Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Sărbătoarea Învierii Domnului

A trecut un an de când pandemia ne-a ținut în case cu teama de a nu fi infectați de periculosul COVID-19, iar Liturghia Învierii Domnului transmisă de la Vatican am urmărit-o la televizor. Toți credincioșii, diaconi, episcopi, cardinali purtau masca de protecție anticovid. Liturghia Sfintei Învieri fost grandioasă, dar teama de acest virus periculos a făcut ceremonialul și mai grandios.

Iarna friguroasă și pandemia m-au ținut departe de satul meu natal. Îmi era dor nespus de ulițele satului, de oameni, de pădure, de căsuța familiei și de casa părintească. Dar o vorbă românească spune că de ce ți-e frică nu scapi.

Dar, oameni buni: chiar departe de satul natal, virusul COVID-19 m-a găsit acasă. Am stat bolnav la pat infectat de acest păcătos virus și cu familia am stat la izolare. Am avut aproape familia, copiii, fratele și, nu în ultimul rând, Sfântul Rozariu. Nici în puținele minute când reușeam să dorm, Rozariul nu mi-a alunecat din palme.

O spun cu voce puternică, și ca fiu al satului Ciugheș. Da: pericolul de infectare este mare în situația nerespectării regulilor. Dumnezeu m-a pus la încercare și am contractat doar o formă ușoară a virusului, dar am reușit să-l înving. Recomand ca oamenii să meargă la vaccinare și să respecte regulile impuse. Dacă Dumnezeu a ajutat ca știința să descopere vaccinul pe care-l așteptam, atunci să ne imunizăm.

O dovadă concludentă este și aceea că în anul 2020 din comunitatea romano-catolică din Ciugheș au trecut la cele veșnice cel mai mare număr de creștini. Nici ultimul război mondial cu cei căzuți pe front, și tifosul exantematic nu a secerat atâtea suflete. La acest număr se adaugă și credincioșii ortodocși din sat.

Să revin la duminica Învierii Domnului 2021: am televizor unde se poate urmări Sfânta Liturghie din fotoliu, am și telefon, dar am și paroh al comunității care nu m-a văzut la biserică de la Crăciun. A aflat că sunt în sat și m-a convins că e mai bine să fiu prezent la Sfânta Liturghie și nu așezat comod în fotoliu în fața televizorului. Îndemnul și vocea convingătoare ale parohului, precum și vaccinarea mi-au învins teama de virus. Grabnic mi-am luat aparatul foto, masca de protecție și mi-am îndreptat direcția către sfântul lăcaș.

În corul bisericii erau cunoștințe vechi. Rebeca Ciotloș - milităriță în garnizoana Brașov alături de Alina Paliștan, precum și domnul Lucian de la Câmpulung Moldovenesc, se aflau la datorie. Lor li s-a alăturat parohul comunității, pr. Anton Egner. La confesional părintele Ioan care deja a devenit ciugheșean get-beget. Oficierea Sfintei Liturghii a fost realizată de preotul franciscan Albert, venit de la Mănăstirea "Sfântul Ieremia Valahul". Mai lipsea fotograful: un militar pensionar. Clopotele bisericii au anunțat ora, totul fiind pregătit ca la carte. Sfânta Liturghie putea să înceapă.

Din cor răzbăteau cântări minunate, creștinii au uitat de Covid-19. Se cântau la unison imnuri de slavă mărețului eveniment pascal. Tânărul preot Albert Goșman a captat atenția și inima credincioșilor prin minunatele cuvinte de învățătură. Un grup de copilași în superbe costume populare au oferit în timpul Sfintei Liturghii pască, ouă roșii, vinul liturgic, lumina Învierii și un miel alb ca zăpada de afară, care de Paști a acoperit satul ca în poveștile despre Crăciun. Sfânta Liturghie s-a încheiat cu imnul pascal "Cristos a înviat din morți!", cântat la unison. Biserica vibra din temelii.

A doua zi de Paști, Sfânta Liturghie a fost celebrată de ambii preoți ai comunității. Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Ioan, care cu vocea lui pătrunzătoare și convingătoare a reușit să capteze atenția comunității. Graiul acestui cucernic preot este un grai dulce, asemeni graiului moldovenilor de pe malurile Siretului. Fotograful a cules imagini din balconul sfântului locaș, pentru a fi mai aproape de cor unde se afla sergentul major Rebeca Ciotloș - această talentată fiică a satului, când era elevă la liceul de arte din Bacău, într-o seară de Crăciun, îmbrăcată într-un costum popular din vechimea satului, împreună cu sora ei a poposit și la căsuța familiei unde ne-a colindat minunate cântece arhaice.

În acea seară de 24 decembrie, mi-a mărturisit dorința ei ca după liceu să facă parte dintr-o fanfară militară. Eu și familia i-am urat succes. Iată: fiica satului - militar și cântând în corul bisericii, purtând buzduganul strălucitor al tamburului major. "Dar ce? Satul meu să nu aibă și el o Ecaterina Teodoriu?"

A treia zi de Paști. Credincioșii vor să învingă pandemia prin rugăciune. Fotograful s-a refugiat în balconul bisericii pentru a fi mai aproape de paroh care mângâia clapele orgii pentru încălzire. Sfânta Liturghie a fost concelebrată de preotul Ioan și preotul Berszan Lajos, venit de peste munte din Parohia Lunca de Sus. Acest cucernic preot vizitează des Parohia Ciugheș.

În Lunca de Sus, prin aportul preotului Berszan a luat ființă un liceu teologic unde învață mulți tineri din părțile Moldovei. Satul Ciugheș ca teritoriu administrativ șerpuiește pe o distanță de 14 km. Dorința credincioșilor romano-catolici a fost ca ultima treime dinspre izvorul Ciugheșului să aparțină de Arhiepiscopia de Alba-Iulia și din lipsa preotului din satul Coșnea, părintele Berszan a ținut locul acestuia.

După Sfânta Liturghie ne-am socializat îndelung (să folosesc un cuvânt la modă) cu preotul octogenar.

Închei cu tradiționalul Cristos a înviat!

Vă salut, dragi ciugheșeni, oriunde v-ați afla!

Nicu Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-6 aprilie: Ciugheș: Sărbătoarea Învierii Domnului


 

lecturi: 547.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat