Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oficiul pentru Vocații: Vocația, dăruire a vieții în iubire pentru a deveni izvor de viață

Dragi adolescenți și tineri, dragi animatori vocaționali, iubite familii creștine, iubiți credincioși,

Ne apropiem de cea de-a 58-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații, pe care o vom celebra în duminica a patra a Paștelui, numită și Duminica Bunului Păstor.

În evanghelia acestei duminici Isus se prezintă ca păstorul cel bun, sau într-o altă traducere, păstorul cel frumos. De ce se prezintă el astfel? Pentru că el este capabil să își dea viața pentru oițele sale, pentru că el își cunoaște oițele și ele, de asemenea, îl cunosc. Nu e vorba de o cunoaștere doar exterioară, ci una interioară, în calitate de păstor bun, el cunoaște nevoile adevărate ale oițelor, problemele și bucuriile lor și doar el este capabil să le ofere un răspuns și o mângâiere.

Acest păstor bun și frumos face să se nască vocațiile în Biserică: vocații la preoție, la viața consacrată și la viața de familie. În această calitate de păstor bun și frumos, Isus va atrage mereu oameni care să-l urmeze pe o anumită cale în Biserică, așa cum oițele își urmează păstorul lor cu încredere. Biserica nu va duce lipsă de vocații pentru că Isus, ca păstor, va rămâne bun și frumos și aceasta îl va face atrăgător, de aceea continuă Isus în evanghelia acestei duminici: "Mai am și alte oi, care nu sunt din staulul acesta, și pe acelea trebuie să le aduc; iar ele vor asculta glasul meu, va fi o singură turmă și un singur păstor" (In 10,16).

Vocațiile în Biserică sunt glasul lui Isus, păstorul cel bun, care îl fac prezent lumii de astăzi. Prin preoți, prin persoanele consacrate, prin familiile creștine, Isus devine prezent în lume, vocea sa se face auzită, o voce care oferă alinare, încredere, siguranță, lumină pe drumul vieții. "Vocațiile în Biserică sunt mâinile active ale Tatălui pentru fiii săi și fiicele sale", afirmă Papa Francisc în mesajul său cu ocazia Zilei Mondiale a Vocațiilor. Prin aceste mâini active Dumnezeu, păstorul cel bun, poartă de grijă copiilor săi.

Tocmai de aceea orice vocație în Biserică este nobilă, este valoroasă, vine de la Dumnezeu și (se) îndreaptă spre Dumnezeu. Această zi dedicată vocațiilor este o încurajare pentru toți creștinii și o invitație de a răspunde propriei vocații pe care au primit-o la Botez. A răspunde vocației nu este o pierdere a vieții. Isus spune în același fragment evanghelic: "De aceea mă iubește Tatăl, pentru că îmi dau viața pentru ca s-o iau din nou" (In 10,17). Vocația care cere o dăruire a vieții în iubire va deveni, la rândul ei, izvor de viață pentru alți oameni. Astfel, vocația nu este pierdere, ci câștig, nu este moarte, ci viață.

Cu ocazia acestei zile dedicate vocațiilor fac apel la toți animatorii vocaționali, preoți, persoane consacrate, familii creștine, de a-și redescoperi frumusețea vocației și misiunii lor. Prin tot ceea ce voi faceți deveniți mâinile active ale Tatălui și glasul lui Isus, păstorul cel bun care îi invită pe oameni în turma sa care este Biserica. Din sânul familiei creștine izvorăsc vocațiile, de aceea, dragi părinți, aveți misiunea aceasta de a-i ajuta pe copiii voștri să îl descopere pe Dumnezeu rugându-vă împreună, să iubească Biserica mergând împreună la Sfânta Liturghie, să-i încurajați pe copii să participe la activitățile grupurilor și asociațiilor prezente în parohiile voastre.

Un alt izvor de vocații în Biserică îl reprezintă școlile catolice prezente la noi în dieceză: Liceul Teologic "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, Liceul Teologic "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău, Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești. Apoi, pentru băieți sunt seminariile liceale de la Roman și Bacău. Toate aceste școli catolice urmăresc să ofere adolescenților și tinerilor o formare umană, intelectuală și spirituală și să-i ajute să facă un discernământ al propriei vocații. De aceea, vă încurajez, dragi părinți, să-i îndreptați pe copiii dumneavoastră spre aceste școli catolice.

Pentru tinerii și tinerele care doresc să facă un discernământ vocațional mai aprofundat, există în dieceza noastră Grupul Samuel, un grup format din preoți, persoane consacrate și familii, care doresc să însoțească tinerii și tinerele în aflarea propriei vocații. Există un Grup Samuel la Iași și unul la Onești. Ca director al Oficiului pentru Vocații, doresc să-i încurajez pe tineri și tinere să participe la acest grup pentru parcurgerea unui drum vocațional. Îi încurajez pe responsabilii Grupului Samuel să se facă prezenți în cât mai multe centre ale diecezei noastre pentru a putea veni în ajutor tinerilor și tinerelor noștri.

Nu trebuie uitată prezența atâtor congregații de femei și bărbați din dieceza noastră care și-au dedicat întreaga viață slujirii lui Dumnezeu și a semenilor. Ele ne arată frumusețea de a răspunde chemării lui Dumnezeu. De aceea, îi invit, în mod special, pe tineri și tinere să se apropie de aceste congregații pentru a cunoaște carisma lor și a vedea ce înseamnă ea. Astfel, se vor putea simți și ei atrași spre o angajare responsabilă în Biserică.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Vocații suntem invitați să ne rugăm pentru cât mai multe vocații în Biserică. De aceea, la finalul mesajului meu, lansez invitația tuturor credincioșilor din Dieceza de Iași de a vă ruga pentru vocații, fie recitând Sfântul Rozariu, fie oferind Sfânta Liturghie, fie oferind din suferințele zilnice. Să priviți vocațiile ca o bogăție a Bisericii, să le prețuiți și să le înmulțiți prin viața dumneavoastră.

Sfânta Fecioară Maria, mama Bisericii, să mijlocească la Fiul ei, pentru noi, cât mai multe vocații, spre slava lui Dumnezeu și mântuirea lumii. Amin.

Pr. Alexandru Percu
Oficiul pentru Vocații


 

lecturi: 590.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat