Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Irak. Cardinalul Sako: "Timpul de a separa religia de stat". Patru propuneri concrete

de Daniele Rocchi

"A construi programe educative și didactice în așa fel încât să se întărească fraternitatea dintre irakieni și să se întărească unitatea lor națională; a organiza evenimente de sensibilizare pentru irakieni despre diversitatea lor prin seminarii, conferințe și programe de televiziune între civilizații, culturi și religii cu scopul de a arăta punctele în comun, a le aprofunda și a respecta particularitățile diferite; a crea un centru național cu aule și o bibliotecă specializată în dialogul interreligios, pentru a contribui la demontarea fenomenului fanatismului și a preveni pe tineri să adere la el; a activa codul penal irakian nr. 111 din 1969 și articolele sale, care obligă la protejarea locurilor sfinte, la prevenirea ofensei aduse religiilor și simbolurilor lor și la pedepsirea agresorului". Patru sunt "propunerile practice" conținute într-un document al patriarhului caldeean de Bagdad, cardinalul Louis Raphael Sako, difuzat la 5 aprilie 2021, exact la o lună de la vizita papei Francisc în Irak (5-8 martie 2021).

Vizită de exploatat. O vizită pe care, reafirmă Mar Sako, "irakienii de orice confesiune și religie trebuie s-o exploateze pentru a întoarce pagina și a deschide o nouă epocă de reconciliere și fraternitate, pentru a respecta diversitatea, a stabili pacea, a reconstrui pacea, făcând să se retrăiască instituțiile sale depășite, făcând să se întoarcă evacuații în regiunile și casele lor, în așa fel încât cetățenii să se bucure de pace și viață demnă ca toate ființele umane". "Fraternitate și diversitate" sunt cuvintele cheie ale textului patriarhului preluate din scrisoarea enciclică "Fratelli tutti" și din "Documentul despre fraternitatea umană" semnat cu marele imam de Al-Azhar, Ahmad al-Tayyib la Abu Dhabi, "sprijinit, scrie cardinalul, de autoritatea supremă șiită Ali al-Sistani cu fraza incisivă: «Voi sunteți parte din noi și noi parte din voi»". "Fraternitatea umană - pentru Mar Sako - este obiectivul tuturor societăților și religiilor, și ar trebui să fie un punct cheie pentru a refuza extremismul și ura, pentru a schimba viziunea noastră și gândirea noastră, pentru a construi încrederea între noi în așa fel încât să putem merge înainte împreună ca frați și surori cu toleranță, iubire și respect față de diversitate și să construim o lume mai pașnică, mai dreaptă, mai demnă. De fapt, ajutorul reciproc deschide poarta viitorului". Cardinalul amintește că "irakienii, prin principiu și prin constituție, sunt cetățeni pe deplin egali prin drepturi și obligații, iar cetățenia nu se poate limita la religie, la crez, la regiune, la rasă sau la număr. Cetățenia este un drept universal pentru toți". De aici ideea patriarhului Sako că "a venit momentul de a separa religia de stat și a construi un stat laic", "așa cum a făcut Occidentul creștin de mult timp și cum face statul Sudan în aceste zile. Un stat civil sau secular - remarcă Mar Sako - nu este ostil religiei, respectă toate credințele, dar nu o include în politică. Un stat civil care să garanteze libertatea de religie și de cult pentru toți irakienii în mod egal și să protejeze drepturile umane conținute în toate tratatele internaționale".

Calea fraternității. Amintind vizita de curtoazie a Papei Francisc la Ali al-Sistani și întâlnirea de la Ur, cu reprezentanții religiilor abrahamitice din Irak, patriarhul caldeean reafirmă că "fiecare individ poate urma religia sa și tradițiile sale, cu condiția ca să respecte religia celuilalt frate, să nu-l trateze ca necredincios, sau să-l trădeze, sau să-l excludă sau să-l elimine. Această diversitate derivă de la Dumnezeu". "Din păcate - adaugă Mar Sako - unii au înțeles că papa a invitat să se dizolve credințele într-o unică religie. Nu este deloc adevărat. Fraternitatea nu înseamnă a dizolva identitatea religioasă într-o unică religie, ci este o invitație adresată fiecăruia de a păstra propria religie deschizându-se și respectând-o pe cea a propriului frate. Fraternitatea și diversitatea sunt forța supraviețuirii noastre și a progresului nostru, trebuie să le trăim în practici zilnice concrete". În această privință, este semnificativă decizia primului ministru irakian, Mustafa Al-Kadhimi, de a declara ziua de 6 martie din fiecare an Zi a toleranței. "Nu trebuie să disperăm în fața curentelor extremiste și a ideilor greșite, sau să capitulăm în fața dezbinării - conclude cardinalul Sako - ci trebuie să perseverăm în întărirea fraternității și a respectării diversității și în a lucra în așa fel încât toți să se poată bucura de bine și de dreptate și să trăiască cu bucurie și fericire așa cum vrea Dumnezeu".

(După agenția SIR, 6 aprilie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 485.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat