Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tulcea: Zile dedicate familiei și milostivirii divine

În perioada 8-11 aprilie 2021, în Parohia "Sfântul Arhanghel Mihail" din Tulcea, la inițiativa părintelui paroh Marcel-Ioan Lungeanu, în anul special dedicat familiei, "Familia Amoris Laetitia", au avut loc câteva zile dedicate familiei și milostivirii divine. Aceste zile au fost conduse de pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei din Dieceza de Iași.

În prima zi a fost propusă tema "Bărbat și femeie i-a creat". În cadrul predicii, părintele a pornit de la faptul că omul a fost creat de Dumnezeu, bărbat și femeie, după chipul și asemănarea sa. De asemenea, bărbatul și femeia sunt chemați să se primească unul pe celălalt ca dar oferit de Dumnezeu. Cei doi nu trebuie să se oprească la aparență, ci trebuie să facă efortul de a trece dincolo de ceea ce este iluzoriu pentru a descoperi virtuțile pe care Dumnezeu le-a sădit în viața celuilalt.

Tema din a doua zi a fost intitulată "Familia în planul lui Dumnezeu". Părintele Felician a subliniat că familia este voită de Dumnezeu încă din zorii creației, iar Cristos a ridicat-o la rangul de sacrament. Soții au fost invitați să parcurgă drumul vieții împreună, plini de bucurie. Vorbind despre iubire, părintele a spus că a iubi înseamnă să vrei binele celeilalte persoane. Și cel mai mare bine este însăși existența noastră care vine de la Dumnezeu.

În cea de-a treia zi, ideea centrală a predicii a fost "Isus Cristos și familia". Părintele a amintit faptul că Isus, deși nu a vorbit prea mult despre familie, a trasat totuși misiunea fiecărei familii, care este bucuria în iubire. La nunta din Cana Galileii, transformând apa în vin, Isus a ridicat relația dintre bărbat și femeie la rangul de sacrament, investindu-i pe soți cu harul necesar pe drumul mântuirii.

Duminică, 11 aprilie, în Duminica albă, Duminica Tomei sau Duminica Milostivirii Divine, după ce a celebrat și în filiala Malcoci, în cadrul cuvântului de învățătură din Parohia Tulcea a fost expusă tema "Familia și milostivirea divină", iar părintele i-a îndemnat pe soți să înfrunte relația dintre ei cu maturitate, ca și dificultățile care apar între ei. De asemenea, ne-a invitat pe toți ca, asemenea apostolului Toma, să punem mâinile în rănile lui Cristos, deoarece doar el ne poate vindeca nesiguranțele, durerile, neînțelegerile.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Marcel-Ioan Lungeanu i-a mulțumit părintelui Felician Tiba pentru reflecțiile consistente pe care le-a prezentat familiilor și i-a încurajat pe credincioșii prezenți să poarte în casele și în familiile lor toate cele auzite.

Pr. diacon Paul-Gabriel Onode

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-11 aprilie: Tulcea: Zile dedicate familiei și milostivirii divine


 

lecturi: 1040.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat