Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Semeraro la Casamari pentru beatificarea a șase cistercieni

Martiri, nu războinici

Martiriul îndurat de cei șase fericiți de la Casamari este "departe în timp, dar acest lucru nu-l face mai puțin actual". Erau oameni "fragili și temători: vulnerabili, așa cum suntem cam noi toți și cum ne arată mai ales această fază de pandemie" care încă "ne preocupă mult". Asta a subliniat cardinalul Marcello Semeraro, care sâmbătă, 17 aprilie 2021, în abația cisterciană din Casamari, a prezidat, reprezentându-l pe papa, ritul de beatificare a șase martiri din ordin: Simeone Maria Cardon, Albertino Maria Maisonade, Domenico Maria Zawrel, Modesto Maria Burgen, Maturino Maria Pitri, Zosimo Maria Brambat.

Referindu-se tocmai la pandemie, cardinalul a amintit cuvintele Papei Francisc în Duminica Floriilor: "Anul trecut eram mai șocați", în timp ce "anul acesta suntem mai încercați". Și fericiții martiri, a afirmat el, omenește nu erau niște "războinici" ci "persoane slabe și fricoase". Din istoria lor știm că, "prevăzând ceea ce urma să se întâmple și temându-se pentru propria viață", abatele comunității "a fugit la Palermo la curtea Bourbonilor". Și atunci când, odată "primiți, militarii fugari din Napoli au început să fie tot mai violenți, și alți călugări au fugit, sau s-au ascuns în grădini". Însuși priorul, Simeone Cardon, a încercat într-un prim moment "să se ascundă în grădina abației, însă după aceea, reflectând asupra a ceea ce îndurau confrații, a prins curaj și a hotărât să se întoarcă în mănăstire".

Omenește, a adăugat cardinalul, acești martiri, nu erau niște eroi "din reviste" ci "niște persoane normale". Erau "oameni fricoși, așa cum suntem noi toți; suntem fricoși și mai mult într-o societate care este aproape obsedată de căutarea siguranței". Însă, în mod paradoxal, această căutare în loc să "elimine" frica, aproape că o "stimulează". Prefectul a citat în această privință cuvintele lui Zygmunt Bauman: "suntem «obiectiv» persoanele cele mai siguranță în istoria omenirii". Și totuși "frica se mărește". Și sub profilul creștin, "viața noastră de credincioși nu este niciodată fără luptă". De fapt, nu există "un creștinism ușor".

Referindu-se la textul din evanghelia zilei, proclamat în timpul ritului de beatificare, Semeraro a amintit că Papa Francisc avertizează cu privire la o concepție "turistică" despre viața creștină și amintește și că "nu există misiunea creștină care caută liniștea". De altfel, încurajarea pe care într-o zi Isus a adresat-o discipolilor săi "și nouă, astăzi", este să nu ne fie frică. În proclamarea evangheliei, a afirmat cardinalul, a fost "auzită de două ori". Este o încurajare, pe care Domnul "o dăruiește nu numai prin cuvinte, ci și mai mult cu exemplul său". În această privință, a adăugat prefectul, "niciunul dintre noi nu va putea persevera în urmarea lui Cristos fără suferință, fără conflictualitate, fără luptă spirituală". În scrisorile Sfântului Paul, a amintit cardinalul, "sunt nenumărate textele în care viața creștină este comparată cu o luptă". Cu peste un secol înainte de evenimentul martiriului, un mare autor spiritual a scris că "viața spirituală adevărată și perfectă" nu constă "în macerarea cărnii și în multele pocăințe și nici în înmulțirea rugăciunilor vocale și a practicilor exterioare", cu atât mai puțin în "a sta în pacea unei mănăstiri, în tăcerea din cor, în singurătatea reglementată de o disciplină". Fără îndoială, a spus cardinalul, aceste sunt "mijloace importante, însă viața spirituală perfectă constă în cunoașterea iubirii infinite a lui Dumnezeu precum și propria slăbiciune"; și "în a duce lupta spirituală pentru a omorî propriile dorințe și afecte dezordonate, pentru a împlini mereu și în toate voința lui Dumnezeu".

Așadar, din această perspectivă astăzi "Cuvântul Domnului - a subliniat cardinalul - ne cere să privim la mărturia noilor fericiți: încrederea în grija sa paternă". De fapt, el "se îngrijește de noi". Aceasta este certitudinea mângâietoare care "trebuie să invadeze inima noastră în fața acestei vești". Amintind cuvintele lui Isus din evanghelie: "Voi valorați mai mult decât multe vrăbii", cardinalul a afirmat că două vrăbii valorează abia "un ban", așa cum explica Isus, însă Tatăl nostru nu este un negustor și nu ne privește cu ochiul economiei, al calculului, al valorii comerciale". În viața creștină, trebuie să știm să veghem, așa cum avertiza cu înțelepciune Sfântul Ignațiu de Loyola în Exerciții spirituale: "Cu scopul de a paraliza libertatea noastră și de a ne distrage de la Dumnezeu", dușmanul naturii "mărește mereu fricile noastre, așa încât tocmai prezentând cu încredere lui Dumnezeu propria fragilitate, învățăm să nu ne lăsăm înfrânți de frică, ci să ne lăsăm iubiți de el". De aici "începe credința".

Cardinalul a concluzionat citându-l pe Benedict al XVI-lea, dintr-o cateheză a sa: "Aceasta este credința: a fi iubit de Dumnezeu și a ne lăsa iubiți de Dumnezeu în Cristos Isus. Acest a ne lăsa iubiți este lumina care ne ajută să purtăm povara de fiecare zi".

(După L'Osservatore Romano, 17 aprilie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 575.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat