Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul cardinalul Cassidy, președinte emerit al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor

Cardinalul australian Edward Idris Cassidy, președinte emerit al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, a murit la ora 13.00 (ora locală) a zilei de sâmbătă, 10 aprilie 2021, la Newcastle la vârsta de 96 de ani. Născut la Sydney la 6 iulie 1924, a fost hirotonit preot la 23 iulie 1949. Ales la sediul titular de Amanzia cu titlul personal de arhiepiscop la 27 octombrie 1970 și în același timp numit substitut al Secretariatului de Stat pentru Probleme Generale, funcție ocupată până la 12 decembrie 1989 când a fost numit președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. La 3 martie 2001 a devenit președinte emerit. Sfântul Ioan Paul al II-lea, în consistoriul din 28 iunie 1991, l-a creat și publicat cardinal încredințându-i diaconia "Santa Maria in Via Lata", ridicată după aceea "pro hac vice" la titlu prezbiteral la 26 februarie 2002.

Născut din părinți necatolici - Harold George Cassidy și Dorothy May Phillips -, a cunoscut dezbinarea familiei sale când avea doar doi ani. Mama l-a luat cu ea pe fratele cel mai mic, Douglas, recăsătorindu-se și având alți patru copii. În timp ce Edward a fost încredințat bunicilor săi după tată, Edward și Mary Jane "Nana".

Botezat în Biserica din Anglia, bunica sa l-a făcut însă să fie "primit" în Biserica Catolică romană și, așa cum era obiceiul pe atunci, a fost botezat din nou în Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" la Gulgong.

După primele studii, din 1931, la Saint Patrick's convent school din Bondi, bunicii l-au dus la Pubchbowl înscriindu-l la școala publică. După ce a primit prima Împărtășanie, în 1936 a completat educația primară la Bakkstown central public school. Însă a părăsit studiile în 1939 pentru a lucra și a se întreține economic după moartea bunicului, intrând în administrația statală din New South Wales. Timp de circa trei luni a prestat serviciu la Ministerul Transporturilor și al Viabilității.

Descurajat să devină preot, cu toate că a manifestat cu entuziasm vocația sa încă de foarte tânăr, din cauza situației familiale complexe, a găsit după aceea în arhiepiscopul de Sydney, Monseniorul Norman Thomas Gilroy, un punct de referință spirituală.

Așadar, în februarie 1943 a început să frecventeze seminarul "Santa Colomba" din Springwood, în timp ce începând de anul următor a intrat în comunitatea colegiului "Sfântul Patriciu", la Manly, completând studiile.

Hirotonit preot în 1949 în Catedrala "Saint Mary" la Sydney, chiar de arhiepiscopul Gilroy devenit între timp cardinal, împreună cu el a primit hirotonirea și viitorul cardinal Edward Bede Clancy, mort în 2014.

Cassidy a celebrat după aceea prima Liturghie în biserica din Cogee unde a fost înmormântată bunica ce l-a crescut. Tocmai prin hirotonirea sa sacerdotală s-a apropiat și de părinții care deveniseră catolici.

Din 1950 până în 1952 a prestat slujire ca asistent în parohia din Yenda, în Dieceza de Wagga Wagga.

La 1 septembrie 1952 a întreprins - la cererea episcopului de Wagga Wagga, Monseniorul Francis Henschke - studiile de drept canonic la Universitatea Pontificală Lateran obținând, în 1955, doctoratul cu maximul de note, cu un studiu istoric și juridic despre figura ecleziastică a delegatului apostolic. Din 1953 a început să frecventeze și Academia Pontificală Ecleziastică și, la încheierea cursului, a obținut diploma, intrând astfel în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun.

Prima sa funcție a fost la inter-nunțiatura apostolică din India (1955-1962). După aceea a petrecut cinci ani, din 1962 până în 1967, în nunțiatura apostolică din Dublin, în Irlanda; doi ani la El Salvador (1967-1969) și unul în Argentina, începând de la Crăciunul din 1969.

Numit în 1970 pro-nunțiu apostolic în Republica din China (Taiwan), a primit hirotonirea episcopală de la cardinalul secretar de stat Jean-Marie Villot în capela Universității Pontificale Urbaniana. Co-consacratori au fost arhiepiscopul Giovanni Benelli, substitut al Secretariatului de Stat, și monseniorul Matthew Beovich, arhiepiscop de Adelaide. Fortitudo mea Dominus este motoul său episcopal.

La 31 ianuarie 1973 i-a fost conferită funcția de prim pro-nunțiu apostolic în Bangladesh, țară care de puțin timp obținuse independența, și de delegat apostolic în Birmania, Myanmarul de astăzi. La 25 martie 1979 a fost numit delegat apostolic în Africa de Sud și pro-nunțiu în Lesotho. Funcții desfășurate până la 6 noiembrie 1984, când, tot în calitate de pro-nunțiu apostolic, a fost transferat în Olanda.

În 1988 a fost numit substitut al Secretariatului de Stat pentru Probleme Generale, funcție ocupată până la sfârșitul anului 1989, când a fost chemat să prezideze Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. A desfășurat această slujire ecumenică până în martie 2001 și, în acest rol, la 31 octombrie 1999, a semnat la Aquisgrana în Republica Federală Germania, Declarația Comună despre Doctrina Justificării împreună cu Christian Krause, președinte al Federației Luterane Mondiale.

În 1990 a participat la a opta Adunare Ordinară a Sinodului Episcopilor despre formarea preoților.

Creat cardinal diacon în 1991, în același an a luat parte la Adunarea Specială pentru Europa a Sinodului Episcopilor. Datorită rolului său, a participat după aceea și la Adunarea Specială pentru Africa și la a noua Adunare Ordinară (dedicată vieții consacrate) în 1994, la Adunarea Specială pentru Liban în 1995, la Adunarea Specială pentru America în 1997, la Adunarea Specială pentru Asia în 1998. În același an a fost președinte delegat la Adunarea Specială pentru Oceania. După aceea în 1999 a participat și la a doua Adunare Specială pentru Europa a Sinodului Episcopilor. Desfășurând apoi un rol de prim plan în celebrările ecumenice în cadrul Jubileului anului 2000.

În afară de asta, în 1996 a fost trimis special al papei în Ucraina la celebrările pentru al patrulea centenar al Unirii de la Brest și cei 350 de ani ai Unirii de la Uzhorod. Și în 2000 l-a reprezentat pe pontif la celebrările care au amintit cei o mie de ani ai creștinismului din Islanda.

În 2001 s-a întors în Australia. Și cu bucurie deosebită a fost trimis special al papei la celebrarea pentru redeschiderea Catedralei "Saint Patrick" la Parramatta la 29 noiembrie 2003.

În 2005 a publicat cartea Rediscovering Vatican II - Ecumenism and interreligious dialogue, la 40 de ani de la declarația conciliară Nostra aetate.

În timpul călătoriei în Australia, pentru Ziua Mondială a Tineretului, Benedict al XVI-lea a invitat la rugăciune pentru cardinalul Cassidy, internat la Sydney's Saint Vincent private hospital. Iar în 2009 a apărut volumul său My years in Vatican service.

În Curia Romană a fost membru al Congregațiilor pentru Bisericile Orientale, pentru Doctrina Credinței, pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, pentru Episcopi, pentru Evanghelizarea Popoarelor; al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios; al Consiliului Special pentru Liban de la Secretariatul General al Sinodului Episcopilor.

(După L'Osservatore Romano, 10 aprilie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 715.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat