune, în România.

Astfel, în anul 1996, sora Elisabetta ajunge la Oradea, iar în anul 1999 vine pentru prima dată în comuna Butea din județul Iași.

Aici și-a început misiunea de soră, desfășurând activități de îngrijire la domiciliu, iar sâmbăta și duminica o dedica copiilor și tinerilor din sat, la oratoriu. Operele de caritate nu s-au limitat doar în satul Butea, acestea s-au extins și în celelalte sate și județe din împrejur.

Primind o cere din partea autorităților de a deschide un centru pentru copii cu probleme familiale, dânsa nu a stat pe gânduri și cu acordul sorei superioare, în anul 2004, a luat naștere Centrul "Madre Carla". Având o afecțiune particulară pentru copii, aceștia au fost primiți și îngrijiți cu iubire și căldură.

Din 2005, luând în considerare necesitățile locale pentru un azil, au început cu sacrificii mari ridicarea unei clădiri. Cu speranță și încredere în providența divină, au depășit momentele de cumpănă și astfel în 2008 se deschide Casa de bătrâni și bolnavi "Sfântul Ioan Paul al II-lea" din Butea.

Sora Elisabetta nu i-a uitat pe toți cei care au ajutat-o începând de la muncitori și până la binefăcători, care prin donațiile lor au ajutat la ridicarea casei.

După cum mulți dintre dumneavoastră știți, pensiile bolnavilor sau bătrânilor sunt mici în raport cu necesitățile acestora. Lumea acum înțelege necesitatea pentru a întreține bolnavii, bătrânii și casa, astfel ei oferă suport cu tot ceea ce se poate, pentru a duce mai departe această misiune.

Sora Elisabetta de multe ori ne spune aceste gânduri ale fondatoarei, M. Margherita Lazzari, pe care trebuie să le împărtășesc cu dumneavoastră: "Dă-mi Doamne o inimă pură pentru a te putea vedea, o inimă iubitoare pentru a te servi, o inimă fidelă pentru a putea locui în tine."

Anca Adam

*

Interviul cu sr. Elisabetta Barollo, în cadrul emisiunii "Povești de succes", la Iași TV Life:

Partea I:

Partea a II-a:


 

lecturi: 1284.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat