Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cleja: Ședința decanală pentru Decanatul de Traian

Joi, 15 aprilie 2021, a avut loc la Parohia "Sfântul Francisc de Assisi" din Cleja ședința decanală pentru Decanatul de Traian, la care a participat în mod extraordinar Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași, pentru a reglementa anumite probleme apărute în Dieceza de Iași, în această perioadă de pandemie.

Preoții, parohi și vicari din cele 22 de parohii ale Decanatului de Traian, la ora 10.30, s-au adunat în Biserica "Sfântul Francisc de Assisi" din Cleja, unde Preasfințitul Iosif a adresat un cuvânt de salut și a făcut rugăciunea de început a ședinței, însoțit fiind de pr. Daniel-Nicu Butacu, responsabil pentru Resurse Umane în cadrul Episcopiei de Iași. Alături de Preasfinția Sa, la masa de conferință se afla părintele decan Iosif Demeterc, care ne-a vorbit despre documentul Sfântului Părinte Papa Francisc "Amoris laetitia", subliniind, prin reflecția asupra acestui document și asupra pasajului evanghelic citit de pr. Dominic Ciobanu, faptul că speranța creștină este o virtute de ordin divin și nu trebuie confundată cu optimismul uman.

Pr. Daniel Cimpu a prezentat problema strategiilor pastorale pe timp de pandemie, citând scrisoarea pastorală a Preasfințitului Iosif, "Împreună pe calea speranței", din care a evidențiat faptul că parohiile trebuie să fie adevărate laboratoare pastorale, unde speranța trebuie să izvorască prin rugăciune, Sfânta Liturghie, Liturgia Orelor (Breviarul, mai ales pentru laici), adorații euharistice, spovadă sau marele mister al sacramentului Reconcilierii, Lectio divina împreună cu laicii, precum și recitarea psalmilor speranței.

Preoții au luat cuvântul, pe rând, pentru a împărtăși din problemele întâmpinate în parohiile pe care le păstoresc, în această perioadă de pandemie de COVID-19. Astfel, s-au evidențiat anumite aspecte: ora de rugăciune săptămânală cu membrii comunității; ziua de adorație perpetuă care se practică în multe parohii; catehezele în aer liber sau câteva "discuții", seara, după sfânta Liturghie; binecuvântarea copiilor la împărtășanie; schimbarea atitudinii față de frica pandemiei, întrucât preotul trebuie să dea dovadă despre speranța și curajul de a trăi credința, însă cu respectarea tuturor reglementărilor pentru combaterea răspândirii corona-virusului; importanța participării fizice la Sfânta Liturghie; inițiative caritative, precum susținerea familiilor aflate în dificultăți financiare sau colaborarea cu primăriile ori alte firme pentru întrajutorarea credincioșilor aflați în nevoi; promovarea asociațiile pastorale, precum Acțiunea Catolică.

Un punct de maximă actualitate și importanță l-a reprezentat discuția asupra credincioșilor divorțați singuri sau recăsătoriți: pot fi sau nu pot fi primiți la sacramente? Conform documentului Sfântului Părinte Papa Francisc "Amoris laetitia", care nu modifică Codul de drept canonic al Bisericii Romano-Catolice, trebuie, totuși, să aplicăm o maximă prudență în evaluarea cazurilor și să procedăm, în consecință.

Preasfințitul Iosif Păuleț a reamintit tuturor preoților despre Întâlnirea Tineretului care va avea loc la nivel parohial în data de 1 mai 2021, precum și de Ziua Copilului, tot la nivel parohial, ce se va desfășura în data de 5 iunie 2021.

La finalul ședinței decanale, episcopul Iosif a încheiat adunarea cu rugăciunea "Bucură-te, Regina cerului", tradițională pentru timpul pascal, și a recomandat preoților să se roage în mod special, în parohiile păstorite, pentru sfârșitul cât mai grabnic al pandemiei.

Pr. Sergiu Doru Stoica

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 aprilie: Cleja: Ședința decanală pentru Decanatul de Traian


 

lecturi: 2432.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat