Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Claudiu Lucian Pop este noul episcop eparhial al Eparhiei de Cluj-Gherla

Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan, în calitate de arhiepiscop major, după ce a primit consimțământul Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, reunit la Blaj pe data de 12 aprilie 2021, și după ce a informat Sfântul Scaun Apostolic al Romei, l-a transferat pe Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, în prezent episcop titular de Mariamme și episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, în funcția de episcop eparhial al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Înscăunarea noului episcop eparhial va avea loc sâmbătă, 24 aprilie 2021. Ulterioare detalii legate de acest eveniment vor fi anunțate în zilele următoare, informează Biroul Arhieparhial de Presă al Arhiepiscopiei Majore de Alba Iulia și Făgăraș.

*

Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop s-a născut în data de 22 iulie 1972 în localitatea Pișcolt din județul Satu-Mare.

A urmat Școala Generală în orașul Jibou, fiind apoi absolvent al Liceului din localitate, cu profilul chimie-biologie.

În anul 1990 a fost admis la Facultatea de Chimie din București. După un an în capitală, vocația la preoție se concretizează în mod definitiv. Abandonează chimia pentru a începe pregătirea teologică. În anul 1991 a obținut o bursă de studii la Roma.

Între anii 1991 și 1999 a fost student al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma. A studiat Filozofia la Universitatea Pontificala Urbaniana, iar apoi Teologia la Universitatea Pontificală Gregoriana, obținând Licența în Teologie Spirituală (1998) și Doctoratul în anul 2006.

Este hirotonit preot la 23 iulie 1995; între anii 1997-1999 este responsabil al bisericii greco-catolice române din Roma, "Santissimo Salvatore alle Coppelle".

Între anii 1999 și 2001 a fost vicerector la Misiunea Greco-Catolică Română din Paris, iar între 2001 și decembrie 2007, rector al aceleiași instituții.

În 12 decembrie 2007, a fost numit rector al Colegiului Pontifical "Pio Romeno" din Roma.

În ședința sinodală ordinară din 8-10 iunie 2011, Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, l-a ales episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, iar Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea și Preafericirea Sa card. Lucian Mureșan l-au proclamat episcop al Bisericii Catolice, titular de Mariamme, la 21 noiembrie 2011.

În iunie 2016 a fost ales membru al Sinodului Permanent. Tot atunci a fost ales în funcția de secretar al Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Cu binecuvântarea Preafericirii Sale card. Lucian Mureșan, a coordonat organizarea vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc la Blaj din 2 iunie 2019, ocazie cu care la Sfânta Liturghie de pe Câmpia Libertății a avut loc beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici martiri. Tot atunci a avut bucuria de a-l primi la sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore pe Suveranul Pontif, iar apoi de a-l însoți la biserica comunității de etnie romă din cartierul "Barbu Lăutaru" din Blaj.

În cadrul Conferinței Episcopilor din România, Preasfinția Sa Claudiu-Lucian Pop îndeplinește funcțiile de președinte al Comisiei pentru Ecologie și al Comisiei pentru Comunicații Sociale.

Sursa: www. bisericaromanaunita.ro

*

PS Claudiu Lucian Pop este al zecelea episcop la cârma Eparhiei de Cluj-Gherla. L-a precedat PS Florentin Crihălmeanu, care a trecut la Domnul la 12 ianuarie 2021.

*

Membrii Conferinței Episcopilor din România au primit cu bucurie vestea că PS Claudiu Lucian Pop este noul episcop de Cluj-Gherla, la trei luni de la trecerea în veșnicie a PS Florentin Crihălmeanu (12 ianuarie 2021). "În numele Colegiului Episcopilor catolici din România, îl felicităm pe PS Claudiu Lucian Pop pentru noua misiune pe care o va avea ca episcop eparhial de Cluj-Gherla și îi urăm o păstorire sfântă și binecuvântată. Ne bucurăm că Eparhia de Cluj-Gherla va avea un păstor plin de dăruire și zel pentru suflete, pe urmele predecesorului său, PS Florentin Crihălmeanu. Ne rugăm ca Fericitul episcop Martir Iuliu Hossu, al cărui scaun episcopal îl primește, să-l întărească pe PS Claudiu Lucian Pop în slujba poporului lui Dumnezeu", a afirmat ÎPS Aurel Percă, președintele Conferinței Episcopilor din România, în cadrul comunicatului publicat miercuri, 14 aprilie, pe site-ul oficial al acestei instituții: www.bisericacatolica.ro.


 

lecturi: 1381.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat