Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Parolin: Biserica să fie unită în mărturisirea evangheliei în lume în mod credibil

de Anna Poce

"Suntem în slujba comuniunii", precum și a apărării și "a promovării libertății Bisericii, a libertății religioase. În afară de misiunea păcii în lume. Imaginați-vă cât de mult lucrează Biserica pentru pace. Acesta este modul meu de a vedea diplomația". Așa s-a exprimat cardinalul secretar de stat Pietro Parolin într-un interviu acordat lui José Luis Restán, director editorial al rețelei radiofonice spaniole COPE, cu ocazia Paștelui. Teme tratate: figura secretarului de stat și slujirea sa alături de papa, reforma Curiei, conflictele în interiorul Bisericii, realitatea Bisericii din China, călătoria în Irak și misiunea Bisericii în Europa.

Mare cunoscător al realității Bisericii din cele cinci continente, cardinalul a vorbit despre vocația sa și cum în urmă cu 40 de ani i-a fost oferită posibilitatea de a intra în slujba papei, fără să vrea asta. "Consider că vocația mea fundamentală este cea sacerdotală, un slujitor al Domnului care lucrează în Biserică pentru suflete", a afirmat el, amintind că "există diferite moduri de a exercita preoția" și că diplomația ecleziastică face parte din unul dintre acestea. "N-am găsit niciodată că ar fi o contradicție între a fi preot și a fi diplomat, și pentru că, mai ales după Conciliul al II-lea din Vatican, «misiunea nunțiilor este o misiune pastorală», menită să întărească legăturile dintre Sfântul Scaun și Bisericile locale", a explicat el.

O funcție, aceea a secretarului de stat - a adăugat el - care va continua neschimbată, și atunci când reforma Curiei Romane, pe care papa o pregătește, va fi terminată. O nouă constituție apostolică va înlocui orânduirea Curiei în vigoare actualmente, menținând probabil titlul primelor cuvinte "Praedicate Evangelium". Secretarul de stat - așadar - va continua să coordoneze Secretariatul de Stat, organul care-l ajută de aproape pe Sfântul Părinte în conducerea Bisericii, în cele trei secțiuni ale sale: pentru problemele generale, pentru relațiile cu statele și pentru personalul diplomatic. "Va continua să coordoneze aceste trei secțiuni - a precizat el - și să lucreze mai ales, îmi imaginez, pentru diplomația ecleziastică".

Martor de excepție al pontificatului Papei Francisc, cardinalul a amintit surprinderea sa când, încă nunțiu în Venezuela, Sfântul Părinte, în urmă cu opt ani, după două luni de la alegerea la tronul pontifical, i-a cerut să fie secretarul său de stat, și a relatat cu diferențele lor de temperament au reprezentat un avantaj pentru slujirea adusă Bisericii. "Este vorba de a transforma diferențele noastre în bogăție pentru lume", așa cum spune mereu papa. "Să nu devină - a afirmat el - un conflict, ci o colaborare, și fiecare cu punctul său de vedere, cu stilul său, cu sensibilitatea sa, cu pregătirea sa, cu cultura sa, cu spiritualitatea sa" să poată colabora cu celălalt.

Continuând să vorbească despre figura papei, cardinalul a adăugat că ceea ce îl impresionează mai mult la el este marea sa simplitate. "Când te apropii de el îți dai seama că este un om simplu fără protocol", a afirmat, un om care "îngrijește mult relația și apropierea cu ceilalți", care "caută să întâlnească persoanele", caracteristică și a modului său de a lucra, a cărui dorință este aceea de "a face Biserica mai credibilă în vestirea evangheliei".

Apoi cu privire la tema contrastului în comunitatea eclezială a unei așa-numite aripi conservatoare și a unei așa-numite aripi progresiste, cardinalul a subliniat că această situație provoacă numai daună Bisericii, Cristos rugându-se pentru unitatea ei. "Există motiv de îngrijorare", a afirmat, reflectând că problema "derivă probabil din faptul că papa pune multă emfază asupra reformei Bisericii și se face multă dezorientare în această privință". Structura Bisericii, depozitul credinței, sacramentele, slujirea apostolică nu pot să fie schimbate, dar există "o întreagă viață a Bisericii care poate să fie reînnoită", o viață în care acționează oameni păcătoși, care prin urmare "are nevoie de a fi reînnoită încontinuu". Uneori, este explicația secretarului de stat, aceste diviziuni și aceste opoziții se nasc din confuzie, din incapacitatea de a distinge "între ceea ce este esențial și nu se poate schimba și ceea ce nu este esențial și trebuie să fie reformat, trebuie să se schimbe conform spiritului evangheliei".

Tratând apoi realitatea Bisericii din China, cardinalul Parolin a subliniat cum Sfântul Scaun o privește cu mare respect, datorită istoriei sale de suferință enormă, dar și cu mare speranță. Pașii făcuți până acum, "deși n-au rezolvat toate problemele care încă există și care probabil că vor cere mult timp - este explicația - sunt în direcția corectă spre o conciliere în interiorul Bisericii". "Ceea ce s-a încercat și se încearcă să se facă - a precizat - este de a proteja această comunitate care încă este mică, dar care are o mare forță și vitalitate. Tot ceea ce se face este cu scopul de a garanta o viață normală în Biserica din China", de a garanta "spații de libertate religioasă, de comuniune, pentru că nu se poate trăi în Biserica Catolică fără comuniunea cu succesorul lui Petru, cu papa".

Amintind călătoria în Irak și întâlnirea cu o Biserică persecutată, care continuă să sufere și să trăiască într-un "climat de neîncredere și incertitudine care nu permite creștinilor să vadă un viitor în țară", cardinalul a vorbit despre marea învățătură luată din această întâlnire cu credincioșii irakieni. "Ceea ce ne-a învățat este mărturia de credință care ajunge până la martiriu. Aceasta este marea lecție pe care o putem lua de la creștinii irakieni". În pofida atentatelor și deceselor, creștinii continuă să mărturisească cu mare curaj credința lor catolică. "Ne învață această capacitate de a fi fideli în pofida tuturor dificultăților - a afirmat - dar în același timp ne cer mai multă solidaritate".

Cu privire la Europa și la apariția de noi legislații despre teme etice care se îndepărtează tot mai mult de rădăcinile creștine, cardinalul a admis că simte mult "pierderea credinței" în aceste "schimbări antropologice care au loc", subliniind că "a pierde identitatea persoanei umane, mai mult decât o pierdere de credință" reprezintă "o pierdere a rațiunii". Așa cum a spus de multe ori și papa Francisc, de exemplu, "problema avortului nu este o problemă religioasă", ci o problemă a rațiunii. Și "probabil că astăzi, așa cum a spus Benedict al XVI-lea, problema fundamentală este rațiunea, nu credința". Cardinalul a evidențiat apoi cum misiunea Bisericii în Europa este cea a mărturiei. "Trebuie să mărturisim credința noastră, trebuie să mărturisim speranța noastră, trebuie să mărturisim caritatea noastră", fără impuneri, ci numai oferind "o mărturie coerentă și convinsă de viață creștină", așa cum s-a întâmplat în primele secole ale Bisericii, când apostolii și discipolii au ajuns într-o societate lipsită de valori creștine și prin mărturia lor "au reușit să schimbe mentalitatea și să introducă valorile evangheliei în societatea de atunci".

Astăzi mai mult ca oricând, a încheiat cardinalul Parolin, avem nevoie de rugăciuni, de a ne uni toți în rugăciune, pentru ca Domnul să ne ajute să fim fideli "misiunii de a mărturisi evanghelia, precum și apartenenței noastre la Biserică în lumea de astăzi".

(După Vatican News, 5 aprilie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 377.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat