Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: O nouă metodă de catehizare

În perioada 6-10 aprilie 2021, la Mănăstirea Carmelită din Luncani a avut loc ultimul modul din cadrul unui proiect interdiecezan, coordonat de prof. dr. Istvan Nemes, manager de proiect, pr. dr. Mihai Roca, Oficiul pentru Cateheză, Iași, conf. univ. dr. Monica Gomoescu și Kerstin Lermer și Eva Fiedler, traineri pentru pedagogia Franz-Kett, Germania. Proiectul s-a desfășurat în perioada 17 august 2018 - 10 aprilie 2021.

Pe 17 august 2018 un grup de 30 de "căutători de noutate", pasionați de profesia și misiunea lor, în familie, în societate și în Biserică au pornit la drum în descoperirea unei alte forme de învățare și trăire a vieții, în relație cu ei înșiși, cu cei din jur, cu creația și, nu în ultimul rând, cu Dumnezeu.

Acest concept a stat la baza unui proiect interdiecezan intitulat Cursul de multiplicatori - perfecționare pentru "Pedagogia Franz-Kett GSEB" - Educație și formare orientată spre sens.

Scopul general al proiectului a fost formarea sistematică în domeniul Pedagogiei Franz-Kett a profesorilor de religie, a profesorilor din învățământul primar și preșcolar și a cateheților din cele șase dieceze romano-catolice din Iași, Oradea, Alba-Iulia, București, Satu-Mare și Timișoara.

Cursul de perfecționare a fost alcătuit din patru module pe parcursul cărora participanții au putut cunoaște istoricul Pedagogiei Franz-Kett, principiile care stau la baza acestei pedagogii și etapele de desfășurarea a unei activități/contemplații/cateheze prin Pedagogia Franz-Kett. Modulele au fost formate dintr-o parte teoretică și una practică care au făcut ca fiecare participant să dețină suficiente cunoștințe, priceperi și deprinderi specifice Pedagogiei Franz-Kett pe care să le poată aplica cu succes în domeniul de care aparține.

Grupul din Dieceza de Iași este format din 15 persoane dintre care marea majoritate sunt persoane cunoscute și active în viața Bisericii, atât la nivel local, regional, cât și la nivel diecezan. Din acest grup fac parte: pr. dr. Mihai Roca (Oficiul pentru Cateheză - Iași), Cristina Mare (președinte diecezan Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" - Iași), Maria Andrici (profesor religie - Tămășeni), Mariana Sofronie (profesor religie, Liceul Franciscan - Roman), Angela Dumea (profesor religie - Adjudeni), Anca Frona (prof. înv. primar - Roman), Cristina Ghercă (profesor religie - Răchiteni), Liliana Pușcașu (profesor catehet - Bacău), Maria Daniela-Mititelu (profesor religie - Târgu Ocna), Cristina Mate (profesor religie - Bacău), Maricica Bejenaru (profesor religie - Bacău), Teodora Cojan (profesor religie - Bacău), Loredana Cojan (profesor religie - Bacău), sora Clara-Monica Dalvaru (catehet - Bacău), sora Rafaela Pușcașu (prof. înv. preșcolar - Gioseni).

Într-un cadru festiv, în data de 10 aprilie 2021, fiecare cursant a primit diploma de participare la acest curs, care nu se termină aici, el se va finaliza cu realizarea unei lucrări teoretice și practice, pe baza căreia se va înmâna Certificatul de multiplicator în Pedagogia Franz-Kett.

Fiecare participant al acestui proiect și-a propus să aplice această metodă pentru a face cunoscută Pedagogia Franz-Kett, la nivel diecezan, atât la locul de muncă, în licee, școli și grădinițe, dar mai ales în cadrul Bisericii, prin intermediul catehezelor, al întâlnirilor din Acțiunea Catolică (adulți, tineri și copii), cât și la pregătirea pentru sacramente: Sfânta Împărtășanie și Sfântul Mir.

Această dorință a fost împărtășită și de Preasfințitul Iosif Păuleț, care în ziua de joi, 8 aprilie 2021, a participat la o activitate-contemplație având ca temă "Rusaliile", realizată prin metoda Kett și prezentată de sora Kriszta Nover și Istvan Nemes. Preasfințitul Iosif Păuleț a fost încântat de această pedagogie și a subliniat faptul că ar fi un alt mod de a face cateheză în parohiile din Dieceza de Iași, un alt mod de a-l face cunoscut pe Dumnezeu copiilor, tinerilor și adulților.

Pedagogia Franz-Kett are ca obiectiv să indice o cale integrală de educație, orientată spre găsirea sensului și să-i încurajeze pe cei angajați pedagogic și catehetic să pășească pe ea. Este o cale a predării și învățării pentru toate nivelurile de vârstă.

Pedagogia Kett înțelege formarea ca o însoțire pe întreg parcursul vieții, care se adresează copilului, tânărului și adultului. Omul își dezvoltă propria concepție despre realitate și o lărgește prin relații. El își construiește lumea sa în interacțiune cu alții. Fundamentală pentru dezvoltarea unui om este relația sa cu el însuși, cu oamenii de lângă el, cu creația și cu Dumnezeu. Această metodă urmărește să deschidă spații pentru a căuta, a privi și a descoperi în toate, acest ultim sens și fundament al existenței, pe care îl numim Dumnezeu.

În încheiere, aș dori să mulțumesc celor care au facilitat acest proiect în România: Istvan Nemes, manager de proiect, pr. Mihai Roca, din partea Diecezei de Iași, și Monica Gomoescu din partea grupului din Brașov, dar și formatorilor din Germania: Kerstin Lermer, Eva Fildler, Gerda Floss, Raimund Wolf, Petra Osterman, Anita Wurkner, Christian Pfeiffer-Fuchs, precum și tuturor binefăcătorilor cunoscuți și necunoscuți.

"Să căutați prezența lui Dumnezeu în toate lucrurile: în vorbire, în mers, în gust, în auz, în gândire, de fapt, în tot ceea ce faceți și sunteți. Este totuși mărirea Domnului în toate lucrurile prin prezența sa, prin acțiunea sa, prin ființa sa." (Ignațiu de Loyola)

Sora Rafaela Pușcașu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6-10 aprilie: Luncani: O nouă metodă de catehizare


 

lecturi: 2472.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat