Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Card. Erdö: Congresul euharistic internațional

de Francesco Strazzari

Cardinal Erdö, dumneavoastră ați voit puternic călătoria Papei Francisc, în pofida mutării datei de la 2020 la 2021. A existat un moment în care v-ați gândit că trebuie renunțat?

Să renunțăm la ce anume? Congresul euharistic internațional este un eveniment al întregii Biserici. Sfântul Părinte a fost cel care a decis că următorul IEC (International Eucharistic Congress) va avea loc la Budapesta. El personal a făcut cunoscut acest lucru cu un mesaj video la Cebu City în Insulele Filipine și l-am văzut cu bucurie imensă.

Nu numai ungurii, ci și toți cei care erau prezenți. Participarea sa personală va putea să fie un mare semn de speranță după aproape doi ani de închidere, frică și izolare din cauza pandemiei. Pregătind congresul ne-am rugat și încă ne rugăm după Liturghiile duminicale, pentru ca această mare întâlnire să poată aduce o reînnoire spirituală. Știm bine că depindem de Providența divină. Secretariatul congresului a elaborat diferite proiecte pentru diferite situații.

Ce așteptați de la congresul euharistic pentru Ungaria? Și pentru Europa?

Să-l întâlnim pe Isus Cristos! Harul reconcilierii fie în societatea noastră fie în Europa care are atâta nevoie de speranță. Desigur că nu este vorba de o manifestare "triumfalistă", ci mai degrabă de o invitație cu inimă deschisă față de toți.

Deja în timpul pregătirii congresului am trăit o magnifică experiență de dialog cu cei nevoiași, cu diferitele organizații ale Caritas, dar și cu lumea științifică și culturală. Având colaborarea a numeroși profesori de teologie din diferite confesiuni creștine și din alte comunități religioase, precum și din diferite sectoare ale vieții științifice "profane", am organizat o întâlnire despre "Credință, știință și societate" care din cauza pandemiei nu se putea aduna anul trecut, însă textul conferințelor a fost publicat în maghiară, în engleză și, pentru o anumită parte, și în italiană. Deci așteptăm de la congres și intensificarea dialogului în toată societatea.

Ce amintire se păstrează despre congresul precedent, cel din 1938? Ce diferențe față de prezent?

În 1938, Congresul Euharistic Internațional din Budapesta, cu cardinalul Eugenio Pacelli ca delegat pontifical, s-a desfășurat într-o atmosferă de frici și de tensiuni. Se simțea deja apropierea războiului mondial. Din Germania nu puteau să vină nici credincioși, nici delegații. Imnul congresului era un cântec frumos, o rugăciune pentru pace și pentru unitatea popoarelor și a națiunilor.

Acest cântec a devenit așa de popular în Biserică, încât și în timpul sfintei Liturghii a Papei Francisc la Csíksomlyó (Șumuleu) din România, în 2019, toată mulțimea l-a cântat. Deși astăzi angoasele sunt un pic diferite, rămâne mereu actual că toate popoarele, toată omenirea, a primit de la Dumnezeu invitația de a fi uniți în iubire fraternă. Isus Cristos, prezent între noi și în noi în Euharistie, este lumina popoarelor. Biserica a primit mandatul de a continua lucrarea sa în istorie.

Cum trebuie implicați maghiarii care trăiesc de multe decenii în statele vecine, precum România?

În timpul anilor pregătirii am purtat în toată Ungaria, precum și în țările vecine un simbol al congresului euharistic. Am vizitat dieceze și parohii, unde am fost invitați de episcop și de paroh. Este vorba de o cruce, înaltă de trei metri și jumătate, cu relicvele "sfinților maghiari".

Pregătind această cruce, care a fost binecuvântată de Papa Francisc la Roma, a devenit clar că mărturia sfinților creștini este comună. În ținuturile noastre au trăit și și-au dat viața pentru evanghelie: italieni, germani, maghiari, slovaci, polonezi, români, croați și alții, în special martirii mulți din secolul al douăzecilea! Sângele lor unește popoarele și contribuie la reconcilierea și între cei care cred și cei care nu cred din societățile noastre. Astfel, sperăm să purificăm amintirea noastră în lumina milostivirii. În țările vecine, credincioși și preoți de limbă maghiară, dar și alții, se pregătesc cu bucurie pentru întâlnirea euharistică și se roagă pentru acest mare eveniment.

În tot timpul acestei perioade am organizat adorații internaționale în anumite zile prin via internet. Următoarea întâlnire de adorație globală va avea loc la 5 iunie 2021.

Ce spațiu va fi pentru minorități, ca acelea ale romilor?

Pentru minoritatea romă conferința noastră episcopală a acceptat traducerea rânduielii Liturghiei în limba "romani". Muzicienii lor, dintre care unii sunt profesori la Academia de Muzică, au compus o missa frumoasă, pentru o după-amiază este prevăzută și o bogată prezentare mai populară a culturii lor. Dar și alte minorități vor avea ocazie de a contribui le celebrări și la programele culturale.

Cum privesc celelalte confesiuni creștine la congres?

La întâlnirile care pregăteau congresul euharistic în anii precedenți au ținut conferințe prețioase rabini, episcopi protestanți, specialiști din diferite Biserici ortodoxe (din Patriarhia ecumenică, din Biserica ortodoxă rusă, din cea română și din cea sârbă); deci, deja în pregătire se simțea o atmosferă de deschidere și de prietenie. Și în programul întâlnirii științifice pe care o vom organiza în zilele care preced deschiderea congresului sunt prevăzute conferințe ale unor raportori "ecumenici".

Unele Biserici au participat și la expozițiile de artă sacră organizate despre teme euharistice. Pentru programele săptămânii congresului euharistic sunt invitați cordial oaspeți "ecumenici". Sunt sigur că celelalte confesiuni creștine, dar și comunitatea ebraică, una dintre cele mai importante din Europa, așteaptă cu entuziasm întâlnirea cu Sfântul Părinte.

Care va fi raportul cu administrația statală și cum evaluați criticile dure la adresa populismului guvernului actual?

În 1938, Ungaria a organizat deja congresul euharistic internațional. În acel timp, țara noastră, fie în Vatican, fie în lumea catolică, a obținut o recunoaștere specială enormă pentru modul în care s-a desfășurat evenimentul. Și acum, ne pregătim pentru ceva asemănător. În atmosfera tensionată a epocii de atunci, organizatorii au acordat atenție deosebită să nu ridice probleme politice în cazul congresului și acest lucru a fost realizat cu succes.

Cooperarea cu guvernul și cu conducerea capitalei este, atunci ca și acum, este esențială pentru realizarea evenimentului mondial. Ca în 1938, tot așa în 2021, congresul nu este un eveniment politic, ci religios. Biserica catolică ungară a cerut Sfântului Scaun să organizeze evenimentul. Deci am luat contact cu guvernul după ce papa a acceptat cererea, pentru că există o serie de pasaje în realizarea unui eveniment de asemenea însemnătate - cum ar fi problemele de securitate, locurile, furnizarea de resurse financiare -, în care coordonarea și munca unită sunt inevitabile. În septembrie ne pregătim pentru mărturisirea credinței noastre.

În cadrul congresului, în timpul evenimentelor și programelor, ne străduim, desigur, să prezentăm și cultura noastră, patrimoniul spiritual, țara minunată și capitala, însă în centrul acestei săptămâni este Euharistia, Cristos viu.

(După SettimanaNews, 11 aprilie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 575.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat