Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Italia: Sărbătorile pascale la Ladispoli și Cesano

În bisericile "San Giovanni Battista" din Ladispoli și "San Sebastiano" din Cesano (Italia), comunitatea romano-catolică de români împreună cu păstorul lor, pr. Isidor Mîrț, și pr. Liviu-Narcis Matieș, au celebrat în limba română cu mare bucurie sărbătoarea Învierii Domnului, 4-5 aprilie 2021.

Este un lucru bine cunoscut că atunci când o sărbătoare este bine pregătită, ea este trăită intens de către toți. Acest lucru l-au făcut și credincioșii romano-catolici români din Ladispoli și Cesano, în timpul Postului Mare, atât prin recitarea în comun a Căii sfintei cruci, prin rugăciuni, post și fapte bune, cât și meditând împreună la misterul suferinței, morții și învierii Domnului.

Încă din Duminica Floriilor, s-a văzut dorința credincioșilor de a fi alături de cel care a suferit, a murit și a înviat pentru noi, când aceștia au participat la Liturghie cu ramuri în mâini și au cântat din suflet: "Vino azi cu râvnă".

Mărturiile unor credincioși ar putea scoate mai bine în evidență sentimentele pascale:

"Începând cu Postul Mare, credincioșii din Cesano și Ladispoli s-au adunat în rugăciune și l-au însoțit pe Isus pe Calea sfintei cruci în biserică și prin mijloacele online. A fost cu adevărat un timp de mare bucurie sufletească! Am trăit cu emoție fiecare moment din aceste zile sfinte! Am participat la toate celebrările și pot da mărturie că, prin spovadă, împărtășanie și cântările frumoase, am reușit să mă apropii mai mult de Dumnezeu. Am avut senzația că am fost alături de ucenici la Cina cea de Taină, pe drumul crucii alături de Isus, iar apoi - în cea mai frumoasă noapte de Paști - alături de femeile care s-au dus la mormânt și l-au întâlnit pe Isus înviat. Îi mulțumesc lui Isus că îmi arată o iubire atât de mare!" (Lidia Susanu - Cesano)

"Îi sunt recunoscătoare lui Dumnezeu că am putut trăi cu multă intensitate aceste zile de har. Apreciez faptul că părintele paroh a făcut în așa fel încât în ambele comunități, atât din Ladispoli, cât și din Cesano, să fie celebrat Triduum-ul Pascal, iar noi, credincioșii, ne-am putut implica atât de frumos. Nu am cuvinte pentru a descrie aceste momente... mi-au ajuns la inimă! În numărul mare de persoane care au participat la celebrări am observat și membri noi, ceea ce mi-a demonstrat că Isus înviat face minuni și astăzi, și atrage la sine în moduri știute numai de el. Cristos a înviat!" (Simona Loredana Eva - Ladispoli)

Datorită eforturile tinerilor Maria-Elisa Anghel și Maria-Luisa Bacoșcă din Ladispoli și Diana Bogatu și Francesco Susanu din Cesano, care au cântat la orgă - pregătiți de pr. Cristian Bîrnat -, dar și al coriștilor care au oferit din timpul lor pentru a înfrumuseța aceste celebrări, comunitatea românească s-a simțit ca acasă, reamintindu-și de acele momente când erau cu toții în țară, împreună cu cei dragi, și puteau vesti: Cristos a înviat!

Nu ar putea fi trecut cu vederea faptul că bucuria celor mici a fost alimentată de darul unui binefăcător din Ladispoli - Patrizio Falasca -, care a dorit să ofere cozonaci și ouă de ciocolată.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste sfinte celebrări prin care am putut cinsti împreună misterele mântuitoare ale lui Isus și am putut împărtăși și celorlalți bucuria învierii lui Isus!

Cristos a înviat!

Giulia Bacoșcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-5 aprilie: Italia: Sărbătorile pascale la Ladispoli și Cesano

* * *

Corul din Cesano, 5 aprilie 2021 (Facebook pr. Isidor Mîrț):


 

lecturi: 1597.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat