Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Focolarele. Margaret Karram: "Mergem acolo unde se înalță cel mai puternic strigăt al neunirii pentru a duce pace și fraternitate"

de M. Chiara Biagioni

"Există un strigăt al omenirii care ne atinge în mod deosebit și este cel care se înalță acolo unde există neuniri. Neuniri în familie, neuniri între Biserici și între popoare. Neuniri provocate adesea și de atâtea ori și de conflicte și războaie. Pentru că aceasta este esența carismei noastre: a reface unitatea acolo unde a fost frântă și a face această lume mai armonioasă și mai în pace". Margaret Karram este a doua președintă a Mișcării Focolarelor după moartea fondatoarei Chiara Lubich. Îi urmează lui Maria Voce și a fost votată în adunare la 31 ianuarie. Arabă, creștină-catolică, născută la Haifa, în Țara Sfântă, în urmă cu 59 de ani, a obținut licența în ebraism la Universitatea ebraică din Los Angeles, în Statele Unite. Vorbește arabă, ebraică, italiană, engleză. Un curriculum vitae care oglindește poporul, variat și complex, al focolarelor: răspândit în 182 de țări din lume, la Mișcare aderă peste 100.000 de membri activi și un milion și jumătate de aderenți. Între ei și persoane din diferite Biserici și comunități creștine, adepți ai marilor religii mondiale, bărbați și femei cu convingeri nereligioase.

Margaret Karram, papa, întâlnindu-vă după adunare, v-a încurajat să fiți "martori de apropiere cu iubirea fraternă care depășește orice barieră și ajunge la orice condiție umană". Ce provocare vă interpelează mai mult, ca urmași ai lui Chiara?

Provocările sunt multe și multiple. Însă mi se pare că aceea a proximității este cea mai importantă și cea mai angajantă. Pandemia a schimbat toată viața noastră și din diferite puncte de vedere. Ne-a învățat cât de important este astăzi să fim aproape de persoane, mai ales de cei care suferă. Adesea durerile sunt inconsolabile. Multe persoane și-au pierdut pe cei dragi ai lor. A crescut sărăcia. În enciclica Fratelli tutti răsună invitația Papei Francisc de a deveni aproapele unii altora. Există o frază a lui Chiara care îmi este de inspirație: "Iubirea este ceva activ, activism. Cere să nu mai trăim pentru noi înșine, ci pentru ceilalți. Și asta cere sacrificiu, trudă. Cere tuturor să se transforme din oameni lași și egoiști, concentrați asupra propriilor interese, asupra propriilor lucruri, în mici eroi zilnici care, zi după zi, sunt în slujba fraților, gata să-și dăruiască și viața în favoarea lor.

Cu toate că pandemia continuă, conflictele din lume nu s-au potolit. Pacea este o condiție foarte fragilă. Cum se construiește fraternitatea? Unde se naște pacea adevărată?

Și Chiara a simțit la Trento zgomotul bombelor. A fugit în refugii. A umblat printre dărâmături. A văzut propria casă distrusă și oameni care mureau. A plâns, a șters lacrimi și a mângâiat. Chiara a văzut duritatea și cruzimea războiului. A trăit sărăcia și a voit să rezolve problemele sociale din orașul său. În fața ororii războiului, Chiara s-a lăsat interpelată și în afară de a se ruga, a luat evanghelia în mână și cu primele sale însoțitoare a trăit-o în mod serios, pornind de la testamentul lui Isus: "Ca toți să fie una". Sunt convinsă că pacea se naște înainte de toate în inima fiecăruia dintre noi. Numai dacă avem pacea în inimă putem să acționăm, să fim atenți față de cel care este aproape de noi, să ne deschidem la omenirea din jurul nostru. Numai așa putem construi o fraternitate și o pace durabilă. Altminteri, sunt numai cuvinte și pacea, o utopie.

Dumneavoastră sunteți arabă, palestiniană. Ce loc are Orientul Mijlociu în inima dumneavoastră? Ce vocație are Țara Sfântă pentru lumea de astăzi?

Orientul Mijlociu are un loc privilegiat în inima mea. Este așa pentru că este patria mea. Și este așa și pentru multele dureri pe care aceste popoare le-au trăit și continuă să le trăiască și acum. Focolarul s-a deschis la Ierusalim pentru prima dată în 1977, an în care Chiara a primit Premiul Templeton pentru progresul religiilor. Mișcarea a ajuns acolo, cu intenția de a da o contribuție dialogului dintre persoane diferite. Am avut de-a lungul anilor multe ocazii de întâlnire care ne-au ajutat să ne cunoaștem reciproc, să stricăm atâtea ziduri și să ne vedem, dincolo de prejudecăți, nu dușmani, ci fii ai aceluiași pământ. Este un efort care continuă și astăzi. Împreună cu creștinii, atâția evrei și musulmani au aderat la spiritul carismei. Țara Sfântă are vocația de a ne aminti încontinuu izvorul vieții noastre creștine și pentru compunerea sa și rănile istoriei, are și vocația de a putea să fie pentru lume un exemplu al posibilității de a reface unitatea dintre diversități.

Mișcarea Focolarelor este probabil una din foarte puținele exprimări ale Bisericii unde președinta, prin statut, va fi mereu o femeie. Femeile încă mai caută un loc al lor nu numai în Biserică, ci și în societate. Voi, focolarele, ce experiență aveți în acest sens?

Este o întrebare care ar cere mult timp. Însă aș vrea să spun că problema feminină nu se referă numai la femei, ci se referă la dezvoltarea sănătoasă, dreaptă și onestă a întregii societăți. Papa Francisc a subliniat de mai multe ori importanța de a implica mai mult femeile în procesele de discernământ și de decizii. Mi se pare că se întâmplă și în cadrul Bisericii și în conducerea vaticană. Chiara era o femeie a lui Dumnezeu, o femeie liberă, pasionată și curajoasă. Și odată a spus: "Femeia are capacitatea deosebită de a ști să iubească și de a ști să sufere. Știe să adune din cer cea mai mare carismă care există: caritatea, care depășește toate carismele, deoarece caritatea va rămâne și în viața cealaltă. Caritatea trebuie s-o ducem în lume".

Deși fiind numeroși, prezența voastră este una silențioasă. Cum ați defini astăzi "poporul lui Chiara" și, privind la viitor, ce notă va trebui să vă caracterizeze tot mai mult?

Îmi amintesc că la înmormântarea lui Chiara, un călugăr budist a spus: "Chiara nu aparține numai vouă, creștinilor. Acum ea și idealul său sunt moștenire a întregii omeniri". Cu adevărat Mișcarea s-a răspândit peste tot și printre persoane de religii diferite, printre creștini din diferite Biserici, și persoane cu convingeri nereligioase. Faptul de a fi silențioși nu mă pune în discuție. Nu este o întâmplare că Mișcarea este numită "Opera Mariei" pentru că Maria cu tăcerea sa a acționat în omenire. Și Chiara spunea mereu că spiritul Mișcării nu se află atât în faptul de a face lucrurile, ci în a mărturisi cu viața. La întrebarea: cum aș defini "poporul lui Chiara", aș răspunde cu o imagine pe care însăși Chiara a dat-o despre Mișcare. Este imaginea unei Sfinte Fecioare care provine din Evul Mediu care cu mantia sa învăluie castele și biserici, artizani, călugări, episcopi și mame de familii, bogați și săraci. Ceva asemănător se poate spune despre Mișcarea noastră: Opera este ca acea mantie care adună bucăți din Biserică și din omenire, care a primit de la Dumnezeu darul de a face din ele o familie. Este un dar, o carismă, care este întocmai de a face să se asemene Opera cu Maria în funcția sa maternă și unificatoare.

(După agenția SIR, 19 aprilie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 309.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat